Inloggen
voeg je column toe

Columns

Waarom toch, al dat zinloos geweld?

Dag vrienden, voelt u zich ook zo triest vandaag?

Zoals u op tv heeft kunnen zien werd gisteren een vliegtuig van Malaysian Airways, boven de grens van Oekraïne met Moskou, zomaar uit de lucht geschoten terwijl zij onderweg waren naar Kuala Lumpur! Bijna driehonderd onschuldige mensen, van wie twee derde Nederlanders, verloren daardoor in één klap het leven.

Onder hen een honderdtal medici en experts op het gebied van de Aids-bestrijding. Zij waren onderweg naar een congres, gewoon voor hun meer dan nuttige werk. In hetzelfde vliegtuig zullen ook vele vakantiegangers gezeten hebben. Doodgewone mensen, die wellicht al maanden uitgekeken hadden naar hun reis met tropische bestemming. Ook jonge gezinnetjes, sommige moeders met hun baby op schoot. Mensen, van een tiental nationaliteiten, die even op familiebezoek wilden gaan. Medemensen, die middels deze vakantie misschien even een nare levensperiode wilden verwerken. Noem maar op, legio redenen om op reis te gaan.

Vijftien bemanningsleden, die het zeker iedereen naar de zin hadden willen maken. Allemaal vertrokken zij van vliegveld Schiphol. Een kwartier later dan gepland, maar zou het in feite ook maar ene moer uitgemaakt hebben? Voor zinloos geweld is slechts één fractie van een seconde, wat zinsverbijstering en één mensenhand nodig. Was het een vergissing en wilden de daders echt de Russische president Poetin treffen? Dan is hen dat zeker niet gelukt, want vanmiddag kaatste hij hen via tv de spreekwoordelijke bal terug.
“Ik ben niet schuldig, zij wel!” Daar kwamen zijn woorden op neer en beleefdheidshalve sprak hij ook een korte condoleance voor de nabestaanden van de slachtoffers uit.

Maakt het trouwens ook maar iets uit wie de daders van deze misdaad zijn? De Russische overheid, de separatisten, of de Oekraïense machthebbers? Zij waren op voet van oorlog en oorlog kent nooit winnaars, alleen verliezers. Het is helaas weer bewezen.

Ik voel me triest vandaag omdat het zinloos geweld op Aarde steeds maar toeneemt. De bewijzen liegen er niet om. Neem alleen maar de waanzinnige kwestie Israël-Palestina. Beide landen weten niet van ophouden met oorlog voeren. Beide bevolkingsgroepen verloren op gruwelijke wijze kinderlevens. Drie Joodse tieners werden onlangs vermoord teruggevonden. Enkele dagen later werd een Palestijnse jongen van zestien levend verbrand uit wraak. Een neefje van hem werd later zwaar mishandeld door een groep Joodse mannen. Gisteren vielen vier Palestijnse kleuters te betreuren, die gewoon op het strand aan het spelen waren. Elke dag weer moord en doodslag, met tussendoor even voor de schijn, een korte ‘staakt het vuren’. Hoe diep willen al deze oorlogszuchtige mensen feitelijk nog dieper zinken? De slachtoffers worden steeds jonger. Iedereen kijkt toe, maar grijpt niet in. Bang voor het eigen hachje? Of voor een derde Wereldoorlog? Soms begint het daar goed op te gelijken.
Al lijkt het misschien een ‘ver van mijn bed show’, via tv zitten ook wij dagelijks aan het front. De ene keer worden wij overvoerd met beelden van een oorlog die honderd jaar geleden uitgevochten werd, de andere keer met recente oorlogsfeiten. Bang voor een komende Wereldoorlog ben ik niet. Verontwaardigd wel, want nog steeds heeft de mens niks geleerd! Wij, in de westerse wereld, wanen ons veilig. In een fractie van een seconde kan echter door zinloos geweld en één zogenaamde vergissing heel onze schijnbaar vredige samenleving veranderen in een kruitvat. Is men soms de aanslag op de Twin Towers en de verijdelde aanslag op het Pentagon al vergeten? Die gebeurden een dag eer ik in 2001 een vliegreis zou gaan maken. Ik herkende gisteren dus wel de angst bij de passagiers, die vlak na de aanslag op het vliegtuig van Malaysian Airways, een zelfde vlucht zouden gaan maken.

