Inloggen
voeg je column toe

Columns

Mijn Kerstman

De kerstdagen. Iedereen die mij kent zal het volmondig beamen dat ik me dan helemaal te buiten ga aan foute kerstmuziek en veel te veel versieringen. Op 6 december komen bij mij de kriebels. Sinterklaas is weer terug naar Spanje en de Kerstman in aantocht. Ik heb altijd al meer met de slee en rendieren gehad dan met het paard en de stoomboot. Kerst straalt een bepaalde romantiek uit. En daarbij, ik ben nou eenmaal gek op glimdingetjes.

Mijn ‘versierdag’ bestaat uit het halen van een kerstboom. Een echte welteverstaan. Die moet dan vervolgens een nachtje in de schuur om te wennen volgens de kerstbomenmeneer. Maar langer dan een paar uurtjes houdt tie het niet vol daar. Want dan gaan mijn kerstcd’s in de cd-speler en hoor je bij mij thuis ook dan bijna niks anders dan jingle bells en last christmas. Ik heb dozen vol met kerstspullen die een voor een vakkundig bekeken worden of ze dit jaar passen bij mijn thema. Mijn thema is een kleur…of meerdere. Daar wordt alle versiering op aangepast. En zo ben ik vervolgens een hele dag bezig mijn huisje tot een glimmend paleisje te maken.

En dat heb ik niet van een vreemde. Mijn diepgewortelde liefde voor de kerstperiode is er van jongs af aan ingebakken door mijn oma en mijn vader. Al als kleine meid, en ja ook ik ben een kleine meid geweest en dat ben ik soms nog, ging ik met mijn oma naar de stad om de prachtige versieringen te bekijken die glinsterden als kleine diamanten. V&D had altijd een speciale afdeling voor als dat moois. Ik kon op die ene afdeling uren doorbrengen fantaserend over een wereld waarin de Kerstman echt bestond en iedereen altijd vrolijk was. Ik waande mij dan een kerstengeltje tussen alle glitters en slingers.

Mijn vader was ook een groot kerstliefhebber. De grote papieren kerstklokken die ieder jaar weer in het midden van de kamer moesten hangen, ondanks het geklaag van mijn moeder. Die ondingen moesten nu toch maar eens weg. Maar mijn vader hield van traditie. De kerstklokken, de net iets te grote boom in de hoek van de kamer en de cadeautjes onder de boom op eerste kerstdag. Het kerstdiner waar mijn vader uren voor in de keuken stond te ploeteren. Maar ieder jaar weer alsof je in een zes sterren restaurant was beland.

Mijn kerst is sinds 2001 drastisch veranderd. Mijn liefde voor het kerstfeest zit diep, maar is veranderd. Waar ik altijd onbezorgd naar kon uitkijken heeft nu ook een bittere bijsmaak gekregen. Omdat ik vanaf dat jaar nooit meer kerst met mijn vader kan vieren. En als nu de decembermaand zich meldt, en de stoomboot weer weg is, bekruipt mij een zwaar verdriet dat door de jaren heen minder scherp is geworden maar niet minder erg. 28 december is voor mij een dag die ik het liefste over wil slaan. Op die dag is mijn leven voorgoed veranderd en is er een gat in mijn hart geslagen dat nooit meer heelt.

De wetenschap dat mijn lieve oma zich in 2009 bij mijn vader heeft gevoegd geeft mij een zekere rust. Mijn oma mocht gaan. En ik weet zeker dat ze samen genieten van een hemels kerstfeest, en daarbij de nodige alcohol en lekkere hapjes. Ik drink op jullie! Ik denk aan jullie, iedere dag. Maar rond deze dagen het meest.


Ik mis jullie ontzettend.

Schrijver: T@S, 26 december 2013


Geplaatst in de categorie: kerstmis

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 103



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)