Inloggen
voeg je column toe

Columns

Kind dood in verkeer

Bij zo'n kop in de krant huivert iedereen, bij het horen op het nieuws huivert iedereen, sowieso bij het vernemen dat een kind van slechts zes jaar oud in het verkeer is omgekomen huivert de gehele mensheid. Inclusief mijn persoontje. Vanzelf!

En nadat het huiveren iets minder wordt, rijzen de vragen die onbeantwoord blijven, vanzelf. De buschauffeur zal het meer dan moeilijk hebben, dat kan niet anders. En ook bij mij rijzen de vragen.
Vragen zoals: wat doet een kind van slechts zes jaar in zijn eentje op de fiets, ja, naar school gaan, dat begrijp ik.

Maar in de stad zijn ze met gigantische verbouwingen bezig en dus is er sprake van omleidingen die zeker voor fietsers maar ook voor voetgangers levensgevaarlijk zijn. Dat is altijd zo met verbouwen, wat er bij mij alleen niet zo goed ingaat is; waarom reed dat kind, want dat was het, er in vredesnaam alleen waarom was er geen volwassene bij?

Waarom rijdt een joch van zes jaar op zo'n idioot druk stuk helemaal in zijn eentje? Wat is er mis met kinderen naar school brengen? Waar is de tijd gebleven dat kinderen sowieso naar school werden gebracht, de goeien niet te na gesproken want die zijn er natuurlijk ook. Natuurlijk is het vreselijk wat er gebeurd is en natuurlijk wordt er een zondebok gezocht vooropgesteld dat die wordt gevonden, want de chauffeur zal het kind niet gezien hebben, ik ga er namelijk niet vanuit dat er sprake is van opzet!

Nee, als ik de beelden bekijk heeft de chauffeur het joch domweg niet gezien. En dat KAN ook niet eens, want wat is dat jochie qua grootte tegenover de grootte van de bus? Niks toch? Maar ik durf mijn vinger best op te steken als het gaat om de ouders want zes jaar, en je kind dan de autojungle in te sturen, op weg naar school dat is in deze vragen om moeilijkheden, want die werkzaamheden waren al langer aan de gang, die zijn niet gisteren ineens begonnen!

Het is vreselijk wat er is gebeurd, maar om nu de chauffeur, of de omstandigheden de schuld te geven, gaat mij net iets te ver. Kinderen breng je naar school zeker als je weet dat er nare verkeerssituaties zijn.

Zo deden ze dat vroeger en zo hoort dat nu nog steeds te gaan. Ik wens iedereen sterkte, de familie maar ook zeker de chauffeur en de hulpdiensten, want je zult maar op deze wijze worden geconfronteerd met de dood van een kind, in het verkeer, terwijl het zo zinloos is!
Zo jammer en zo vreselijk!

Schrijver: An Terlouw, 8 januari 2015


Geplaatst in de categorie: verkeer

4.1 met 7 stemmen 188Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
Alexander Peters
Datum:
12 januari 2015
Ik lees niet graag colums, maar bij die van jou bleef ik even stil staan. Het onderwerp sprak mij aan om diverse redenen.
Goed en duidelijk geschreven.
Naam:
T. Petter
Datum:
9 januari 2015
"Waar is de tijd gebleven dat kinderen sowieso naar school werden gebracht,"

Nou dacht het niet, vooral bij grote gezinnen had de moeder en de vader, (die al helemaal niet) daar geen tijd voor. Misschien de eerste schooldag even.
Je ging lopen hoe ver het ook was.
De oudere kinderen namen de jongere mee.

Nu zijn veel ouders veredelde taxirijders.
Ze worden gehaald en gebracht met de auto, hele straten worden geblokkeerd door die auto's. Bij het uitgaan en de opening van de schooltijden.
Natuurlijk zijn er ook fietsende kinderen en ouders die hen wel brengen.
Maar ongelukken zullen er blijven gebeuren, dat is zeker.
Alles is drukker en zeker het verkeer.
Het lijkt mij stug dat een kind van 6 helemaal alleen het drukke "stadsverkeer" in gezonden is of gaat worden.
Naam:
An Terlouw
Datum:
8 januari 2015
Gabriela, dat was inderdaad niet zeker! Maar ik nam aan dat (na info te hebben ingewonnen dat er geen volwassenen bij waren) dat hij alleen was. Er stond nergens iets vermeld, vandaar. Het gebeurt te veel dat kinderen alleen naar school gestuurd worden en niet alleen daarheen! Ze kunnen op die leeftijd niet overzien wat net nog wel kan en wat niet! En mocht er een ouder bij zijn geweest, wat tot op dit moment nog steeds niet duidelijk is, dan plaats ik er een rectificatie onder, maar geloof me, dit is niet klakkeloos geschreven. Bedankt voor je reactie.
Naam:
Han Messie
Datum:
8 januari 2015
Email:
hmessielive.nl
Ja, het lijkt erop of ouders minder tijd voor hun kinderen hebben dan vroeger. Onverantwoord opvoeden wordt het wellicht als beide ouders het te druk hebben.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
8 januari 2015
An, hoe weet je dat het kind alleen fietste? Stond dat erbij in de krant? Misschien was hij helemaal niet alleen en reed hij mee met een oppasmoeder of de buurvrouw die haar eigen kind ook naar school bracht. Misschien hadden de moeders onderling afgesproken hun kinderen bij toerbeurt naar school te brengen. In de berichtgeving die ik erover vinden kan (Telegraaf) staat dat het niet duidelijk is of het kind alleen fietste. Ik ga er graag vanuit dat het niet zo was. Het schuldgevoel van de moeder, als ze het kind aan de zorg van een ander heeft toevertrouwd, zal al erg genoeg zijn. En ook van de mogelijke oppasmoeder of buurvrouw, als die erbij waren. Ongelukken kun je niet altijd voorkomen. Zelfs niet als je er zelf wel bij bent. Zie ook www.politie.nl/nieuws/2015/januari/6/03-jongen-overleden-na-aanrijding.html

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)