Inloggen
voeg je column toe

Columns

Doel, middelen en illegaliteit

Ik weet niet precies wat ik van hem moet denken. Van de meeste politici kan ik me een behoorlijk beeld vormen. Maar van hem? Het lukt me niet goed.

De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik enigszins bevooroordeeld ben. Sinds dat akkefietje met z’n dochter in een reclamespotje ben ik achterdochtig geworden. Dat broeit en borrelt nog steeds door bij mij en ik vraag me af hoe hij er toe is gekomen om zijn gehandicapte kind te misbruiken voor politieke doeleinden. Ja dat zijn zware woorden maar zo zie ik dat nog steeds. Het doel heiligde de middelen blijkbaar. Nou kan ik me dat in sommige gevallen nog wel voorstellen maar toch nooit over de rug van je eigen kind.

Wat speelde er zich destijds af in zijn hoofd? Heeft hij zich plat laten lullen door één of meerdere spindoctors of was het toch zijn eigen briljante idee. In beide gevallen blijft het zeer onkies in mijn optiek al dacht een groot deel van het kiesvolk daar anders over hetgeen mij behoorlijk verbaasde. Heeft de man autistische trekjes en ontbreekt het hem daardoor aan een gezonde dosis empathisch vermogen? Hij is niet dom maar het lijkt er op alsof hij af en toe zijn manipulatief vermogen overschat. Maar daarin staat hij niet alleen in de politieke arena. Inherent aan het vak zou je bijna zeggen.

Ik zou op bovenstaande niet terug zijn gekomen als ik afgelopen week niet een vergelijkbaar verschijnsel voorbij zag komen al was dat in een totaal ander verband. Het ging over het strafbaar stellen van illegaliteit van uitgeprocedeerde asielzoekers. Als ik de media mag geloven is iedereen in zijn partij van hoog tot laag er in principe op tegen. Een motie hierover werd door een zeer grote meerderheid tijdens een ledenvergadering aangenomen. Allemaal mooi en aardig maar Samsom zegt, ‘ik voel zeer met u mee maar leg de motie naast mij neer’. Dus in principe erop tegen maar in feite ervoor. Het is beloofd aan de VVD en ik houd me aan mijn woord. Het was een onderhandelingspunt in het regeerakkoord en zo gaat dat nu eenmaal, je krijgt wat en je levert wat in. Maar is het regeerakkoord eerder al niet herhaaldelijk opengebroken als het om de centjes voor ‘eigen’ volk ging? Een loffelijk streven om je aan je woord te houden maar hier ging het niet zomaar om een bezuiniging hier of daar maar om mensen van ‘vreemd’ vlees en bloed. Hoe ver gaan dan je principes vraag ik me af. Of heiligt het doel hier wederom de middelen? Balkenende had het eens over de VOC mentaliteit en iedereen viel over hem heen terwijl ook iedereen wel besefte dat de arme man gewoon bedoelde...kom op jongens even de handen uit de mouwen steken. Samsom echter haalt de echt beroerde kanten van de VOC mentaliteit naar boven. Mensen gebruiken als onderhandelingswaar. Dat alle PvdA-kopstukken, op een aantal oudgedienden na, hem voor deze ‘eerlijkheid’ opeens een sterk en krachtig leider noemden is een teken aan de afbrokkelende wand. Samsom gebruikt het woord ‘eerlijk’ ook net iets teveel om het bij hem nog te kunnen koppelen aan de oorspronkelijke betekenis.

Valt er ook nog iets positiefs te vermelden over Samsom. Jawel het is wel een slimme man. Hij weet zijn momentjes af en toe goed te kiezen. In dat ‘af en toe’ ligt wellicht ook zijn zwakte. Ik heb dan de neiging om te denken dat het hem meer om het spel dan om de knikkers gaat. Ik moet altijd een beetje aan Napoleon denken als ik hem zie maar misschien ligt dat meer aan zijn nieuwe uiterlijk dan aan zijn optreden. Heeft deze transformatie ook te maken met het doel dat de middelen heiligt? Ik vermoed dat als hij op enig moment zijn (beperkt) Waterloo gaat vinden hij als de bliksem met de noorderzon vertrekt.

Maar misschien verrast hij me in de toekomst en heb ik het allemaal verkeerd gezien. Desalniettemin hoop ik dat dit spagaatkabinet snel een onherstelbare liesbreuk oploopt.

Schrijver: Gaffelbaard, 1 mei. 2013


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3,7 met 3 stemmen 116Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)