Inloggen
voeg je column toe

Columns

De Eerste Paasdag

Breskens, 23 maart 2008. Het was zondagmiddag en tevens Eerste Paasdag. Het sneeuwde. Grote dikke sneeuwvlokken dwarrelden gestaag neer op lentegroene struiken en felgele paaslelies. Ze hadden het voorspeld en het was ervan gekomen! Sneeuw met Pasen! Niet alleen op Eerste Paasdag, maar meteen al op Paaszaterdag!

’s Avonds, net na de Paaswake in de H. Barbara kerk, was het ineens een flink pak gaan sneeuwen. Net alsof de natuur mee treurde om de dood van Jezus de Mensenzoon! De ijskoude wind had er nog een schepje bovenop gedaan, zodat vooral de triestheid benadrukt werd van wat zich eeuwen geleden op Goede Vrijdag afgespeeld had op Golgotha.

Deze Eerste Paasdag zag een merel gehuld in rouwtenue alles gelaten opnieuw gebeuren en speelde voor kraai, annex doodgraver, in mijn tuin. Of vergiste ik mij daarin? Niks trappelen en kronkelende wormen vangen, leek hij mij te willen zeggen. Hij was enkel toeschouwer bij een onwezenlijk spektakel, wel wetend dat straks de zon weer zou schijnen, zoals het hoort op Eerste Paasdag. Na de verrijzenis van Jezus uit het graf. Het dierenrijk deed Zijn naam eer aan en ving een jubellied aan bij de intocht van de eerste zonnestraal.

“Hier komt het Licht! Halleluja!”zongen zij eenstemmig.

Alles zag er plots nog mooier uit dan voorheen.

De wilgenkatjes droogden hun tranen en de laurier droomde zich een wereld vol lauwerkransen. De bloesems van de schoenlapperplant bloosden nog roziger dan vroeger de prille lentezon tegemoet. Een groepje tuinkabouters overlegde groengroezelig wie van hen straks het tuinpad schoon mocht vegen, eer de Grote Meester er over zou schrijden. Wat moesten zij doen met al het resterende winterse onkruid? Wie harkte welk veldje aan en waar kreeg de rosse kat een eigen hoekje toegewezen? Was die pluk kattengras wel mals genoeg? Welke bloemen zouden er straks in de bloempotten tot bloei komen en wanneer gebeurde dat ook weer?

De nieuwe wereld moest er extra mooi uitzien als Jezus straks hun tuin bezocht!

Het was Pasen! Zelfs de mensen hadden hun mooiste kleren aangetrokken. Ze zagen er piekfijn uit! Schijn en werkelijkheid liepen steevast door elkaar, zelfs op eerste Paasdag! Een dag met een gouden randje. Een dag vol nieuw leven, zelfs met extra glans. Zeker toen. Toen zonlicht speelde met verdwaalde sneeuwvlokken en deze omtoverde tot flonkerende ijskristallen!

De goudgele blaadjes van de oude krulhazelaar gewaagden van een sprookje. Ze wisten wel beter, maar een sprookjeswereld leek hen zoveel mooier!

“Niets kan toch mooi genoeg zijn voor onze Koning? Nooit kan genoeg hulde gebracht worden aan onze Verlosser!”, hadden zij gefluisterd, “Ja toch?”.

Het sneeuwde dus op Eerste Paasdag en ik zag een stelletje kinderen voorjaarsbloemen plukken, in het park bij het vroegere gebouw van de Woningbouwvereniging. Zij hadden van huis uit inpakplastiek meegenomen. Terwijl het jongetje de tulpen en narcissen plukte maakte zijn iets oudere zus er twee mooie boeketten van. Wellicht om deze cadeau te doen aan hun mama?

Onwetend van het oude kinderlied: ‘Klein, klein kleutertje’ plukten en schikten zij maar door. Hier een paar gele lelies en ginds nog een rode tulp uit een onbekende hof. Mamaatje zou vast niet kijven en Papaatje zeker niet slaan, omdat zij met al hun beste bedoelingen deze bloemetjes niet lieten staan!

De zon straalde schitterend toen hun ruikertjes compleet waren. Net alsof Jezus er hen persoonlijk zijn toestemming voor gegeven had! Hun mama of Oma heeft vast ook gestraald toen zij ze van hen cadeau kreeg!

Wij leven met z’n allen slechts in een wereld vol illusies. Toch zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Zoals in 2008, op Eerste Paasdag, wanneer ik als volwassene ineens mocht ervaren dat echte onschuld nog bestaat. Vlak voor mijn en uw ogen, als je het maar wilt zien! Vrolijk Paasfeest allemaal!


Zie ook: http://laurinevandepitte.wordpress.com

Schrijver: Laurine Vandepitte, 13 maart 2013


Geplaatst in de categorie: religie

4.0 met 2 stemmen 139Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)