Inloggen
voeg je column toe

Columns

En de winnaar is

Lieve ouders van Nils,

Het is een ware uitdaging om jullie deze mail te schrijven. Het uploaden van de twee foto's kost me zeeën van tijd, de letters haperen en het tocht behoorlijk in dit kleine vertrek waar ik het internet op mag. Op dit meest westelijke deel van IJsland mag je natuurlijk niet al te veel van de digitale wereld verwachten. Het grote voordeel is dat ik goed kan nadenken over de juiste woorden. De tocht vanaf de kliffen van Látrabjarg naar Patreksfjörður was gelukkig pittig en lang genoeg om van mijn grote schrik te bekomen.

Met mijn verrekijker bekeek ik urenlang de papegaaiduikers, jan-van-genten, zeekoeten en alken. Ik had de tijd van mijn leven. De kliffen zijn in totaal veertien kilometer lang en ruim 400 meter hoog. In vele spelonken zie je de nesten van deze schitterende vogels. Een ware natuurliefhebber kan zich hier blijven verwonderen. Wat een indrukwekkend schouwspel. Totdat ik ergens vlak voor me een zacht gekerm hoorde.

Ik deed wat ik moest doen, al heb ik veel te lang getwijfeld. Toen ik de alk met een zware steen doodsloeg waren er al zeker twee minuten verstreken. Haar pijn ging me door merg en been. Totaal verstrikt in het touw, de slingers en een geknapte ballon vocht ze voor wat ze waard was. Ik had geen keus. Toch doet het me zeer.

Nu ik hier zo zit, komt er een sterk – ik meld jullie gewoon hoe het was! Precies zoals Tommy Wieringa het zo mooi verwoordde – ik ben een vriend van de waarheid!
Tja, we zijn allemaal jong geweest. Ja, we hebben allemaal wel eens eindeloos onze eigen ballon gevolgd in de hemel, te midden van die vele andere. Ja, we wilden allemaal winnen. Het verste komen. En er is een goede kans dat Nils de grote winnaar is. Van Oldenzaal helemaal naar de kliffen van Látrabjarg! Wie doet hem dat na?

Ik weet niet wat wijsheid is. Een kind moet zo lang mogelijk kind kunnen zijn. En toch ben ik iemand die graag de mensen wakker schudt. Iedere keus die je maakt, heeft gevolgen. Ik laat het aan u. Is Nils de grote winnaar? Neemt u de foto van de vogel als bewijs? Of die van de geknapte ballon en het kaartje, genomen vlakbij de rotsformatie? Of gewoon niets van dit alles? De derde foto, die van het moordwapen, stuur ik toch maar niet mee.

Het ga u goed!

Schrijver: René Turk, 15 mei 2014


Geplaatst in de categorie: moraal

4.0 met 2 stemmen 141



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)