Inloggen
voeg je column toe

Columns

Lopen voor Leven

Een jaar geleden was ik op bezoek bij Myriam Hogeboom en haar man in Duiven. Ze hadden zojuist slecht nieuws gekregen. Er was voor de derde keer kanker bij Myriam geconstateerd. Na borstkanker in 1996 en 1999 openbaarde de ziekte zich dit keer in haar onderrug en long. Ze wilden graag dat ik die avond zou blijven, maar ik wist me maar moeilijk een houding te geven. Ik ben uiteindelijk voor ze gaan koken en de afwas gaan doen. Er voor hen zijn, bleek genoeg.

Voor Myriam is dansen al vanaf haar zesde haar lust en haar leven. In 2008 ontmoet ik haar voor het eerst in de bijzondere wereld van biodanza. Ik ben onder de indruk van haar levensverhaal en haar doorzettingsvermogen. Het verbaast me dan ook niets dat ze de opleiding tot biodanza lerares gaat volgen, daarin natuurlijk slaagt en uiteindelijk ook les gaat geven. Samen met Hellen Petterson startte ze in maart vorig jaar met ‘Biodanza De Liemers’ in Duiven. Ze voelt zich daar als een vis in het water en weet dat dit is wat ze echt wil.

Niemand kan dan ook bevatten waarom juist Myriam opnieuw wordt getroffen door die vreselijke ziekte. Vanwege de plaats van de tumor in de rug en de bestralingen die volgen, krijgt ze te maken met een semi-dwarslaesie. De vrouw die de wereld wil laten dansen, kan opeens zelf niet meer lopen. Zeer confronterend.
Een moeizaam revalidatieproces volgt. Ze werkt hard en focust zich op leven, ze wil zich niet met angst verbinden. Dit gaat de ene dag vanzelfsprekend beter dan de andere. Ze stelt zichzelf doelen. Van weer simpelweg kunnen zitten naar zitten in een rolstoel, naar staan, lopen met een rollator, traplopen (om weer boven te kunnen slapen), naar fietsen tot lopen zonder rollator. Ze verrast iedereen.

In 2005 liep Myriam met dertig vrouwen die net als zij borstkanker hadden de laatste 111 kilometer van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Aangezien ze de laatste maanden veel te horen kreeg een inspirerend voorbeeld te zijn, ontstond er een nieuwe uitdaging. Van 4 tot en met 7 juni wil Myriam de avondvierdaagse van Duiven gaan lopen. Ze is flink aan het trainen omdat dit een behoorlijke kluif gaat worden. Vier dagen achter elkaar lopen en dan ook nog in de avond. Haar beste uren zijn immers in de ochtend. Zoals we haar kennen gaat ze ervoor.

Om het plaatje dan ook maar helemaal rond te maken, bedacht Myriam een sponsoractie. Iedereen kan haar sponsoren door vijf euro over te maken naar rekeningnummer 1040 86 106 van de Rabobank o.v.v. ‘Lopen voor Leven.’

Ze hoopt 1000 euro bij elkaar te lopen voor Het Braamhuis in Zevenaar. Dit huis nabij het ziekenhuis biedt een ontmoetingsplek aan mensen met kanker, hun familie en vrienden en aan nabestaanden. Onder lotgenoten zijn in een veilige omgeving dat is wat Myriam graag wil ondersteunen. Kankerpatiënten hebben vaak gemeen dat ze het moeilijk vinden om hulp te vragen, vooral voor zichzelf. In Het Braamhuis begrijpen ze dat. Ze bieden er ook diverse cursussen aan zoals yoga, mindfulness, Tai Chi, fotografie en schilderen. Er wordt een bibliotheek aangelegd met boeken over kanker zodat bezoekers kunnen zoeken naar een weg die bij hen past. Er zijn plannen om een moestuin aan te leggen waar mensen in kunnen werken. Deze groenten gaan vervolgens weer naar de voedselbank.
‘Hoe mooi is die cirkel?’ vertelt Myriam me trots. Ze hoopt in de toekomst biodanza te gaan geven aan mensen met kanker.

Schrijver: René Turk, 24 apr. 2013


Geplaatst in de categorie: ziekte

3,8 met 4 stemmen 156Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)