Inloggen
voeg je column toe

Columns

Onderhoud van lijf en leden

Heden morgen rond de klok van negen uur; uitgerust opgestaan, een wasrek leeggehaald, tanden geragd en geflost, kleren klaargelegd voor na het douchen en mijn sportkleding aangedaan.
Beneden eerst mijn afwas uit mijn droogrek opgeruimd, 300 ml water gedronken en de afweging gemaakt of het zou gaan regenen onderweg of niet voor ik zover was om aan een jogrondje te beginnen.
Ja, een ieder heeft zo zijn ritueeltjes om de dag te beginnen en het zo te stroomlijnen dat het prettig en ontspannen aanvoelt.

Ik begin met mij in te lopen en dan een stukje warm joggen. Na een poosje stop ik in een park met uitzicht op het IJsselmeer en doe wat rek en strek oefeningen. Ik ben niet de enige deze ochtend. Er is nog een groepje bezig in het park met rennen en oefeningen. Als ik weer op weg ben in het park word ik ingehaald door iemand die het veel sneller kan dan ik. Gedachten gaan door mijn hoofd van; jee, die gaat snel. Zij doet het vast meer, de 10 km en wedstrijden en zo. Nu ja, ik weet wat ik kan en waar ik het voor doe. De tijd van dualisme probeer ik achter mij te laten. Veel wijzer ben ik daar nog niet van geworden in mijn leven, behalve dat ik weet dat het fijner voelt om non-dualistisch in het leven te staan. Zij had een mooi knalroze loopshirt met lange mouwen aan en dat is mijn favouriete kleur op dit moment. Roze bedoel ik, niet per se het knal.
Ik probeer het lopen van een rondje non-stop te doen. Eerst bouwde ik open met lopen, rennen, lopen en rennen. Nu kan ik een klein rondje zonder pauzes doen. Voelt goed. Toch een beetje streberigheid waar ik blijkbaar niet helemaal aan ontkom met mijn achtergrond in onze samenleving.

Na een half uurtje ben ik klaar en vind het ook wel genoeg. Mijn taak is volbracht. Het sportstukje voor mijn lijfonderhoud heb ik volbracht en er staat nog een keer in de planning voor deze week. Naast joggen doe ik tweemaal Tai Chi in de week om mijn lijf soepel te houden. Hierbij komt nog dat dit geestelijk ook een lekkere boost geeft. Iemand zei eens tegen mij; net een soort Reiki. Vond dit wel een grappige vergelijking want het gaat om diezelfde energie. Alleen gaat dit om mijzelf en bij Reiki gaat het meestal om energieoverdracht naar de ander.

Na het joggen een lekker kopje thee gedaan en wat typewerk om mijn gedachten te spuien. Wat ik ook als een stuk onderhoud van lijf en leden zie.
Zo meteen nog even douchen om de zweetsappen weer weg te spoelen en dan mijn brunch want tegen die tijd is het inmiddels alweer bijna middag.

Nu kan ik dit soort dingen rustig in mijn tempo doen. Toen ik nog werkte leverde dit onderhoud en mijn werk tezamen veel stress op. Ben toen in een burn-out beland en kon mij een poos helemaal niet meer voorstellen hoe mensen dit combineren. Ik vond het onderhoud aan mijzelf zoveel tijd in beslag nemen; ik had hier een dagtaak aan. Nu het wat beter gaat en ik de tijd aan mijzelf heb, gaat alles wat meer vanzelf.
Ik kan zelf mijn dagen indelen en wanneer ik wat doe.
Dit is het beste onderhoud voor mijn lijf en leden wat ik ooit heb gehad.

Schrijver: jetteke, 15 okt. 2013


Geplaatst in de categorie: vrijheid

3,4 met 5 stemmen 108Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)