Inloggen
voeg je column toe

Columns

Schrijven voor geld

We zaten ooit een poosje op dezelfde lerarenopleiding. Hij had het altijd over geld. Wist wat ik voor m'n spijkerbroek had betaald en dat de tweede voor de halve prijs was. Ondanks het verstrijken van de jaren lijkt hij weinig veranderd. Aan die scheve vooruitstekende tanden heeft hij nooit iets laten doen. Hij heeft wat stukjes van me gelezen en vraagt hoe je met schrijven geld kunt verdienen, het liefst zoveel mogelijk. Dat weet ik niet, maar om hem ter wille te zijn laat ik er toch m'n gedachten over gaan.

Er schiet me onder andere te binnen dat ik laatst op Columnx een tijdje in m'n archief heb rondgesnuffeld waarbij me een aantal dingen opvielen. 'Schrijf over seks' zeg ik, 'daar krijgen de mensen nooit genoeg van. En over relaties, eventueel in combinatie met seks. Schrijf niet over kunst.' Nu kom ik op dreef: 'Schrijf vooral niets nieuws, 'herkenbaar' moet het zijn: Ik was laatst bij de bakker [slager, groenteboer, Gamma] ... en dan iets anekdotisch waarvan de lezer denkt: ja, zoiets heb ik ook weleens meegemaakt. Probeer over te komen als een onhandige klungel zodat benadrukt wordt hoe gewoon je wel niet bent, dat doet het ook goed in Nederland. Vermijd intellectualiteit, leg de nadruk op gevoel, emotie. Gebruik geen moeilijke termen als 'brief', 'vakantie' en 'adres', want die staan in de top 10 van meest opgezochte woorden in het online woordenboek van Van Dale.'

Ik begin er lol in te krijgen en kan nog wel even doorgaan maar hij heeft geen tijd meer. Of misschien denkt ie dat ik hem in de maling neem. Wel vertelt hij me nog waar ik m'n schoenen heb gekocht en wat ik ervoor betaald heb. Klopt precies. Terwijl ik verder loop denk ik: 'Blijf dicht bij jezelf, schrijf maar over geld.'

Schrijver: Spencer Brandsen, 10 november 2014


Geplaatst in de categorie: algemeen

4.0 met 9 stemmen 321



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
nita
Datum:
12 januari 2015
Ik stem graag op deze column omdat met passie schrijven totaal iets anders is dan schrijven voor het geld om je passie te bereiken.
Naam:
Nico
Datum:
13 november 2014
Joanan, echte kunstenaars sublimeren, maken van al hun diepzinnigheid Kunst. Dandy's, charlatans, relnichten en erfrechtelijke nietsnutten doen slechts aan l'art pour l'art.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
10 november 2014
Echte, diepzinnige schrijvers schrijven niet om er veel geld mee te verdienen en als hen dat per ongeluk toch gebeurt, dan is het vaak een verdoeming voor hen, omdat ze het gezien hun hooggespannen schrijfsfeer al gauw misbruiken voor destructieve roesmiddelen en promiscue seks. Het beste, literaire voorbeeld is de roman 'Martin Eden' van Jack London, waarin een ploeterende schrijver verliefd wordt op een dame van stand en in haar kringen uitgekotst wordt. Hij weet zich als schrijver omhoog te werken en rijk te worden, waardoor zijn vroegere oogappel opeens aan zijn deur klopt en hem nu wel wil. Hij wijst haar af en hij verdrinkt zichzelf in de oceaan, net als Jack Londen begin veertig zelf deed.
De drijfveer van een schrijver is l'art pour l'art en nooit een vette bankrekening, bewust populaire uitzonderingen daargelaten en natuurlijk de schrijvers, die door erfrecht voorgoed konden flierefluiten.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)