Inloggen
voeg je column toe

Columns

Gaan we verder? Zo ja: hoe dan?

De laatste jaren zijn de bezoekersaantallen van de site nederlands.nl drastisch gedaald.
Je kunt dit verifiëren door de bezoekersaantallen van de dagcolumns van nu (30, 40, 50) te vergelijken met die van 2007 (500, 600, 700).
Om wat voor redenen dan ook (die met de site te maken kunnen hebben of met de veranderende internetwereld om ons heen) komen er steeds minder bezoekers en steeds minder inzenders van stukjes.
De vraag rijst bij mij: heeft het zin zo door te gaan tot de laatste bezoeker verdwenen is?
Oude tabbladen (b.v. citaten) hebben we geschrapt, nieuwe (b.v. autobiografieën) geïntroduceerd. Maar dit heeft geen zoden aan de dijk gezet.
Wat mij betreft stop ik met ingang van de herfstvakantie met deze site. Tenzij er initiatieven komen – van bezoekers, inzenders, leraren Nederlands, studenten Nederlands, het Nederlands Letterkundig Museum of anderszins - die de site nieuw leven in blazen.
Je reactie kan je openbaar maken door onder aan deze pagina te reageren. Je kunt je reactie ook sturen naar mij persoonlijk: mostertman@nederlands.nl

Schrijver: Hoofdredacteur, 16 september 2015


Geplaatst in de categorie: internet

4.3 met 6 stemmen 753Er zijn 28 reacties op deze inzending:

Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
15 oktober 2015
Email:
klaassens38zonnet.nl
Dag Gabriëla, je schreef dat sommigen, die al een hele tijd niet meer op deze site hebben gepubliceerd - behalve dan om negatieve reacties te posten - nu opeens uit hun digitale schuilplaats te voorschijn komen om op het graf van nederlands.nl te gaan dansen.

Eerlijk gezegd kan ik in de reacties, die op dit topic zijn gegeven, geen leedvermaak o.i.d. ontdekken. Iedereen vindt het jammer dat de site off-line gaat. Dat geldt ook voor mezelf. Al meer dan een jaar lang heb ik trouwens alleen nog maar onder eigen naam van me laten horen.

Op zich is het niet vreemd dat mensen, die hier vroeger veel hebben gepubliceerd maar sindsdien ergens anders onderdak hebben gevonden, nu opeens reageren. Sommigen - zoals ook ik - waren hier jaren lang actief. Zelf heb ik hier zo'n 450 stukken staan. Dan wil je ook graag weten wat daarmee gebeurt. Toen ik de column van Johan las, heb ik via sociale media verschillende mensen ingelicht; vandaar dat nogal wat oudgedienden nu reageren.

Het lijkt me belangrijk om zonder wrok om te zien naar de geschiedenis van deze site. Ik wens iedereen dan ook veel succes en inspiratie bij het schrijven en publiceren van zijn verhalen of beschouwingen - of dat nu op nederlands.nl is in een nieuw jasje, of elders. Op het wereldwijde web is immers plaats voor iedereen.
Naam:
Mien
Datum:
7 oktober 2015
Heb hier ook wel eens wat bijdragen nagelaten. Vind iedere site die bijdraagt aan het bevorderen van Nederlandse letteren in welke vorm dan ook noemenswaardig en belangrijk. Handhaven dus.
Verder eens met:
- Meer bekendheid geven via FB en Twitter. Accounts koppelen is volgens mij niet zo moeilijk.
- Drempel verlagen om publicaties en reacties te kunnen plaatsen. Met name makkelijk reacties kunnen plaatsen is belangrijk. Dat is in mijn ogen de slagroom op de taart.
- Redactieteam uitbreiden. Eventueel met keywriters. U weet wel welke.
Tot slot. De toegang tot internet en tot sociale media is sinds het bestaan van Nederlands.nl explosief toegenomen voor veel mensen. Dat betekent ook dat de koek en energie verdeeld moet worden. Ik schrijf zelf ook op andere blog- en schrijfsites en merk daar hetzelfde. Steeds minder bijdragen en reacties na verloop van tijd. Makkelijke toegang en zichtbaarheid blijken dan belangrijke succesfactoren. Althans voor mij.
Veel succes en wijsheid met het verdere verloop van Nerderlands.nl
Naam:
Ankie van Rossum
Datum:
23 september 2015
Ik ben het eens met de opsommingen van Fred!
Vooral het samenvoegen van beide sites en het gebruik van Facebook en andere mogelijkheden van massamedia. Tegenwoordig moet men hier(helaas) wel zoveel mogelijk gebruik van maken wil men bekendheid houden of krijgen.
En jeugd is/heeft de toekomst! Misschien dat meer aandacht voor sms gedichten ook een idee is?
Maar ik begrijp ook de reactie van J.de Groot.
Alles kost geld! Op slecht nieuws zit men niet te wachten. En hoop doet leven! Ik hoop, met velen op goed nieuws. Geachte Johan, Succes/sterkte!
Naam:
An Terlouw
Datum:
23 september 2015
Hoi allemaal, naar mijn bescheiden mening is de gehele site gebaseerd op emotie. Al dan niet geventileerd, al dan niet geschreven en het valt me dan ook best tegen dat mensen nu met emotie spelen! Toe nou, doe gewoon en hou het leuk. We doen wat we pogen te doen, en dat is hulp bieden met eventuele ideetjes, maar ook met lezers aantallen...net zo goed als met aanwerven schrijvers of schrijfsters. Ik BLIJF het frappant vinden dat er nu qua aantal onder deze bom- column genoeg lezers zijn....heel apart wel...
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
23 september 2015
Het moet me even van het hart hoe ontluisterend het is om te zien dat sommige mensen, die hier al lange tijd niet meer schrijven en alleen af en toe nog komen om, al dan niet anoniem doch altijd duidelijk herkenbaar, negatief commentaar te leveren, nu opeens veelvuldig hier de pen ter hand nemen, blijkbaar helemaal in hun sas met de ontstane situatie, heimelijk en genoeglijk al staan te dansen op het graf dat nog niet eens gegraven is, maar geef ze een schop en ze gaan met plezier aan de slag, graven een kuil zó diep dat het te hopen is voor ze dat ze er niet spreekwoordelijk zelf in donderen, want dan komen ze er echt nooit meer uit.

