Inloggen
voeg je column toe

Columns

Een inspiratievol nieuwjaar

Schrijven om makkelijk te scoren of voortborduren op andermans schrijven ligt snel op de loer als je van alles leest. En er wordt wat afgeschreven. Kranten gedrukt en op internet zijn er te kust en te keur. Je kan een dagtaak hebben om van het ene bericht naar het andere door te klikken. Of je gaat naar twitter of facebook waar je allerlei berichtjes van vrienden of volgers kan zien waar je jezelf ook een slag van in de rondte kan klikken.

De social media heb ik laatst de deur uit gedaan omdat ik overprikkeld raakte. Ik ging dingen lezen die anderen volgen die ik wellicht anders niet zo gauw of nooit zou bekijken. Soms zitten er wel interessante stukken bij maar het is gewoon allemaal teveel. En veelal alleen maar negatieve berichtgeving.
Gelukkig ook wel dingen waar ik smakelijk om kan lachen. Toch ongemerkt besteed je veel te veel tijd op al die sites.

Daar ik graag mag schrijven is het natuurlijk wel interessant om wat zaken uit de media te volgen om af en toe eens wat leuks over te schrijven. Ik kijk wat op teletekst of kom onverwachts ergens op een site met iets leuks en op de een of andere manier kom je ook wel weer aan je tekst met of zonder berichtgevingen.

Wat is het belang om zoveel van alles te weten. Word je er vrolijk van? Veelal niet. Word je er rijker van? Veelal niet. Geestelijk wellicht ja mits je geen oppervlakkig type bent die alleen voor privé en rtl boulevard gaat en dergelijke.
Nu is dit vaak wel weer smakelijk om te lachen. Het gaat veelal nergens over; ja het leven van andere mensen. Waarom vinden andere mensen dit nu zo interessant. Wellicht omdat zij geen eigen leven hebben? Of omdat deze mensen in de picture staan en daardoor belangrijk lijken?
Het zijn gewone mensen zoals jij en ik. Ze slapen, staan op, eten, gaan naar de wc en wat al niet meer. Ze kennen een gevoelsleven met zijn ups en downs en het enige wat verschilt met menigeen zal hun bankrekening zijn; dat dan weer wel.

Nu, het oude jaar komt er aan dus kunt u nog een staatslot kopen; een hele of een halve met of zonder jackpot. Wie weet kunt u zich in het nieuwe jaar scharen bij de rijken der Nederland. U zult wel jaarlijks wat moeten inleveren bij de belastingdienst.
Wat zijn uw dromen? Geeft u het gelijk allemaal uit aan materie of gaat u er zinnige dingen mee doen? Misschien wilt u al jaren die droomreis maken of wilt u anderen mensen helpen hun dromen te realiseren. Investeren in onderzoek ten bate van ziekte of ten goede van het milieu.
Een mens kan er mee doen wat die wil. Ook gewoon niets aan een ander geven, dat is ook nog een mogelijkheid. Rente trekken en daar van leven.
Dan moet je wel je staatslot gaan innen en niet degene zijn in Amstelveen die ze zoeken die 2.5 miljoen heeft gewonnen en dit niet komt claimen!

Toch is het leven ook interessant zonder prijzenpot. Het leven geeft soms cadeaus op een ander niveau. Mooie ontmoetingen met dieren in de natuur, een gezellige dag met vrienden, een schilderij dat je naar je zin gemaakt hebt, van jezelf houden.
Dit laatste is lang niet vanzelfsprekend voor velen van ons. Het is wel iets wat je kan bereiken door te leren dat je niet volmaakt hoeft te zijn en dat je onvolkomenheden er mogen zijn. Je zult de enige niet zijn, doch denkt de mens dit vaak. Ons waarnemen is nog zo beperkt in vele situaties en met name wanneer het ons eigen gevoelsleven betreft. Wanneer je de jackpot wint is de emotie wel duidelijk maar in het dagelijks leven dus lang niet altijd.

Weten wie je bent is nog een heuse levenstaak om te ontdekken. Ik verras mijzelf met de jaren nog steeds wat er allemaal latent van binnen huist. Met de tijd ontvouwen dingen zich en komen ze aan de oppervlakte. Dan blijkt dat ik toch handiger ben dan ik dacht. Of doordat mensen dingen van mij zien die ik zelf niet gezien heb, dat ik daar oog voor ga krijgen. Of dat ik ga nadenken door een opmerking of iets wel zo is als men beweert. Zelfreflectie is een goede weg om bij mezelf te komen. Niet eenvoudig en niet de makkelijkste weg. Met vallen en opstaan. Want wie is er nu wel altijd blij met alles wat die van zichzelf tegenkomt?

Toch als je in staat bent je onderdrukte gevoelens en zelfverwijten los te laten gaat er een wereld voor je open zoals er ook een nieuwjaar voor ons open staat. En voor u allen wens ik dat deze mooi, zorgeloos en blij mag zijn.

Schrijver: Jetteke, 31 december 2013


Geplaatst in de categorie: overig

4.0 met 1 stemmen 216Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)