Inloggen
voeg je column toe

Columns

Dopjes sparen voor een blinde geleidehond

Dat afval scheiden tegenwoordig helemaal "in" is, weten we allemaal, een glasbak met twee gleuven, voor wit en voor gekleurd glas, met een beetje geluk staat er dan ook nog een gemeentebak naast zodat je het tasje waar het glas inzat meteen weg kunt doen. Een kleding-inzamelbak bij de plaatselijke super en zelfs een bak waar je oude schoenen (of die je niet meer draagt) in kunt gooien.

Het gewone afval, gaat natuurlijk in de daarvoor bestemde containers, en sinds een poosje kun je dat zelfs minimaliseren door ook een speciale plastic inzameling te houden die OOK weer kan worden onderverdeeld. Papier kun je scheiden, is altijd wel iemand blij mee.

Het plastic wordt in onze gemeente 1 x per week opgehaald, ze hebben er zelfs speciale grepen voor aan de lantarenpalen gehangen, want sparen is één ding, maar bij een windvlaag vloog dat lichte spul mooi de lucht in en DAT was niet de bedoeling van dat sparen, dus prettige grepen, gratis zakken en een kind doet de was. Maar nu is er nog een schitterende actie en dat is schone plastic doppen sparen voor het trainen van een blinde geleidehond.

Een paar weken geleden geattendeerd door mijn dochter op dit fenomeen, zoekend op Google kwam ik erachter dat: wanneer je de moeite neemt om ALLE plastic doppen te sparen van allerlei verpakkingen, zelfs die van flessen melk en pakken vla, tandpasta, shampoo, flessen allesreiniger etc. je kunt sparen voor de opleiding van een blinde geleidehond. Er zijn natuurlijk nogal wat dopjes nodig, dat is op zeker, maar als we met zijn allen doppen sparen en uit onze doppen kijken, kunnen we er wel voor zorgen dat een blinde, die NIET meer kan zien, door middel van een geleidehond iets meer van de buitenlucht opsnoeft dan bij het binnen zitten.

Een kwestie van even googlen en zoeken op "plastic doppen sparen voor een geleidehond" en weet je, middels dit verhaaltje/ column die ik ook live ga presenteren op de LOK in Krimpen aanstaande zaterdag eventjes na elf uur, moeten we toch in staat zijn met zijn allen om genoeg bij elkaar te doppen voor een opleiding van een hond? Want WIJ kijken en DOEN toch als Nederlanders?

Schrijver: An Terlouw, 28 augustus 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.8 met 5 stemmen 166Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
28 augustus 2015
Topactie!

Vooral het schoonmaken van de doppen vind ik geweldig. Dat deed ik ook altijd al met het glas, terwijl dit niet nodig blijkt te zijn. Maar het geeft zo'n lekker schoon gevoel. Verder is dit zo ongeveer wel mijn meest favo goede doel, samen met de dierenambulance die ook enorm goed werk doen, en ook allemaal vrijwilligers!

Dank voor deze gouden tip, An!

@Veerle: het moet inderdaad blindengeleidehond zijn. De hond geleidt een blinde. KNGF spreekt tegenwoordig kortweg van geleidehonden of hulphonden, want ze helpen ook mensen in een rolstoel of mensen met PTSS. Maar we wisten natuurlijk allemaal heel goed wat An bedoelde.
Naam:
An Terlouw
Datum:
28 augustus 2015
Joanan en Mobar, wat een leuke enthousiaste reactie, hartstikke lief. Ik had inderdaad niet al teveel info, maar kwam er zelf al googlend achter. En KLEIN beginnen, daar zijn we toch FENOMENAAL in? Dank je wel. Liefs An.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
28 augustus 2015
Prachtige actie, ik ga meteen beginnen en ik zie wel waar ik die doppen moet droppen. Graaide meteen in mijn afvalbak. Ben nu al verslaafd. Ga meteen fanatiek op doppenjacht. Graai zonodig in openbare afvalbakken, wat de brave burgers er ook van mogen denken. Ik vind die blindegeleidingshonden helemaal te gek en ik gun iedere blinde vanzelfsprekend zo'n trouw en handig kameraadje. Opnieuw klein beginnen, dat lijkt me in deze tijden een uitstekend idee. Grappig, Veerle, maar deze speciaal getrainde honden kijken wel degelijk scherp uit hun doppen en ze zijn bovendien uiterst loyaal voor hun baasjes. Bedankt, An, voor deze kostbare tip!...
Naam:
Mobar
Datum:
28 augustus 2015
Ik ben het meteen gaan opzoeken en heb de pagina op facebook gedeeld. Ik zag dat er een inzamelingspunt in de buurt is, dus ik ga aan de slag met deze doppen apart te sparen en daar naar toe te brengen als ik een aardige hoeveelheid bij elkaar heb. Alle kleine beetjes helpen en als er veel mensen meedoen kan het een nog groter succes worden dan het al is.
Naam:
Veerle Vanderwalle
Datum:
28 augustus 2015
Een blinde geleidehond, tsja.....

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)