Tja, wat kan ik in mijn eentje tegen al dit zinloos geweld doen? Vandaag zou ik, normaal gesproken, naar de blijde intocht van de deelnemers aan de Vierdaagse van Nijmegen gekeken hebben. Door de vliegtuigramp is Nederland nu echter in diepe rouw gedompeld. Om diezelfde reden hangen de vlaggen vandaag halfstok en is van feestvreugde verre van sprake. Het enige wat ik tegen zinloos geweld kan doen is dit kwaad aanklagen. Dat heb ik bij deze gedaan.

Schrijver: Laurine Vandepitte, 19 juli 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.2 met 4 stemmen 131Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Marije Hendrikx
Datum:
20 juli 2014
Email:
maryama37hotmail.com
Goede column Laurine, waaruit je machteloosheid blijkt, die ook de machteloosheid is van vele anderen. Alles is zo ingewikkeld met elkaar verbonden dat het nauwelijks meer te ontwarren valt. Het enige dat we kunnen weten is dat er veel politieke en economische belangen mee gemoeid zijn en dat wij daar bijna ongemerkt ondergeschikt aan zijn geworden.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
20 juli 2014
Die pro-Russische seperatisten zijn een stelletje schorriemorrie, die de wereldse aandacht in feite niet waardig zijn. Het zijn veelal doorgewinterde krijgers, die in andere vuile oorlogen van Rusland hebben gestreden. Puik kanonnenvoer, al denken ze daar zelf anders over. Poetin wil zoveel mogelijk land veroveren en doet daarom mee aan deze vuile oorlog. Rupsjenooitgenoeg, want Rusland is al gigantisch groot. Door de tragische vliegtuigramp is het spel van Poetin zo goed als uitgespeeld en dat weet hij, ook al handelt hij nog steeds sneaky en met geheime agenda. De druk van de andere wereldlanden is sterker dan zijn huichelachtige gedrag. Hij gaat binnenkort zijn 'incognito strijders' verraden, wees daar maar zeker van. Hij kan het simpelweg niet meer maken om meer land van Oekraïne af te pikken. Wees maar niet bang voor een Derde Wereldoorlog met kernwapens, want daarvoor zijn de meeste wereldleiders als de dood en globaal gezien worden er meer en meer mensen bewust van het feit, dat negatieve daden leiden tot negatief karma. Ook Poetin als Oosters-Orthodoxe christen is daarvan op de hoogte en hij zal onschuldige slachtoffers nooit accepteren.
Weet je trouwens dat zijn dochter in Nederland woont?...
Naam:
Laurine Vandepitte
Datum:
19 juli 2014
Email:
laurinevandepitteonline.nl
Dank voor uw reactie Joanan, volkomen mee eens. Waar ik met mijn column vooral wil voor waarschuwen is, dat door dergelijke misdaden ineens heel de wereld in brand kan staan, want maar liefst vier van de vijf werelddelen worden door deze aanval ineens bij die Oost-Europese oorlog betrokken. Wellicht zijn vele wereldleiders daarom zo voorzichtig in hun uitspraken over wie er schuld heeft aan dit drama. Woorden kunnen immers omgevormd worden tot wapens voor degene die oorlog uit wil lokken, gewoon uit machtswellust en eigenbelang. Het Paard van Troje heeft anno nu alleen een andere vorm gekregen.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
19 juli 2014
De aimabele, integere minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is momenteel in Oekraïne en hij zal alles op alles zetten om de nodige informatie te vergaren.
Premier Rutte zegt, dat hij er persoonlijk voor zal zorgen, dat de daders gepakt en berecht zullen worden. Nee, hij gaat niet als Rambo zelf op pad, want dan kunnen we het wel vergeten!, maar ik geloof wel degelijk, dat hij het meent en de daders wil opsporen en berechten.
Feit is echter wel, dat er veel verdoezeld wordt en dat de ware daders zichzelf echt niet zullen aangeven. Poetin schoot niet zelf, dat klopt, maar hij gaf wel de mogelijkheid door zijn raketsystemen te verhandelen aan ongeleide projectielen, slordige rebellen, blind van woede. Het is gezien deze uiterst inhumane misdaad van groot belang, dat de daadwerkelijke misdadigers gepakt worden! Stel dat Oekraïne 192 Russische burgers had neergeschoten! Dan was Poetin direct een invasie begonnen, wat ik je brom!...
Mensen strijden in het klein en in het groot tegen elkaar. Het kerstlied 'Vrede op aarde' zal een utopie blijven. Het gaat erom om gezien de misdaden zoveel mogelijk gerechtigheid eruit te halen. Tegen gewetenloze bruten past niet een pacifistische houding!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)