Inloggen
voeg je column toe

Columns

Dubbele voetbalpret!

Dag vrienden,

Misschien hadden jullie wat sneller nog een column of wat van mij verwacht, maar wegens tijdgebrek is het er bij in geschoten. Bezoekjes aan zieke vriendinnen krijgen op zulke momenten voorrang bij mij. Daar ben je mens voor. Iedereen krijgt graag af en toe vrienden op bezoek, zeker in tijden van ziekte en/of ziekenhuisopnames.

Natuurlijk hebben wij daar ook gesproken over het wel en wee van de Rode Duivels en de Oranje welpen van Van Gaal. Ik liet trots foto ‘s zien van allerlei feestelijk uitgedoste Rode Duivelsupporters in Brugge, vlak na de overwinning(1-0) op de Russen! Lol troef,die zondag 22 juni 2014, maar ook discipline! Vooral bij de twee frietkoten naast het Belfort. Daar zaten allerlei duiveltjes gedwee op hun beurt te wachten, broederlijk, in vijftig-supporters-lange rijen op de grond. Niks vandalisme.

Wel: even rustig bourgondisch Belgs nagenieten van de mooie voetbalmatch die men eerst op een reuzegroot scherm op Het Zand gevolgd had. Geestig om te zien. Zelfs de koetsenpaarden droegen voor de gelegenheid een tricolore Fellaïnepruik!
Amper een dag later won Oranje met 2-0 van Chili. Tof! Ook zij weerden zich als duivels om toch maar in de WK-race te blijven. De ballen vlogen mij in de woonkamer af en toe als het ware om de oren! Ik leefde de ene keer mee met de Hollanders en de andere keer net zoveel met de Vlamingen! Alhoewel? What’s in a name? Beide zogenaamd inheemse ploegen bestaan uit wel zo‘n internationaal gezelschap, maar dat is daar nou ook net het allerleukste aan! Samen het bewijs leveren dat samenwerken wel degelijk kan, waar je wiegje destijds ook maar gestaan mag hebben. Eendracht maakt macht! Zo ook op donderdag 26 juni. Toen wonnen de Belgen met 1-0 van de Koreanen! Hiep hiep hoera voor de Rode Duivels en nu nog de Amerikanen naar huis shotten hé mannen! Moet lukken, zo te zien, dacht ik. Het zweet gutste in week 27 op sommige momenten uit mijn tv, want het ging er op de Braziliaanse voetbalvelden vaak heel hard aan toe! Af en toe verdwenen sommige spelers geblesseerd van het veld. Anderen werden na verloop van tijd vervangen voor uitgeruste exemplaren.

"Goallll!!!! Yes, we can!" Wij dan toch, die dinsdag 1 juli 2014 zeker! O, wat liep de spanning overal hoog op! Ginds op de tribunes, hier in de woonkamer. Een hartaanval was soms niet ver weg. Niet één team wilde wijken voor het andere. Alle spelers gaven bij 30 graden Celsius het beste van zichzelf. Voetbal verbroedert de naties, al lijkt het dat vaak net niet te doen.

"Uit de weg! Ik wil aan de bal! Naarling! Waarom lukt het jou toch steeds weer om de bal te stoppen als wij bijna een doelpunt maken?" Het zou niet mogen, maar het herhaalde zich steeds, aan beide zijden van het veld. Tussendoor gaven beide voetbalcoaches elkaar een broederlijk klopje op de rug. Hier werd echt gevoetbald zoals het hoorde, zei Jan Mulder na afloop. Met 2-1 en een kus van de juffrouw stuurden de Rode Duivels the USA back home! O wat was ik trots op onze jongens! Ons kleine Belgenlandje zwol op dat historische moment in mijn ogen tot buitenproportionele afmetingen!
"Wij mogen door naar de kwart finales! Joepie!"

