Inloggen
voeg je column toe

Columns

Verzamelen of een verbinding aangaan?

Mensen bedenken steeds onzinniger dingen om te verkopen. Gewoon voor het geld; economische belangen. Als je ziet wat er veelal aan prullaria gemaakt en verkocht wordt....., onnodige hebbedingetjes.

Sommigen verzamelen van alles, hun huis tot de nok toe vol gevuld. Van de keuken tot de kamer, op de trap naar boven, zelfs in de badkamer en nog van alles op de zolder. Als ik dit dan zie dan denk ik: pff ben ik blij dat ik hier niet schoon hoef te maken. Ik zou ook niet in zo een huis willen wonen; zo benauwd, zo weinig ruimte.

Ik hou van ruimte om mij heen; het voelt goed als ik kan gaan en staan waar ik wil en dat ik overal makkelijk bij kan. Ook ik heb fases gekend van verzamelen, wat zich beperkte tot twee vensterbanken, een vitrinekast en op het dressoir. Totdat ik na een tijdje inzag dat het niets toevoegde aan mijn leven behalve dat het meer werk opleverde en dat ik vasthield aan toegekende emotionele waarde die in het verleden hoorde. Tegenwoordig leef ik vrij minimalistisch, zie ik nog wel eens iets waarvan ik denk mmm leuk maar overweeg eerst goed of ik het wel nodig heb of echt wil.

Planten heb ik niet in mijn huis. Jaren geleden had ik nog een aantal planten waar ik niet goed voor zorgde en voelde mij daar schuldig over. Ik heb ze weggegeven aan een buurman en een zus van mij in de hoop op een voor hen beter leven. Een leven waarin zorgvuldiger ermee omgesprongen zou worden. En eigenlijk vind ik dat planten in de natuur horen; dat is hun thuis.
Als ik frisse lucht wil zet ik een raam open of ik ga naar buiten want dat is wat men dan zegt als verweer: dat je het nodig hebt voor de zuurstof in huis.

Dieren heb ik ook voor gezorgd in mijn leven; ik schrijf bewust 'verzorgd' omdat ik ben afgestapt van het woordje eigenaar. Een dier is geen bezit maar een levend wezen dat je te leen hebt hier op aarde. Zoals je ook je partner en/of kinderen te leen hebt. Wij mensen praten over mijn vrouw, mijn kind, mijn hond enz.
Het is wellicht wel lastig om dit anders te gaan benoemen. Tegenwoordig heb ik het ook gewoon over mijn vriend (manlijke) en als ik mensen dan bedenkelijk zie kijken zeg ik: niet mijn partner. Eigenlijk zou ik dit soort toevoegingen niet hoeven doen. Hum, wellicht eens iets voor mij om over na te denken hoe dit anders geformuleerd kan worden.

Oké even brainstormen over het fenomeen mijn hond; mijn hondachtige levensgezel, mijn blaffende vriend. Ik heb een hond onder mijn hoede genomen of: ik had behoefte aan een levensgezel.
Eigenlijk zou hier een verbod op moeten komen; betaling voor dieren om hier eigenaar van te worden voor 'plezier'. Een dier is van zichzelf zoals wij mensen van onszelf zijn.

Wat mij ook brengt bij: hoeveel vrijheid heeft een huisdier? Het is afhankelijk van de zin en tijd van baasje. Dit brengt dieren in een zeer ongelijkwaardige positie ten opzichte van de mens. Wanneer een mens overweegt een dier aan te schaffen zoals dit eigenlijk heel oneerbiedig heet, dan moeten zij beseffen wat dit dier nodig heeft en of het bij die mens past. Zoals konijnen geen solitaire dieren zijn, net als cavia's, hamsters en dergelijke.

Ooit heb ik een konijn verzorgd dat uit een nest kwam van een konijn bij een schoonzus. Het diertje had een mens nodig voor verzorging en ik wilde dit aangaan. Na een aantal jaren besefte ik hoe ongelukkig dit konijn bij mij was. Ik was er totaal geen type voor. Werd nerveus als ik haar los in huis liet lopen omdat zij aan elektrische draden kon gaan knagen. Ik moest haar steeds in de gaten houden. Verder had ik geen binding met dit dier. Toen ik dit besefte, heb ik haar naar een knaagdierenopvang in Heiloo gebracht. Hier werd zij via internet aangeboden voor bij een ander vrouwtje of een gecastreerde ram. Binnen een aantal dagen was zij weer van internet af, mij met de hoop achterlatend dat zij nu in een goed nest terecht was gekomen waar zij wel gelukkig kon zijn.

Een dier verzorgen is niet zomaar iets; het dient zorgvuldige overweging te hebben. Een dier is niet een gebruiksvoorwerp om weer aan de kant te zetten als het nieuwtje eraf is. Een dier verzorg je voor jaren en met name katten en honden kunnen een zeer hoge leeftijd bereiken.
Daarnaast is het levensonderhoud nog niet zo eenvoudig want net als bij mensen kunnen er bij dieren ook intoleranties of allergieën de kop opsteken. Ook kunnen zij suiker, kanker of wat dan ook krijgen. Dit heeft aandacht nodig en behandeling, wat veel geld kan gaan kosten.
Tegenwoordig heb je verzekeringen waar je het huisdier in onder kan brengen maar ik ben daar niet in thuis in hoeverre zaken wel of niet goed gedekt worden. Dus als u iets aangaat met een huisdier, overweeg dan eerst of het geen bevlieging is, of het dier bij u past en dat u zorgt dat het krijgt wat het nodig heeft. Een dier is hierin totaal afhankelijk van u, degene die de zorg op zich heeft genomen.
Ja, het is eigenlijk zoiets als een relatie aangaan waarin je belooft er voor elkaar te zijn in goede en in slechte tijden.
En als u al iemand bent met een verzamelwoede bedenk dan dat een dier geen collectorsitem is.

Schrijver: jetteke, 30 november 2013


Geplaatst in de categorie: overig

4.0 met 3 stemmen 76Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)