Inloggen
voeg je column toe

Columns

Voordat je het weet.......

De laatste tijd verbaas ik mij over de sprongen in achteruitgang van het humane in ons huidige politieke stelsel. De ene mens schreeuwt nog harder dan de ander en respect voor eigenheid en moraal vlakt af. Wetten worden strenger en strenger; mensen worden gevangenen van het systeem.

Wij mensen zijn geboren als vrije mens. In de loop van ons levensbestaan worden we samengevoegd in scholen, werkplekken, sportclubs enzovoorts. Dit alles hangt samen met een bedacht economisch stelsel, dat allicht met goed bedoelde intenties is opgezet. Ik denk dat het juist is om vast te stellen dat het stelsel zijn bedoeling is voorbijgestreefd.

Ruilhandel volstond niet dus kwam geld als uitwisselingssysteem. Dit om ongelijkheid in zaken te voorkomen. Dit vraag ik mij dus af want ongelijkheid is er nog steeds.

Dan ook de ongelijkheid in de verhoudingen in betaling naar werk. Het zaadje hiervoor wordt al gelegd in een onderwijsstelsel dat in feite al bepaalt dat je meer verdient omdat je meer geleerd hebt. En dus zoals er wel eens gezegd wordt; als je voor een dubbeltje geboren bent, zul je nooit een kwartje worden. Dit is wellicht niet de juiste weergave van de betekenis maar het maakt wel de verhoudingen tussen mensen duidelijk.
Mensen die dus per definitie gedoemd zijn om hun hele leven op een bepaald niveau te werken zullen dus nooit veel geld kunnen gaan verdienen. De ongelijkheid is een feit en de verhoudingen zijn zoek.

Vergelijk eens het inkomen van een verpleegster en een voetballer. Wat is meer zinvol en van belang in de maatschappij qua beroep?
Ja, ik hoor velen al spottend zeggen; voetbal natuurlijk. Ach ja, spot, cynisme, het mag. Maar u weet net als ik dat dit voorbeeld alles maar ook al alles zegt over hoe de verhoudingen in de 'arbeidsmarkt' liggen. Alleen al het feit dat voetbal op de arbeidsmarkt beland is. En niet alleen deze sporttak.
Het is iets wat ik nooit begrepen heb en ook nooit zal gaan begrijpen. En echt, de bedragen die er in omgaan zijn compleet van de zotte.

De mens is het inmiddels allang gewoon gaan vinden. Het Johan Cruijff College is een feit en wat gaat de toekomst nog meer brengen. Goede voetballers kunnen zich binnen een aantal jaren rijk sporten en dan in feite vervroegd met pensioen. Ajax; beursgenoteerd, gaat heel veel geld in om. Tot op heden nog de enige club.

Deze groep zal weinig of niet te maken krijgen met het UWV, bijstand of wat dan ook. Het verbaast mij dat deze groep het zelf normaal vindt dat zij zoveel meer geld verdienen dan andere mensen in de maatschappij. Ik hoor ook geen signalen uit die groep komen dat er wat zou moeten veranderen binnen onze maatschappij. Voor wat dat aan gaat ook niet vanuit politici die een goed gevulde geldbuidel hebben, of zij bereid zijn om minder inkomsten te hebben omdat ze in feite veel meer verdienen dan wat iemand werkelijk nodig heeft.

De ongelijkheid, de machtszucht en het geldsysteem zal ik wel nooit gaan begrijpen. Ik ben een voorstander voor een basisinkomen en velen met mij. Ik geloof in gedachtekracht en dat wanneer vele mensen met mij gaan visualiseren dat dit een haalbaar gegeven is, dat wij dit met elkaar kunnen bewerkstelligen.
Zelfs de wetenschap komt er achter dat je met gedachten zaken in beweging kunt krijgen. Dus heb ik hoop voor de toekomst.
En voordat je het weet kan die hoop, die gedachtekracht, zomaar een realiteit blijken te zijn.

Schrijver: Jetteke, 16 mei 2014


Geplaatst in de categorie: economie

4.4 met 5 stemmen 184Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)