Inloggen
voeg je column toe

Columns

Voorstellen voor verbetering van de gebruiksvriendelijkheid van nederlands.nl (2)

Dat deze site wel wat meer bezoekers kan gebruiken, zal iedereen wel duidelijk zijn. De vraag is alleen hoe we dat het beste kunnen aanpakken. Er zijn al verschillende suggesties gedaan. Als ‘oudgediende’ – ik ben hier actief sinds 2006 – wou ik daar nog graag een paar voorstellen aan toevoegen.

BEWERINGEN

Mijn suggestie is om dit tabblad te schrappen. De eindeloze stroom losse flodders, politieke en religieuze tegeltjeswijsheden en opbeurende teksten, die hierin met grote regelmaat worden gepost, kunnen wat mij betreft wel weg. Dat geldt al helemaal voor de discussies die naar aanleiding van deze tekstjes worden gevoerd. Off-topic, oeverloos, zalvend, betweterig en venijnig: dat zijn de belangrijkste kenmerken van het gehakketak in dit bizarre tabblad. Op meer van hetzelfde zit ik niet te wachten. Misschien is het leuk om er een tabblad met recensies van te maken, zoals dat vroeger ook het geval was, of een pagina waarop verslagen kunnen worden gepost van literaire of culturele activiteiten.

TABBLAD RELIGIE EN FILOSOFIE

In een kliniek in de VS werd lang geleden een bizar experiment uitgevoerd. Een groep psychiaters wilde weten hoe patiënten, die allemaal meenden dat ze Jezus waren, op elkaar zouden reageren. Binnen een uur moesten een paar potige ziekenbroeders worden opgetrommeld om de vechtende heilanden tot bedaren te brengen. Ze beschouwden zichzelf namelijk allemaal als het unieke Licht der Wereld. Zoiets kan natuurlijk nooit goed gaan.

Een digitale variant daarvan staat ons misschien wel te wachten als we hier een tabblad openen over religie en filosofie. Op nederlands.nl zitten vogels van diverse pluimage. Naast enkele traditionele christenen zij hier ook agnosten, atheïsten, Jehova’s getuigen en aanhangers van esoterische leren actief. Als je al die – overigens goedwillende – schrijvers bij elkaar in een hok zet, ontstaat al gauw een sfeertje waarin iedereen de ander graag van zijn eigen gelijk wil overtuigen. Het gescheld en gedram is op den duur niet meer van de lucht. Me dunkt dat de redactie wel iets anders te doen heeft dan het kalmeren van verhitte gemoederen.

ALIASSEN

Persoonlijk heb ik geen moeite met het gebruik van aliassen. Moet kunnen. Het is een vorm van creativiteit. Om te voorkomen dat iemand een heel regiment schijngestalten over deze site laat marcheren, wou ik voorstellen het aantal aliassen te beperken tot maximaal tien. Geintje natuurlijk, maar zo lang iemand geen pseudoniemen gebruikt om anderen te treiteren – want dat is hier nog wel eens voorgekomen – zie ik daar geen enkel bezwaar tegen.

CIJFERWAARDERING

Wat mij betreft kan de cijferwaardering wel worden afgeschaft. Het geven van een cijfer aan een inzending heeft iets schools, iets belerends, en is m.i. achterhaald. In plaats daarvan zou je likes kunnen toekennen, maar dat doet me sterk aan Facebook denken. Moeten we straks allemaal een duimpje omhoog steken of een vinger naar beneden? Lijkt me niks. Ik geef de voorkeur aan weloverwogen reacties op vorm en inhoud van de stukken van anderen.

Ik denk dat er vaak sprake is van vriendjespolitiek: geef je mij een tien, dan krijg je er van mij ook een. Laten we daar niet al te geheimzinnig over doen. Persoonlijk heb ik daarom geen behoefte aan deze vorm van waarderen.

DIGITAAL PESTEN

In mijn vorige stuk heb ik ervoor gepleit om digitale pesters en onvriendelijke bloggers de pas af te snijden door iedereen de mogelijkheid te bieden een IP-ban uit te delen. Natuurlijk moet kritiek mogelijk zijn, maar getreiter hoort hier echt niet thuis. Wie doelbewust anderen het bloed onder de nagels vandaan probeert te halen, verziekt de sfeer.

Als er één ding van doorslaggevend belang is op een site, dan is dat wel dat iedereen het gevoel moet hebben dat hij of zij in alle vrijheid kan publiceren, zonder hinderlijk te worden achtervolgd met gescheld en neerbuigende commentaartjes. Als de site in dit opzicht niet wat vriendelijker wordt, zie ik het echt somber in. Daarom vind ik deze maatregel van doorslaggevend belang. Zeker als we nog jaren lang van mooie, sfeervolle en originele inzendingen van medeschrijvers willen blijven genieten.
En dat willen we toch allemaal?

Schrijver: Hendrik Klaassens, 15 oktober 2014


Geplaatst in de categorie: internet

3.1 met 22 stemmen 419Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
19 oktober 2014
Hendrik, ja inderdaad zo had ik het nog niet bekeken. Er zit een groot verschil in "lezen" van de dingen die geplaatst worden, vanaf die kant had ik het niet bezien. Moet ik eerlijk zeggen dat deze en gedichten.nl voor mij nog steeds favoriet zijn. Dat anderen er anders over denken heb ik niet bij stilgestaan. Dus je hebt wel een punt! Alleen waar die verbetering uit zou moeten bestaan, daar heb ik geen idee van.
Naam:
Hendrik
Datum:
17 oktober 2014
Email:
klaassens38zonnet.nl
Dag An, we kunnen alles wel zo laten. Prima. Maar de consequentie daarvan is wel dat we de tent over een tijdje wel kunnen sluiten. Deze site dreigt onder het mediageweld van veel grotere en modernere sites te worden vermorzeld. Niets doen is daarom allang geen optie meer.

Ter vergelijking: toen in 2006 mijn eerste stukken op deze site verschenen, was het niet ongewoon dat inzendingen in een paar dagen tijd 1000 keer of vaker werden bekeken. Tegenwoordig zijn dat er hooguit enkele tientallen. Alle hens aan dek dus om grondig na te denken over de vraag hoe we verder willen. Sommige dingen hier kunnen beslist anders en beter. Vandaar deze discussie, die door de redactie is aangezwengeld.
Naam:
An Terlouw
Datum:
15 oktober 2014
Eerlijk gezegd Hendrik kan ik me niet zo heel erg vinden in je relaas. Jaren geleden was er gezeur omdat mensen van de voorpagina werden afgedrukt nog voor ze er goed en wel opstonden. Daar is toen actie op genomen. Soms gebeurt het nog wel, dat 2 mensen tegelijk plaatsen, kan gebeuren. Ik ben "hier" al meer dan 14 jaar, met plezier, met genoegen en soms zijn er minder leuke dingen maar die heb je overal.
Ik denk 'hou je gewoon bij schrijven' want daar is de site voor bedoeld toch?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)