Inloggen
voeg je column toe

Columns

Houten Mariabeeldje op de kast

Ik kijk uit het raam. Ik zie twee vrouwen aan een tafeltje. Vermoedelijk moeder en dochter. Tussen hen in een houten Mariabeeldje. We eten alle drie een visje. Zij buiten, ik binnen. Ik geniet van het plaatje. Een vredig tafereel.

Mijn gedachten dwalen af naar een verhaal uit de bijbel. Leerlingen van Jezus moesten zeven broden en enkele vissen uitdelen aan een uitgehongerde menigte. Aan duizenden mensen. Er bleek genoeg te zijn voor iedereen. Ik zie de beelden voor me alsof het gisteren was. Al is het ruim dertig jaar geleden. Op televisie, in mijn pyjama. Het eerste wonder dat ik ooit zag?

Mijn reis gaat verder. Telkens wanneer mijn familie terugkeerde van een reis naar Lourdes kregen we thuis een Mariabeeldje. Van wit plastic met een blauwe draaidop, het kroontje. Gevuld met Lourdeswater. Ons werd op het hart gedrukt dat we het beslist niet mochten drinken. Zo werd dit oord in Frankrijk voor ons nog meer gehuld in mystiek.

Ik bedenk me in 'Het Scholletje' bovendien dat ik zelf zo'n houten beeldje op mijn kast heb staan. Ik kreeg het van Alexander bij vertrek uit Malawi in 2008. Hij vertolkte met zijn vingers de woorden die ik tegen de dove kinderen wilde zeggen. Wekenlang. Ik gaf hem een radio als geschenk voor de ontstane vriendschap. Zijn beeldje symbool voor dankbaarheid.

De vrouwen staan op. Het beeldje gaat in de tas. Even gaat door me heen dat ik ze weggejaagd heb. Met mijn gestaar. Ik eet rustig verder. Er komen andere beelden. Een vrouw op immens hoge hakken wordt door iedereen nagekeken. Een bejaard stel schuifelt voetje voor voetje voorbij.

Ik denk aan de werkelijk verschrikkelijke beelden van de journaals van de laatste weken. Sinds ik leef is het nog nooit zo'n puinhoop geweest. Het doet me flink zeer. Dankbaarheid heeft vanmiddag een diepere betekenis gekregen.

Schrijver: René Turk, 15 augustus 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.3 met 3 stemmen 91Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
15 augustus 2014
Mooi breekbaar verwoord.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
15 augustus 2014
Een schitterende poging om het huidige wereldleed te verdrijven. Even stilstaan bij de kleine werkelijkheid. Dankbaarheid om een gekregen Maria-beeldje. Ware, warme gevoelens in plaats van massale haatacties wereldwijd. Die 'kleine verhalen' zijn er in de grote rampgebieden natuurlijk ook in grote mate, maar minder zichtbaar. Wat een stompzinnig gemuizel met dat Lourdeswater zeg! Jomanda is wat dat betreft niet zo benepen en gierig. Kon Jezus die broden- en vissentruc nu maar uitvoeren voor de hongerende Yezidi's!...
Ja, René, het doet mij en velen met ons ook flink zeer!... De strijd om ware humaniteit gaat voort!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)