Inloggen
voeg je column toe

Columns

Heeft u het ooit zo zout gegeten?

Zaterdag 25 mei gingen miljoenen mensen de straat op in meer dan 400 wereldsteden. Ze marcheerden tegen Monsanto, het grootste chemieconcern ter wereld, maar vooral vóór ons recht op gezond voedsel. De media zweeg. Echte journalistiek is immers op sterven na dood. Het gaat al lang niet meer om vrije nieuwsgaring, het enige dat telt is winst en tevreden aandeelhouders. Helaas voor hen worden er steeds meer mensen wakker. Nog niet wakker? Lees dan regelmatig artikelen op nieuwemedianieuws.nl.

Waarom is Monsanto zo omstreden? Waarom zijn zoveel mensen het zo spuugzat? In de jaren zestig ontwikkelde Monsanto het ontbladeringsmiddel ‘Agent Orange’ dat veelvuldig gebruikt werd in de Vietnamoorlog. Dit middel kostte 400.000 mensen het leven. Bovendien komen er in Vietnam als gevolg hiervan tot op de dag van vandaag nog kinderen ter wereld met geboorteafwijkingen. Inmiddels staat de teller op een half miljoen van deze geboortes.

Is er nog meer? Monsanto is inmiddels wereldleider in de genetische modificatie van zaden. De gezondheidsrisico’s zijn echter onvoldoende onderzocht. Weet u wat u eet? Wellicht eet u al jaren gemanipuleerd voedsel. GMO-zaden kunnen bovendien gepatenteerd worden. Met andere woorden, levende organismen kunnen beschouwd worden als eigendom van Monsanto. In India werden boeren grotere oogsten beloofd door het gebruik van deze zaden, welke ‘helaas’ uitbleven. Hen wordt echter ook ieder jaar verplicht nieuwe zaden te kopen. Het ‘copyright’ op deze gepatenteerde zaden doet hen echter de das om. Ze kunnen dit niet betalen. Dit heeft al geleid tot de zelfmoord van 200.000 Indiase boeren.

Nog meer lezen? Het bekendste product van Monsanto is de onkruidbestrijder ‘Roundup’. De genetisch gemanipuleerde planten zijn resistent tegen dit middel. Een prachtige koppelverkoop dus. Eerst de zaden, dan de bestrijding. Wat er niet bij gezegd wordt, is dat dit goedje extreem giftig is. In alle tuincentra van Nederland te koop! Inmiddels zijn er gezondheidsrisico’s duidelijk geworden zoals geboorteafwijkingen, tumoren en onvruchtbaarheid bij mannen. Hallo overheid! Warenwet? Volgens vele deskundigen is de toenemende bijensterfte ook het gevolg van de stijging van Monsanto’s bestrijdingsmiddel.

De macht van Monsanto is bovendien zo groot geworden dat ze het voor elkaar krijgen te voorkomen dat er GMO-vermeldingen op etiketten komen te staan van genetisch gemanipuleerd voedsel. Dan hebben ze in mijn ogen vast iets te verbergen.

Er is helaas nog veel meer. Miljoenen mensen de straat op dus. De media die toen zweeg, roept nu om het hardst! Monsanto wint prestigieuze ‘World Food Prize’, ook wel de Nobelprijs voor landbouw genoemd. Waar heb ik dat toch meer gehoord? Wonnen Obama en de EU niet ook een Nobelprijs?

Ik zal maar meteen verklappen dat Monsanto een hele grote sponsor van deze prestigieuze prijs is. En zo heb ik nog maar één vraag voor u. Heeft u het ooit zo zout gegeten?

Schrijver: René Turk, 24 jun. 2013


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4,3 met 3 stemmen 91Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)