Inloggen
voeg je column toe

Columns

Jehova´s getuigen

Het tuinhekje werd opengedaan en ik zag twee personen naar de voordeur lopen. Een gewone druk- of trekbel hebben we niet. Er hangt een grote koebel naast de deur. De koebel ging echter niet. Wel werd er bescheiden doch dringend op de deur geklopt. De hond, meteen beseffende dat er onraad op komst was, sloeg aan.

Ik deed open en er stonden inderdaad twee mensen op de stoep. Een man en een vrouw. De man, met een grote zwarte bril waarachter doordringende ogen schuil gingen, had een keurig donker pak aan en de vrouw was gekleed in een lange rok die tot aan haar kuiten kwam. ”Colporteurs”, dacht ik in een flits daar de man een forse stevige leren tas om zijn schouder had hangen waaruit natuurlijk voor mij begeerlijke aanbiedingen te voorschijn zouden worden getoverd. Een abonnement op de Linda of zoiets. De tas bleef echter voorlopig gesloten en de man, die twee passen dichter bij de deur stond dan de vrouw, vroeg beleefd: ”Gelooft u dat er een God bestaat?”.
Aha Jehova’s of Mormonen was mijn volgende snelle inschatting. Ik ging uit van het eerste en stelde als tegenvraag: ”Zijn jullie Jehova’s?”. Ik was warm maar het antwoord was ontkennend. ”Nee, wij zijn Jehova’s getuigen”, zei de man, ”Jehova is God”. Dat was duidelijk 1-0 voor de getuige.

Ik weet uit een eerdere ervaring dat als je een gesprek begint met een getuige je zomaar een half uur in de deuropening staat te blauwbekken en daar had ik vandaag geen zin in. Ik zei: ”ik ken alle in en outs en heb geen belang om daarover een gesprek met u te voeren”.
De vrouw, die enigszins op Maria leek, deed de mond niet open en bleef staan waar ze stond. De man, die er nu uit zag als of ie Jezus zo uit zijn tas ging toveren, zei: ”dat is prima meneer, maar mag ik u nog wel iets aanbieden”. Achterdochtig als ik ben antwoordde ik: ”Dat mag als het me niets kost tenminste”. ”Nee, nee”, sprak Maria nu: ”Jehova’s woord is gratis”.

Dat was een hele opluchting en ik moest denken aan mijn zwager die eens in discussie was gegaan met een getuige over bovenmenselijke aangelegenheden. De getuige beweerde dat er van alle ware christenen een letterlijk aantal van maar 144.000 direct naar de hemel gaan. De rest van de ware gelovigen maakt deel uit van de "grote schare" en hebben de hoop voor eeuwig op een Paradijsaarde te leven. Alle overige mensen zullen worden vernietigd. Mijn zwager antwoordde toen: ”Waarom staat u mij dan eigenlijk te bekeren, straks kunt u er zelf niet meer in”. Ik weet niet wat de getuige antwoordde maar ik vind wel dat door het optreden van mijn zwager in een ver verleden we toch weer op 1-1 staan.

Ik kreeg twee folders en een hand van de getuigen. Er werd geen voet tussen de deur gezet en ze wensten mij nog een goede dag toe en ik wenste hen succes met het vervolg van hun queeste. De Wachttoren en Ontwaakt! nam ik mee naar binnen. Dat laatste pamflet was niet nodig geweest. Ik was opeens klaarwakker.

Schrijver: Gaffelbaard
29 april 2015

3.3 met 7 stemmen 172



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
1 mei 2015
"Wij komen Jesus brengen", zeiden de getuigen tegen het kind dat de deur open deed. Het kind dacht na wat te doen, want haar ouders waren niet thuis. Met een serieuze blik zei ze toen: "Zet hem maar in de kelder."
Naam:
An Terlouw
Datum:
29 april 2015
Er zit inderdaad verschil van aanpak van die " getuigen" ik heb ze wel anders meegemaakt. Maar jij hebt geboft en je werd nog wakker ook. Graag gelezen

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)