Inloggen
voeg je column toe

Columns

Griekenland in zwaar noodweer

Alleen de dronkaards dansen nog de Sirtaki. Zij weten altijd nog wel ergens wat Retsina harswijn en Tsantali ouzo weg te slepen, heerlijk bij de Souvlaki en blijven feesten maar, juist nu het schip dreigt te verzinken. De Griekse premier probeert nog van alles, maar de financiële ramp wordt met de dag erger.

Frankfurt blijft massa's euro's in de Griekse banken steken, allemaal leengeld, terwijl de Grieken al vele miljarden in de schuld staan, wat ze natuurlijk proberen te verdoezelen. De motormuisminister scheurt af en aan naar het statige parlementsgebouw, als was hij James Dean en de redder in noodweer.
De burgers halen hun bankgeld terug en de pensioengerechtigden houden hun hart vast. Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen hebben ze daar niet, dus hoe die zich staande houden, kun je wel raden. Het land is door de corruptie van de rechtse superrijken naar de haaien gegaan, de hebzuchtige graaiers, die zich nu verstoppen achter de hoge hekken van hun luxe villa's.

Op de televisie zag ik een vroeggepensioneerde man van begin vijftig, die wegens hartproblemen niet meer kan werken. Deze man moet maandelijks zien rond te komen van 661 euro, wat hij delen moet met zijn vrouw en dochter, die onlangs werkeloos is geworden. Om niet in te storten rookt hij zijn zenuwen weg. Je ziet armen vaak toch nog roken. Ze verzieken zichzelf zo nog meer. Hetzelfde geldt voor de drankverslaving, maar begrijpelijk is het wel. Als de pensioenen nog lager gaan worden, dan zullen duizenden Grieken onder de armoedegrens komen te leven.

Het getouwtrek aan de top gaat ten koste van de allerarmsten. Een hogere BTW gaat ten koste van de toerismesector en zal de toeristen naar Italië en Turkije doen gaan. Griekenland staat in feite schaak-mat, maar de heren politici proberen nog te redden wat er te redden valt en dat is bar weinig. Op het dek liggen nog wat olijven en feta voor de export, maar als ze uit de Europese Unie geknikkerd worden, dan gaat dat regelrecht naar Rusland.

Vladimir Poetin denkt er al over na om een veel groter vakantiehuis op een eigen Grieks eilandje te kopen. Poetin heeft extra lange-afstandraketten voor nucleaire destructie gekocht, maar hij droomt natuurlijk van Griekse uitvalsbases. Die NAVO-oefeningen en die bezopen flitsmacht is hem een doorn in het oog en ze moeten maar niet denken, dat ze hem daarmee klein krijgen, integendeel, het is olie op het vuur en je reinste provocatie. De Koude Oorlog is weer terug van weggeweest. De grootmachten worden bestuurd door onverantwoordelijke geestesgestoorden, voor wie mensenlevens nauwelijks tellen. Het is mij een raadsel waarom de volkeren steeds weer zulke bloeddorstige sujetten op de troon dulden, zulke misleidende, destructieve en moorddadige vaderfiguren.

Terug naar kat in het nauw Griekenland. Feitelijk is het er grotendeels heerlijk weer en is het natuurschoon goddelijk te noemen, maar economisch staan ze aan de rand van de afgrond. De toppolitici verraden hun eigen volk door voor een verlaging van de pensioenuitkeringen en een verhoging van de BTW in o.a. de horeca te kiezen. Het is een lichte knieval richting Brussel, maar zelfs symbolisch niet houdbaar, ook al willen ze er ons in laten tuinen. Griekenland is hoe dan ook tot op het bot failliet en ze zullen een herstart moeten maken, maar niet met hulp van andere landen, maar puur op eigen krachten. Redders maken slachtoffers en dat zie je nu gebeuren. Het wordt tijd dat ze hun eigen boontjes weer gaan doppen en de sociaal ondermijnende uitwassen gaan uitbannen, een interne hervorming realiseren. Pas dan kan het tij gaan keren en zal de Griekse zon zijn tranen drogen. Bovendien smaakt de ouzo dan veel lekkerder.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 juni 2015


Geplaatst in de categorie: economie

3.7 met 3 stemmen 151Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
25 juni 2015
@ Marcel: Je bedoelt het stuk dat begint met "Het laatste nieuws is dat de premier van Griekenland een soort toverzet heeft geopperd..." en eindigt met "Pas dan kan Zorba de Griek weer echt vrolijk verder dansen!..." En jij denkt dat dat stuk, dat inmiddels van Lettertempel verwijderd is - waardoor je link niet werkt - het origineel was. Ik denk dat het twee originele stukken zijn, beide bewust anders geschreven door dezelfde auteur, die van meer markten thuis is dan jij in de gaten hebt.
Naam:
marcel
Datum:
23 juni 2015
niet slecht dit, maar je wil het briljante origineel toch niet aan je lezers hier onthouden?
www.lettertempel.nl/gedicht.asp?storyid=33376

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)