Inloggen
voeg je column toe

Columns

Mijn identiteit

Geboorteakte

Vandaag was ik bij burgerzaken in het gemeentehuis van mijn geboorteplaats. Ik wilde graag een kopie van mijn geboorteakte. Hier moest € 12,10 voor neergelegd worden en het is wellicht een half jaar tot een jaar geldig.

Ik kon het niet laten om de discussie aan te gaan dat ik het belachelijk vind dat ik voor een bewijs van mijn eigen identiteit moet betalen. Eigenlijk hebben ze mijn naam daar in de registers te leen en zouden ze mij een gratis kopie moeten verstrekken en in het ergste geval mij betalen voor het opslaan van mijn naam. Ook gaf ik te kennen dat ik eigenlijk het origineel in mijn bezit zou moeten hebben en zij een kopie.
Daarnaast vind ik het belachelijk dat het maar zo kort geldig is. Het verweer: ja stel dat je je naam verandert of een geslachtsverandering ondergaat. Alsof dit aan de orde van de dag is bij Jan en Alleman. Wat een slap excuus vind ik dat. Mocht zoiets aan de orde zijn dan kan dat toch opnieuw vastgelegd worden als zoiets zich aandient.
In principe zal er bij weinig mensen iets veranderen door de jaren heen.

Gedigitaliseerd

Tegenwoordig is alles gedigitaliseerd dus ook zo mijn geboorteakte. Het was slecht te lezen en ik vroeg of dit geen problemen zou opleveren bij het gebruik ervan. Volgens de dame in kwestie die mij hielp niet. Het document krijgt een stempel; haar naam en handtekening eronder en deze staat geregistreerd bij de rechtbank als medewerkster van burgerzaken van deze gemeente. Dit moest voldoende zijn.

Op mijn weg naar buiten gaf ik, omdat ik even naar het toilet moest, het document aan een dame achter de balie bij de entree af. Toen ik terug kwam gaf zij mij te kennen dat zij het wel een heel slechte kopie vond; slecht te lezen en dat zij het nooit geaccepteerd zou hebben. Zij had al contact gezocht met de dame die mij geholpen had en die zou kijken of zij een beter exemplaar kon overhandigen. De baliemedewerkster was zelf 20 jaar werkzaam geweest bij burgerzaken.

Daar ik een afspraak had gaf ik te kennen later terug te komen om mijn geboorteakte op te halen. Bij mijn terugkomst lag deze klaar en was het inderdaad wel beter te lezen.
Toch gaf het mij een onbestemd raar gevoel dat ik hier geld voor heb moeten neertellen.

Voorzichtigheid is geboden

Wat mij opviel is dat er aanplakformulieren opgehangen waren met een waarschuwing dat er voorzichtig omgesprongen moet worden met het overhandigen van een kopie van je paspoort of ID.
Er wordt geadviseerd er op te schrijven voor wie je het gekopieerd hebt en wanneer zodat de kopie maar niet te pas en te onpas door anderen gebruikt kan worden.

Nu was ik laatst bij het UWV en daar werd van mijn paspoort en van degene die met mij mee was ook een kopie gemaakt. Ik heb hier niets opgeschreven en hoop maar dat het daar in goede handen is aangezien ik niet zoveel vertrouwen heb in deze instantie.
De dame die toen met mij mee was zei bij het verlaten van de afdeling waar wij ons bevonden dat het gebouw wel zeer goed beveiligd was. Degene met wie ik een gesprek had gehad zei toen dat dit was zodat niet iedereen maar binnen kan lopen zodat zij ongestoord hun werk kunnen doen.
Bij het verlaten van het pand kwam ik bij mijn metgezel terug op wat hij gezegd had. Ik zei dat wanneer de boel daar niet op slot zou zijn er mensen met pistolen binnen zullen lopen.
Er zijn zeer veel mensen heel erg boos over de gang van zaken binnen dit instituut!
En dat komt weer omdat je veelal van hen niet mag zijn wie je bent; als persoon. Dus in zekere zin heeft dit ook met je identiteit te maken.

Wat is een identiteit nu eigenlijk?

De online Van Dale zegt:

Iden•ti•teit (de; v)
1 gelijkheid: je identiteit bewijzen, bewijzen dat je de persoon bent voor wie je je uitgeeft
2 eigen karakter
Als ik lees; gelijkheid, wat bedoelen ze hier dan in hemelsnaam mee?

Op woorden.org staat onder andere:

Identiteit
* de identiteit zelfst.naamw. (v.) Verbuigingen: identiteit|en (meerv.)
1) wie je officieel bent, in de vorm van je naam, adres, geboortedatum
*[zelfstandig naamwoord]• je eigen persoonlijkheid, dat wat je onderscheidt van anderen
* persoonsgelijkheid
Identiteit
1) Dat wat eigen is aan een persoon 2) Eenzelvigheid 3) Eenheid van wezen 4) Eigen karakter 5) Eigenheid 6) Eenheid van het wezen 7) Gezicht 8) Gelijkheid 9) Geheel van persoonsgegevens 10) Overeenkomst 11) Persoonlijkheid 12) Persoonsgelijkheid 13) Term uit logica 14) Volkomen overeenstemming 15) Zelf

Een identiteit laat zich blijkbaar niet vangen in een woord, maar hoe kan dat ook als er meer dan 7 miljard identiteiten rondlopen op deze aarde?

Schrijver: jetteke, 3 december 2013


Geplaatst in de categorie: individu

4.0 met 3 stemmen 358Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
mobar
Datum:
3 december 2013
Ik lees uw teksten telkens met zorgvuldige aandacht, omdat ik veel affiniteit heb met de onderwerpen die u kiest.
Een inhoudelijke reactie is voor mij moeilijk te geven, omdat mijn werkelijkheid vaak ingewikkelder is, dan een die helder in woorden tot uitdrukking kan komen. Ik neem het daarom mee in mijn gedachten, en ben nieuwsgierig naar wat er nog komen gaat.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)