Inloggen
voeg je column toe

Columns

Vragen

Ik zag het dwaallicht Edith Schippers, onze minister van Volksgezondheid in Buitenhof met een gloeiend pleidooi voor besparing op zorgkosten via buren- en kinderhulp. Ook lanceerde ze plannen voor meer onlinezorg. Mensen zouden eerst eens op internet moeten kijken voor ze naar de huisarts hollen. Over de buurtjes en hun pannetje soep zometeen, eerst de digitale idealen. Als de minister daarmee een stukje pro-actieve zelfdiagnose bedoelt, je hebt bijvoorbeeld een raar vlekje dat je gaat Googelen, dan moet ik haar in het effect van die aansporing teleurstellen.
De keren dat ik mijn dierbaren gebeld heb om afscheid te nemen omdat ik via die weg afbeeldingen van een terminale variant van een jeukbultje op het spoor was zijn niet op de vingers ( hé, is dit een nijnagel of het eerste teken van een leprose aandoening) van een hand te tellen.
Extra reden dus om voor aanvang van het spreekuur voor de deur van het Gezondheidscentrum te gaan liggen of de spoedeisende hulp lastig te vallen.
Als de minister de digitale variant van dat spreekuur voor ogen heeft dan moet ik haar wijzen op de moeite die het nu al kost om telefonisch in te loggen bij mijn geneesheer en zijn discipelen. Mocht ik eenmaal doorgedrongen zijn tot de virtuele spreekkamer dan kunnen Windows en KPN roet in het eten gooien door op het moment supreme van vonnis of geruststelling de verbinding abrupt te verbreken;
' Meneer Trawant, het goede nieuws is dat ik weet wat u mankeert, het slechte ni....-----'

Wat de buurtjes en het nageslacht betreft, rekent de minister op harmonieuze verhoudingen in geluidsrijke nieuwbouwflats, waar hand en spandiensten een vanzelfsprekendheid zijn.
In Ediths wereld keren we onder druk van de omstandigheden moeiteloos terug naar 1955.
En wat de hulp binnen familie betreft, daar kent u zelf ongetwijfeld de schrijnende voorbeelden van in eigen kring of net daarbuiten.

Bovendien, wie indiceert mijn mate van zelfzorgzaamheid?
Is dat dezelfde gluiperd in lange leren jas die nu bevoegd is om te bepalen of je twee alleenstaande, maar gezellig mantelzorgende ouderen niet toch een stukje samenwonen en AOW korting aan kunt smeren?
Vragen, met de dag meer vragen.

Schrijver: Trawant, 10 feb. 2013


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3,8 met 9 stemmen 275Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
11 feb. 2013
Email:
joke190411hotmail.com
Ja, ja, we moeten elkaar helpen, zo ook de politie.
Pak je telefoon als je iets ziet wat niet kan/mag,
zend de beelden, maar grijp zelf niet in.
Ja en dan doen we dat en komt het op Youtube of
en in het nieuws!
En dan krijgen de daders strafvermindering ze zijn al genoeg gestraft!
Hun privacy is aangetast!
Naam:
Len Cornelis
Datum:
10 feb. 2013
Scherpe en rake waarheden in deze prima column. Hoe herkenbaar is het traject digitaal zoeken naar informatie over jouw klachten. Meestal beland je inderdaad in een digitale hel van onrust.
Naam:
Monique Methorst
Datum:
10 feb. 2013
Email:
moi636yahoo.com
Hoe raak verwoord dit...ja, ze vragen steeds meer aan het klootjesvolk. Of wij maar even misdaden moeten oplossen, het werk van artsen uit handen nemen...ronduit belachelijk.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)