Inloggen
voeg je column toe

Columns

Breien/ uithalen en lamme armen

Het verleden haalt je in als je ouder wordt. Ik zie vanaf mijn balkon een paar werklui aan bedrading bezig ze staan samen op te rollen en ik volg hun werkzaamheden. Ineens moet ik (terug in de tijd) denken aan het uithalen van de gebreide truien, en borstrokken, jawel die laatste bestonden echt in de tijd dat het echte winters gaf, waren kinderen verplicht om van die gebreide dingen te dragen, niet dat ze zo prettig waren, nee dat zeer zeker niet, die krengen kriebelden dat het een lieve (niet dus) lust was.

Maar je moest en had er niks tegenin te brengen! Warm waren ze wel dat ontken ik niet, maar niemand dacht na over het feit dat je buiten die dingen dan misschien wel nodig had, eenmaal binnen zat je de hele dag je huid rood te krabben, want als het niet koud is en je kleedt je warm aan (en dat waren die borstrokken zeker) dan kon je ze wel vervloeken!

Afijn, ik zie die mannen dus draaien en moet terug denken aan de tijd dat te klein geworden gebreid spul, moest worden uitgehaald, opgewonden, gewassen, gedroogd (logisch ) en er weer bollen van gerold moesten worden, om opnieuw middels breinaalden weer een paar maatjes groter gemaakt konden worden!

Dat opwinden van die wol, als een trui werd "uitgehaald", leverde je een paar lamme armen op. Je stond als kind met je armen vooruit, zodat moeder de wol kon opwinden, middels je armen. In een acht-vorm werd dan zo'n hele trui en soms wel eer dan eentje via jouw armen een dikke acht, die dan een sopje kreeg en buiten gehangen werd. Datzelfde gold natuurlijk voor de borstrokken.

En als ik naar die mannen kijk, kan ik het niet nalaten terug te denken aan de tijd van toen, want die gasten buiten waren zo klaar, maar ik, als kind stond daar met lamme armen en als die een beetje afzakten, kreeg je steevast te horen "omhoog". Of dit nou onder de noemer kinderarbeid viel, geen idee, want je deed het, je pikte het en ach, rotter zijn we er niet van geworden, maar ik denk dan men wel snapt dat ik niet brei hè?

Schrijver: An Terlouw, 9 november 2014


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

4.0 met 2 stemmen 186Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Spencer
Datum:
17 november 2014
Omhoog! Ja. Maar ik heb toch leren breien.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)