Inloggen
voeg je column toe

Columns

Kunst en Kitsch en Sparta

Kent U het verhaal nog van het programma Kunst en Kitsch, vast wel iedereen kijkt er wel eens naar, dat doe ik ook en je ziet tijdens dat programma de meest absurde dingen tevoorschijn komen, schaaltjes uit grootmoeders tijd, die niks waard blijken te zijn, of horloges en vazen, alles komt wel een keer voorbij. Boeiend om te zien dat mensen soms onbedoeld dingen die best waardevol zijn in huis hebben en dat dan helemaal niet weten! Want weet u nog dat er een paar jaar geleden verbouwd werd bij Sparta, dat voetbalstadion en dat er heel veel mensen liepen die ondergebracht werden in van die keten, die vervolgens werden ingericht om een beetje gezellig te zitten tijdens de koffie of het boterhammetje eten!?

Allemaal hartstikke logisch en dan gaan we het ineens hebben over een schilderijtje wat mee gaat doen in dit verhaal, niemand die het wilde, niemand die er acht op sloeg, niemand, die er aanspraak op maakte, en zo kwam dat schilderijtje in een keet te hangen! Voor hetzelfde geldt was het verdwenen in een container en misschien was dat beter geweest maar omdat dit nou net NIET gebeurde, kreeg het verhaal toch een staartje en dat ging als volgt: het schilderijtje werd vervolgens door iemand meegenomen en het hing ergens op een achteraf plekje waar geen mens kwam, want het ding hing intussen in een volière met vogels die er wel eens op zaten, die er wel eens hun behoeft op loslieten kortom, het hing en niemand tot last! Tot er iemand op het idee kwam, na een blik erop geworpen te hebben., je moet er mee naar dat programma gaan, om te zien of het soms wat waard is, want volgens mij…..en niet geschoten, altijd mis toch? En zo werden er een paar mensen met het schilderijtje op pad gestuurd, richting het programma Kunst en Kitsch alwaar het bekeken werd.

Niemand was voorbereid op de uitkomst, het WAS van een bekende schilder en het was ook nog wel wat waard ook, om precies te zijn € 35.000 waarbij de programma maakster nog vroeg aan de mensen die het maaksel mee brachten, of zij genegen waren er een opname van te laten maken! Dat wilden ze wel, tenslotte hadden ze net gehoord, dat een schilderij, wat bijna bij het vuil was neergezet geld waard was en dat is altijd leuk om te horen! En zo wordt er dan een opname gemaakt die ook nog op de tv wordt uitgezonden en dan tja dan zijn de rapen gaar, want dan zijn er ineens mensen die het ding claimen, dan zijn er ineens mensen die het kunstwerk missen en dan zijn er ineens mensen die de persoon die het kunstwerk uit het vuil redde, gaan bellen en benaderen, want het was van Sparta, en die vinder, tja die kon dus vindersloon krijgen, in de vorm van € 300!

Vindersloon?

Ze wilden er toen vanaf, ze vertelden dat alle troep weg mocht ze zeiden en tja dan kan ik nog wel eventjes doorgaan, maar het kwam er in elk geval op neer dat het kunstwerk terug moest naar de voetbal club. Niet voor 1 gat te vangen, bedachten de vinders die het schilderij van een wisse dood in de container gered hadden zich niet al te lang en namen een advocaat in de arm. Want tja dat vindersloon stond natuurlijk in geen verhouding tot het bedrag wat het kunstwerk waard was en dat vertelde die advocaat dus ook en zo mochten de mensen naar de rechtbank.

Zoals het een gewone Nederlander betaamt, ga je dan met de paar collega’s die op het moment van leeghalen van de kantoren aanwezig waren naar de rechter, maar niet die van de tegenpartij, nee hoor, de tegenpartij had, een aantal mensen ( lees een stuk of 15 man) meegenomen die allemaal een handtekening hadden gezet op een formulier en hadden laten weten dat ze op de hoogte waren van het kunstwerk!

Jawel, en die mensen zaten allemaal op de tribune van de rechtszaal! Ik denk dat die 15 personen op zijn minst een jaar of 5 voor niks het stadion in mogen, want dat dit een vreemd geval is dat is nog zacht uitgedrukt! Desalniettemin, was de uitspraak van de rechter onverbiddelijk, ja die zag die tribune vol zitten natuurlijk, en die vertelde dat het schilderij, het kunstwerk dus, wat bij het grof vuil gezet zou moeten worden, dat dit terug moest naar de rechtmatige eigenaar! En dat de tegenpartij werd veroordeeld voor de kosten van de advocaten, die van Sparta waren maar liefst € 27.000 kwijt en die van de redders van het kunstwerk die waren €5000 kwijt!

Tja, dan zou ik denken, de rechtmatige eigenaar, is de container, want daar had het moeten liggen, die opdracht was niet uitgevoerd en zo had het kunstwerk nog een hele poos bij mensen aan de muur gehangen zonder te weten dat het geld waard was. Maar, toen men erachter kwam dat het zoveel waarde had, toen was er ineens sprake van emotionele waarde, toen moest er ineens actie worden ondernomen en vlogen er termen als zijnde dat het was ontvreemd, verduisterd en gestolen! En zo steekt de wereld tegenwoordig in elkaar, waarbij ik ook nog kan melden dat zelfs de programma maker werd benaderd om te laten weten, dat dit kunstwerk was gestolen! Prachtig programma maar de moraal van dit verhaal is, wanneer iemand aan je zegt, dat je op kunt ruimen, dat je dingen weg kunt gooien, dat het in de container kan, doe het dan maar gewoon, want dit soort acties voor een kunstwerk wat in de container behoorde te liggen daar zit geen mens op te wachten, toch?!

Schrijver: An Terlouw, 27 februari 2013


Geplaatst in de categorie: kunst

3.0 met 3 stemmen 250



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Marijke Vos
Datum:
28 februari 2013
Email:
marijke.voshome.nl
Nou An.....met plezier gelezen hoor.....wat een toestand zeg....niet te geloven hoe de hebzucht hier weer zegeviert....eigenlijk te misselijk voor woorden. Apart verhaal An en je hebt zéér wel onder woorden gebracht en lekker om te lezen ook nog eens. Tja......wat een wereld zeg dat wel...je hebt hierover een prachtig stuk weer neergezet....en dat kunnen ze aan jou rustig overlaten....!
Naam:
els keldermans
Datum:
27 februari 2013
Email:
els_keldermanslive.nl
Handelsbezwaar dat "geld" als Kunst is van de kunstenaar zonder passie, doods. De ruimende en nieuwe toegevoegde waarde is het met plezier tonen aan de beschouwer.
"Klasse zonder kitsch een kunst in het schrijven".

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)