Inloggen
voeg je column toe

Columns

Brug en scheepvaart

In een grijs verleden, lichtgrijs dan, want anders klink ik zo oud en dat ben ik natuurlijk helemaal niet, maar als gezegd in dat gekleurde verleden, heb ik gevaren, natuurlijk niet in mijn eentje, neen, bij familie aan boord van een tanker en later met mijn toenmalige echtgenoot op een zogenaamd beun schip. Heerlijke tijd, vrijheid blijheid, geen huur, geen Electra, (eigen motoren wekten de stroom op) en nooit last van buren, of bijna dan. Ook zelden last van stremmingen door bruggen, want een geladen schip, vaart ZO onder de brug door en een leeg schip, laat gewoon de mast zakken, zelfs de stuurhut kon naar beneden, jawel!

Dan kom je aan de wal wonen, in een flat en maak ik een sprong in de tijd, want waar ik toen woonde, in Rotterdam, was het anders wonen dan in Capelle en dat ligt weer tegen krimpen aan, nietwaar?
Om U van een column te voorzien en dus naar de studio te komen, moet ik die vermaledijde algerabrug over en je kunt de KLOK erop gelijk zetten, het mormel gaat altijd open, als ik die kant op ga. Dat was alzo toen we onze ouders bezochten, want ook zij woonden in Krimpen en wij in Capelle, nou ik kan je zeggen dat mijn ongeduldige echtgenoot wat minder fraaie woorden liet vallen, als ie vanuit zijn ooghoek zag, dat de brug weer open ging.

Nou moet IK eerlijk zeggen,dat ik een open brug niet zo erg vind, mag graag de scheepjes bekijken en dat voelt dan weer nostalgisch aan, maar dat die brug open gaat, een paar keer per uur tegenwoordig, jawel u hoort het goed, voor de zogenaamde vakantie vaart, dat vind ik absurd!
Voor de industrie vaart heb ik niks te zeggen, want die zijn dag en nacht in touw, maar juist DIE moeten het onderspit delven, want pleziervaart gaat VOOR!

Er komt een bootje aan, lichten van de brug gaan knipperen, staan op rood, slagbomen naar beneden, en het majestueuze beweegbare gedeelte van de brug gaat omhoog.
Minuscule scheepjes varen door de opening, vaak zie je net het tipje van de mast, maar das dan ook alles! Soms 1 soms 2 maar meer dan 3 van die schatjes komen door de opening!
Bij nr 3 gaat de brug weer naar beneden, lichten gaan uit, slagbomen omhoog en wederom is er sprake van FILE, want reken maar, dat er zich aan beide kanten van de brug verkeer heeft opgehoopt hoor en IK kan het weten, want we zijn met regelmaat de klos!

Scheepvaart, ik zal er nooit negatief over zijn, want tja mijn hele familie zat op de vaart, dus ik heb er wel wat mee, maar de kortzichtigheid van RIJKSWATERSTAAT om geen water bij de wijn te doen en zodoende de files niet te bevorderen, maar wat terug te dringen, daar heb ik nou totaal geen begrip voor U wel?

PS na het voorlezen van de column bij de lokale omroep, stonden we natúúrlijk weer voor een open brug!

Schrijver: An Terlouw, 7 aug. 2014


Geplaatst in de categorie: verkeer

2,8 met 4 stemmen 95Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)