Inloggen
voeg je column toe

Columns

Wat is griep

Zittend en wachtend op mijn beurt bij de huisarts, hoor ik voor een groot deel alleen maar hoesten, proesten en niesen in de wachtende meute die de rest van de stoelen bezetten. Verkouden, griep of andere virussen en lelijke monsters hebben bezit genomen van de mensheid! Wanneer je boven een bepaalde leeftijd komt mag je ieder jaar een griepprik halen, gratis en voor niks! Of je dat ding ook voor de kat zijn viool haalt zullen we nooit weten, want afgericht als we zijn, vallen we in de categorie "risico-patiënten".

En dus halen we dat ding 1 keer per jaar. Ik heb niks tegen naalden, ben al zoveel geprikt dat ik van een prik extra geen trauma of fobie overhoud, gelukkig maar! Het enige nadeel is dat juist DIE prik in mijn bil moet en tja, das andere koek, of ander vlees zeg maar!

Maar in de wachtkamer zitten dus hoesters, proesters en niespersonen! Ook hangt er een televisie en juist daarop wordt haarfijn uitgelegd dat er een groot verschil zit in een verkoudheid en een griep, tja, dat weet ik wel, maar al die hoest en proest mensen, die weten het denk ik niet!

En ineens moet ik terugdenken aan een dokter (niet de mijne trouwens) die vroeger nog een soort van "open spreekuur" hield. Je kon er binnenlopen, zonder kloppen, ging zitten en vroeg; wie de laatste was, dan sloot je als het ware aan! Het kwam voor dat er niet voldoende stoelen waren, kon je blijven staan!

Ook al geen punt. Maar die huisarts, vond dat de deur wel heel erg vaak open en dicht ging en besloot eens een kijkje te nemen, waarom het zo druk was!
Hij opende zijn "spreekkamerdeur" en wierp een blik in de bomvolle wachtkamer, om er toen achter te komen dat er mensen stonden in de gang en het aantal groeide tot ver boven de twintig!
Stomverbaasd wierp ie een blik in de rondte, dacht er even aan om terug te gaan naar de patiënt die hij even alleen had gelaten en kwam toen terug!

Stond in het midden van de wachtkamer, alwaar hij letterlijk zijn kont niet kon keren en zei tegen de eerste de beste die zat te wachten; waar komt U voor? Toen de man antwoordde, voor de griep vroeg de arts; heeft U een hemd aan? Nee antwoordde hij, waarop de arts baste, naar huis en als het over drie dagen nog zo is MET een hemd aan, kun je terug komen!

Deze vraag werd aan alle patiënten gesteld en in no time was de wachtkamer leeg, op twee patiënten na! Een hele subtiele manier om achter het gemak en de laksheid van de mens te komen! Het gros van de mensen is die week niet meer terug geweest bij de arts. En weet je, het besef dat ook een dokter een mens is dat ook een dokter het soms op kan breken, dat schiet me soms te binnen, als ik in de wachtkamer zit en naar al die hoestende en proestende mensen zit te luisteren!

Nou heb ik de allerbeste huisarts van Nederland, geloof me maar, en ik zou met alle gemak hoestend en proestend naar hem toe kunnen gaan, sterker nog, dan zou ie ook nog naar mij toekomen, maar misbruik daarvan maken daar begin ik niet aan!

Hoesten proesten de griep en een hemd, en ik moet denken aan die arts van toen!

Schrijver: An Terlouw, 1 februari 2015


Geplaatst in de categorie: ziekte

3.3 met 3 stemmen 141Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)