Inloggen
voeg je column toe

Columns

Durf te vragen

Vorig jaar volgde ik een impuls. Een oproep in onze weekkrant om de handen uit de mouwen te steken tegen zwerfvuil. Vol enthousiasme gingen we met een handjevol vrijwilligers aan de slag. We vielen van de ene verbazing in de andere maar we hadden bovenal een fantastische dag, ondanks de regen.
Ik besloot alle bizarre dingen die ik meemaakte die dag op te schrijven. Ik vertelde een goede vriend over deze ervaringen en hij bood meteen aan een cartoon te tekenen voor bij dit verhaal. Ik stuurde het stukje en de tekening in naar de krant. Ze wilden het op de voorpagina. Vier keer plezier doordat ik 'Ja!' zei tegen een oproep.
Op een vergadering van Leefklimaat Zevenaar kreeg ik ineens een gedachte. Waarom staat Holle Bolle Gijs niet in heel Nederland? We spraken over recreatieplas De Breuly. Ik dacht meteen aan het liedje dat iedere geboren en getogen Zevenaarder kent: 'Aan de oevers van de Breuly zat een kikker luid te wenen!' De Holle Bolle Kikker was geboren.
Ik besloot contact te zoeken met De Efteling. Ze wilden me het geheim van deze vinding niet prijsgeven. Er rust octrooi op deze vinding. Ook de bouwtekening wilden ze me niet verstrekken. Jammer, maar ik respecteer hun besluit. Denken jullie alvast na over een andere naam voor de kikker?
Ik kreeg de tip om 'open coffees' te gaan bezoeken. Doodsbang dat andere ondernemers er met mijn plan vandoor zouden gaan, durfde ik toch mijn plannen prijs te geven. Ik heb vaak ervaren dat één plus één gewoon drie is! Ik kreeg zaken te horen als 'maak hem wel hufterproof' en 'octrooi is niet zo spannend.' Het belangrijkste advies was echter, begin gewoon!
Op een koffie in Doetinchem had ik een mooi gesprek met een coach. 'Bezoek eens een waarmaakdag', was haar advies. De gouden tip.
Ik kon niet wachten tot er zo'n dag bij mij in de buurt was. Twee uur in de trein naar Eindhoven was het helemaal waard. Ik deed er mee aan een sessie 'durf te vragen.' Een groepje mensen gaf mij belangeloos advies. Wat een positiviteit. Wat een energie. Ik werd haast emotioneel. Als dank hielp ik daarna natuurlijk de anderen met hun ideeën. Ik ben nu deze rugzak vol advies aan het uitwerken. Ik heb enorm veel vertrouwen gekregen. Kinderen die vragen worden overgeslagen, is helemaal niet waar. Mensen vinden het leuk om anderen te helpen. Mijn eerstvolgende stap is het maken of laten maken van een prototype. Helpen jullie mee?
Maar niet te vergeten, vraag mij gerust hoe ik jou kan helpen met het realiseren van jouw droom. Wie weet kan ik je helpen.

Schrijver: René Turk, 7 april 2014


Geplaatst in de categorie: milieu

3.0 met 1 stemmen 155Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)