Inloggen
voeg je column toe

Columns

Russische stijfkoppigheid

We kunnen er natuurlijk om blijven lachen, maar ondertussen schenden de humorloze Russen onze mensenrechten. Ieder incident wordt aangegrepen om de ruzie met ons land in een kwaad daglicht te stellen. Nog even en we gaan ze nog geloven ook en dat is precies wat deze trotse krachtpatsers willen. De Koude Oorlog is blijkbaar niet echt verdwenen, we willen wel, maar we verschillen teveel, democratie versus dictatuur.

Poetin een poets bakken ligt inmiddels een tikkeltje te gevoelig, valt nu onder de noemer 'zinloze informatie-overdracht'. Dat de Russische regering zo overdreven reageerde op het lullige incident met hun onder-ambassadeur is geheel in overeenstemming met hun opgebouwde wrok jegens onze samenleving vol progressieve vrijdenkers en seksuele taboeloosheid, tot op zekere hoogte.
Overigens zijn het de machthebbers, die met ons botsen en niet de doorsnee burger. Vergeet niet dat er meerdere dames dan de dames van Pussy Riot zijn, die Poetins masculine machtsbolwerk het liefste zien ontploffen, terwijl de man zelf in zijn nopjes is met zijn positie en dat nog lang wil volhouden.

Al dit gekissebis over die twee ambassadeurs is een strategische afleidingsmanoeuvre van wat er aan vooraf is misgegaan. Onze acceptatie van homo's kan bij Poetin niet door de beugel, omdat hij natuurlijk superhetero is. Hij heeft ook gezien hoe onze strijdbare homo's hem als homofiel op een spanbord uittekenden. En we weten allemaal hoezeer fundamentalisten reageren op spotprenten.
Ik denk aan die Deense tekenaar. Maar het gaat hier toch niet om de eventuele belediging van een profeet of Allah? Nee, en dat is het 'em nu juist, het gaat exact om het narcistische ego van de potige (sorry!) leider van het imposante Rusland!
Een enorm gevaarlijke, nucleaire grootmacht en daarin kom je gewoonweg niet tegen in het geweer, ook niet met een grappig waterpistooltje.
We zijn niet te beroerd om David en Goliath te spelen en bovendien is er een belangrijkere reden voor ons om ook onze poot stijf te houden.

Het is al ruim een maand geleden dat gewapende Russen de dertig opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise hebben gekidnapt en gegijzeld. Deze mensen strijden tegen de uitbuiting van de aarde en dan met name door Gazprom en Shell! De Russische hebzuchtigen voelden zich bedreigd, maar ze overreageerden met wapens en gevangenneming.
In een psychologische oorlogsvoering zijn wij de meerdere en ook dat tergt hun valse eergevoel. Wat doen ze dan? Nou, bijvoorbeeld een Nederlandse ambassadeur uit frustratie in elkaar laten(!) slaan. Zag je die portier in dat ambassadeursgebouw? Die keek net zo dronken als Boris J. uit zijn bolle ogen. Deel van het complot.

Hoe dit verder moet? Dit moet helemaal niet verder, want van vriendschap is helemaal geen sprake meer en dan zeg je wel nog vriendelijk en hypocriet 'goedendag', maar daar blijft het dan bij. Die Russen voorzien het regime van Assad van wapens. Reden temeer.
Laat Timmermans maar schuiven, want die is echt niet op zijn achterhoofd gevallen en die gaat de uitgestrekte gevangenis Rusland aanklagen wegens het schenden van het internationale zeerecht. Dat weet Poetin en daarom vreest hij schaakmat.

Ondertussen zit de machinist Mannes Ubels nog steeds in Moermansk gevangen, evenals de 29 anderen. Er hangt 15 jaar gevangeniskamp boven zijn hoofd, hun hoofden. Mannes is een oud-Bedumer, net als ik, dus dat schenkt een band, terwijl ik de werkzaamheden van Greenpeace van harte ondersteun.
In Bedum zijn ze een kaartenactie begonnen voor de vrijlating van Mannes en de anderen, kaarten, die naar de Russische ambassadeur worden verstuurd. Helaas is de actie nog niet landelijk doorgebroken, maar het is een prachtig initiatief. Doet me denken aan mijn jeugd, toen ik brieven schreef naar een Russische gevangene, wiens gevangenisadres ik kreeg via Amnesty International.

Machtsmisbruik, de aardse geschiedenis staat er bol van.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 okt. 2013


Geplaatst in de categorie: woonoord

3,4 met 8 stemmen 124Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)