Inloggen
voeg je column toe

Columns

De Sint weg?

Al dat gezeur over 5 december wat nu de kop opsteekt, een mens zou er ongelovig van worden! Bestaat Sint nu wel, of bestaat ie niet, bestaat Zwarte Piet nou wel, of bestaat die ook al niet? Moet de Sint een baard, een snor en mijter, of moet ie in een spijkerbroek en vlot T-shirt aankomen aan de kade, op de stoomboot en al die verwachtingsvolle gezichtjes op die manier verwelkomen?

Moet de schoen nu wel of niet worden gezet, weet je er zijn zo ontzettend veel dingen waar men over debatteren kan, er zijn zoveel zo ontzettend veel dingen die de revue passeren dat je door de bomen het bos niet meer ziet, en eigenlijk kun je dit bijna letterlijk nemen, want de blaadjes zijn temet bijna allemaal van de bomen af, maar dit terzijde.

Het gaat me NU om de Sint en de discussie die in 1e instantie ontstond om zwarte Piet WIT te laten worden, net als dat we geen Negerzoenen meer kunnen kopen, want ook dat is, net als Zwarte Piet discriminerend?! Snapt U er nog iets van? Ik namelijk niet hoor, want de Sint is eigenlijk ook buitenlands liet ik me influisteren en daar doet niemand moeilijk over, net als de Kerstman, komt van de Noordpool toch? Is er iemand die daar stil bij staat, of stond? Nee toch?

Moeten we dan alle buitenlandse namen maar laten vallen? Nou dat beloofd wat dan, maar waar het in deze affaire om gaat is dat men dus de SINT wil afschaffen, jawel er zijn heuse discussies die op tafel liggen en die vinden dus allemaal dat de man moet verdwijnen, wat me op doet merken dat de kleine super het al zo slecht heeft.

Weet je, ook IK vind dat de snoeperij veel te vroeg in de schappen ligt, ook Ik vind dat er teveel aan Sint wordt gedaan, maar om de man nu maar meteen met pensioen te sturen, gaat me iets al te ver, trouwens, zou hij eigenlijk wel pensioen hebben opgebouwd? Ach, daar hoef ik me niet druk over te maken, maar WEL maak ik me druk over het feit dat men dus de GOEDHEILIGMAN zomaar aan de kant wil zetten.

Niks geen Sint meer, niks geen Zwarte Piet, alle liedjes die ooit gemaakt zijn van Zwarte Piet ging uit fietsen enz. kunnen de container in, want als de Sint wordt afgeschaft dan hebben die liedjes al helemaal geen zin meer! En ineens denk ik terug aan die goede oude tijd, aan de tijd, dat er schoenen bij een kachel stonden, jawel een kachel waar men nog KOLEN in stookte en waar een pijp aan zat waar Sint en gezellen makkelijk door konden om die schoen te vullen, ineens denk ik aan die kachel, de enige in huis, waar je voor zat te zingen, voor je naar bed moest, de longen uit je lijf zat te zingen om er maar voor te zorgen dat je stem gehoord werd, om er zeker van te zijn dat er een paar pepernoten in je schoen zaten en dat het water en de peen, voor het paard waren verdwenen.

Oh wat deden we ons best, om de man tevreden te stellen! Voor die kachel op een winterse avond en dat we de andere dag Peen en Uien aten, wie stond erbij stil? Niemand toch? Maar NU nu willen ze de Sint afschaffen, jawel, het Hoofd van een werkgroep van de VS heeft er een heus item van gemaakt, Sinterklaas moet worden afgeschaft omdat Piet in de slavernij zou zitten als Sheperd in ons land zou wonen zou ze bezwaar hebben, ook het uiterlijk van Piet is een belediging, het is toch te bizar voor woorden?

Ze roept ook Mark op, om het sinterklaasfeest te schrappen? Tjonge jonge, dat worden weer Kamervragen, dat worden weer discussies die van de belastingcenten worden betaald. En dat allemaal om dat feest, wat bij menigeen flarden oproept van nostalgie, te schrappen. WIJ mogen niet discrimineren, komen in de problemen als we dat wel doen, en al die HULP pieten die uit eigen beweging zich zwart maken, mogen dus wel uitkijken!

Toon Hermans had een mooi stuk over de Sint, die had er minder goede beelden die hij op kon roepen, maar er zijn meer dan genoeg mensen, die vertederend terugkijken naar hun jeugd en de Sint evenals de huidige tijd waarin in elke klas wel een aantal leerlingen zitten die anders gekleurd zijn dan wij het blanke volkje, er is in elk winkel wel een personeelslid die van oorsprong uit een ander land komt en wat te denken van Maxima, die komt toch ook uit een ander land?

Doen we toch ook niet moeilijk over? Nee die dame uit de VS had familie moeten hebben in ons zeer tolerante land, waar je met je handen van Sint en Kerst af moet blijven! Het moet niet gekker worden!

Schrijver: An Terlouw, 23 oktober 2013


Geplaatst in de categorie: sinterklaas

3.2 met 4 stemmen 759Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Petra Hermans
Datum:
6 november 2013
Email:
worldpoet546live.nl
"Laat Mark hier buiten."

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)