Het werd een kort nachtje, maar wel een om niet te vergeten! Zo regen de dagen zich aaneen. Gisteren gutste het zweet ook weer in Huize Vandepitte, maar dan wel in de keuken. Nog wel ‘s avonds, toen het hier binnen flink wat koeler was dan overdag buiten, want ook wij kregen toen schier Braziliaanse temperaturen te verduren. Gekookt moest er worden! Voor veertig personen nog wel! Rijstschotels en een pastaschotel, voor de jaarlijkse oecumenische BBQ in Breskens. Ik had beloofd er voor te zullen zorgen en belofte maakt schuld. Na vier uur zwoegen kon ik trots zijn op mezelf. Zonder juichende supporters in de omgeving en zonder maskers op. Wel met rugpijn, maar na een paar Paracetamols ging dat over. Vandaag mogen wij broederlijk delen en zusterlijk opeten. De mannen mogen aan de ‘braai’ zich uitsloven, wij na afloop aan de afwasbak.

Zaterdag 5 juli 2014 voor mijn part met zijn allen samen voor tv. Om 18 uur supporteren voor de Rode Duivels en om 22 uur voor Oranje, beide teams zijn immers kwartfinalisten! Hopelijk wordt het binnenkort een halve finale tussen België en Nederland! Hoort, zegt het voort!

Schrijver: Laurine Vandepitte, 5 juli 2014


Geplaatst in de categorie: sport

4.0 met 2 stemmen 110Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Laurine Vandepitte
Datum:
8 juli 2014
Email:
laurinevandepitteonline.nl
Jullie hebben zelfs een Arjen Robben Café, zie ik. Als dát geen supporters zijn! Wij hebben van 8 t/m 10 augustus Visserijfeesten in Breskens. Kan je onze Visserijkoningin en Garnalenprinses in aktie zien.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
7 juli 2014
Dat is dan een deal, Laurine, zodra het Oranje-elftal dit WK wint, nodig ik je uit om samen met mij lekker door te zakken! Arjen Robben is net als ik in Bedum geboren en mijn ouders kenden de ouders van hem, wat het extra jubilerend maakt. Ik ga dit magische pact met jou aan, omwille van de landszege! Hou je van bier, wijn, cognac, je zegt het maar! En nee, ik wist niet dat je al 41 jaar in ons gezellige land vertoefde, tikkie terug! Vooralsnog blijft ons feestje in de planning... Ik ken een snackbar in Bedum...
Naam:
Laurine Vandepitte
Datum:
6 juli 2014
Email:
laurinevandepitteonline.nl
Dank je wel voor jouw superlieve aanbod, 'oranje Leeuwtje'! Idd werden 'mijn' Rode Duivels na al hun vele inspanningen alsnog op slinkse manier de pan in gehakt, maar zij hoeven zich niet te schamen voor hun eindresultaat.
Messi zit mijns inziens vol gemene rotstreken, maar als er veel geld in 't spel is, dan krijgen vele spelers last van zulk onsportief gedrag, heb ik ondertussen diverse keren op alle fronten gemerkt en gezien.
Zeer geestig om te lezen hoe je 'onze' Máxima probeert te verleiden om de Argentijnse voetbaltrucjes aan Van Gaal te verklappen! Trouwens, wist je niet dat ik ondertussen al 41 jaar in Nederland woon? Ik supporter gewoon voor beide landen! Ja, aanstaande woensdag dus natuurlijk voor Oranje! Zodra zij de WK-beker gewonnen hebben, mag jij trakteren.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
6 juli 2014
Een heerlijk aanstekelijke voetbalstory, vurige Laurine, maar helaas zijn de Rode Duivels met hun staart tussen hun benen afgedropen. Edoch, wel zeer hard en geniaal gevochten. Kom maar even bij ons meeliften, schatteke, want wij zijn wel door naar de halve finale! Na een bloedspannende wedstrijd tegen Costa Rica wonnen we alsnog door de keeper Krul.
Argentinië met de geslepen Messi gaat nog een hele kluif worden, maar onderschat onze spelers niet! Kom op 5 juli lekker bij je Noorderburen chillen en adrenaline-kicks opdoen, want we gaan Argentinië kloppen, niet in de minste plaats door onze koningin Maxima, die alle trucs van de Argentijnen weet te doorzien en die rechtstreeks naar Louis doorseint! België is in wezen nog verbonden met Nederland, dus deel je rijkelijk mee in onze WK-trofee!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)