Inloggen
voeg je column toe

Columns

Oom Donald

Beste oom Donald,

Toen ik nog klein was en nauwelijks kon lezen, ik denk tussen 1956 en 1959 stond er in de Donald Duck een verhaal waar ik bijzondere herinneringen aan bewaar. Het enige beeld dat me nog voor ogen staat is dat van een kleine lachende walvis en Kwik, Kwek en Kwak in een boot(je) op zee. Herinnert u zich nog waar u en de neefjes toen waren en in welk nummer ik dat verhaal terug zou kunnen vinden?

Doe uw best, alvast bedankt,

Uw oude fan, Trawant

PS. Nu ik groter ben snap ik best dat u al die jaren niet op mijn verjaardag kon komen, terwijl u het nog zo van plan was. Maar alsnog bedankt voor de kaartjes.

Mijn vader kan niet naar kantoor want hij heeft spit. Ik heb geelzucht en ik kan niet naar school. Overdag moet ik stil zijn want hij moet veel slapen.
Mijn ouders hebben mijn bed vlakbij het raam in de voorkamer gezet.
Daar eet ik op voorschrift van de dokter suikerklontjes en maak ik de sommen die vriendjes van school aan het eind van de middag langs komen brengen. Op de distributieradio, de Groenteman, Moeders wil is wet en de Arbeidsvitaminen.Vanuit ons huis op de tweede etage kan ik alleen de lucht zien, waarin ik - als Martinus Nijhoff- de wolken een naam probeer te geven.
Het grote bed van mijn ouders staat in de achterkamer. Het is herfst en al eerder donker, achter de micaruitjes gloeit de kolenkachel.
Na het eten mag ik met een stapel Ducks bij mijn vader onder de dekens kruipen. Als ik maar niet druk doe want alles doet hem zeer.
Ik spel de letters in de wolkjes van het verhaal terwijl ik hem probeer voor te lezen. De warmte van het bed, zo vlak naast zijn grote lichaam, hoe hij ruikt. Het licht dat door de glas in lood raampjes van de schuifdeuren valt. En de jonge walvis die lachend uit de blauwe golven springt. Dichter bij hem ben ik nooit meer geweest.

Hoi Trawant

Bedankt voor je mailtje.
Wat leuk dat je dit verhaal nog eens wilt lezen. Ik ben even mijn archief ingedoken en heb het verhaal in de bijlage gevonden. Dat stond onder andere in DD40-1957, DD37-1987 en het album Beste verhalen van Donald Duck 59.

Veel leesplezier!

Groeten,
Oom Donald

Ik ben nog op zoek..

Schrijver: trawant
3 september 2014


Geplaatst in de categorie: familie

4.0 met 4 stemmen 133Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Len Cornelis
Datum:
3 september 2014
Smakelijke column weer. Waarom is Trawant eigenlijk geen Dagcolumnist? Nu ja, wellicht eigen keuze. Trawant biedt voor mij originele visies vanuit een mix van humor en levenservaring.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
3 september 2014
Heerlijk, hoe we na de meest diepzinnige en ingewikkelde boekwerken uiteindelijk weer bij onze striphelden uitkomen, bedankt, Trawant! En ik heb wat stripboeken uitgelezen!... De fantasie in strips gaat vaak veel verder dan in de klassieke literatuur!... Dus wat dat betreft...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)