Mocht de site nog een doorstart maken, willen die mensen hier dan voortaan wegblijven, en ergens anders hun *s*h*i*t en ongenoegen gaan dumpen, want dat leest zoveel leuker voor de bezoekers, als er geen gezeur en gezeik meer over de site gaat, en het ruikt ook gelijk een heel stuk frisser.

Verder wil ik zeggen tegen al diegenen die zich zorgen maken over de financiële situatie van deze site: ga eens even heel diep nadenken over hoe een site op internet kan overleven zonder de irritante google based advertenties die we nu steeds overal ongewild voor onze neus krijgen. Even héél diep nadenken, mensen! Tijdens een lekkere herfstwandeling, of onder een verfrissende douche, of lekker ontspannen op de wc. Daar krijg je vaak de beste ideeën! En als je dan een goed idee krijgt, meteen neerpennen en naar Johan sturen! Adres: mostertman@nederlands.nl
Naam:
J.de Groot
Datum:
22 september 2015
Geweldig al die reacties nu.
Reacties van een handjevol geweldige schrijvers die menen dat emotie hier een doorslag zou kunnen geven om de site(s) in leven te houden.

Mensen ga lekker zo door.
Emotie is prachtig maar schuift geen geld in het laatje.
Het kwartje is nog steeds niet gevallen dus.
Naam:
An Terlouw
Datum:
22 september 2015
Nou Johan, je kunt zeggen wat je wilt maar over de aantallen valt niks te zeggen. Er wordt dus best nog wel gelezen. Of dit direct of indirect komt doordat het bericht middels FB ( heb ik niet) gedeeld is ( weet ook al niet wat dat inhoudt) de knuppel in het hoenderhok gooien was een prima idee. Afgaande op de reacties kan ik me prima vinden in de opsomming van Gabrielle, het werd inderdaad lastiger om in te moeten loggen, sterker nog: er zijn mensen die NU zelfs willen reageren en MIJ benaderen dat ze " er niet opkomen". Dus e.e.a.bij elkaar genomen zijn er haakjes, maar er zijn ook ogen en die ogen zijn, ondanks dat er mensen zijn die zeggen dat " het niet uitmaakt" gericht op jou. Ze kunnen nog zo hard roepen, ga naar een ander, of zet zelf wat op, voor MIJ zijn beide sites een begrip. Ik wens je succes en ga je niet bedanken want ik heb zo maar het vermoeden dat al deze reacties je niet koud laten. Dat KAN gewoon niet!
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
21 september 2015
Email:
klaassens38zonnet.nl
Na het lezen van alle reacties op het bericht dat Johan ermee wil stoppen, verbaas ik me erover dat iedereen zich zo vreselijk afhankelijk opstelt: vol bange vermoedens wacht men nu in spanning af wat hij gaat doen.

Is dat nodig? Natuurlijk niet! Wie dat wil, kan toch ook zelf - al of niet met wat hulp - een site gaan bouwen, een groep oprichten of een forum openen? Johan heeft heel veel goed werk verricht, maar we kunnen zelf toch ook wel initiatieven nemen?

De afgelopen weken ben ik, samen met een paar vrienden, druk bezig geweest met het bouwen van een drietalige christelijke site. Daar zit een hoop werk in, maar het levert ook veel voldoening op. Veel mensen, die hier nog actief zijn, kunnen dat toch ook wel? Wat is daar mis mee?

Aan de oorzaken voor de verminderde belangstelling kan ik nog één ding toevoegen: steeds meer mensen stappen voor een deel of zelfs helemaal over op het Engels. Je krijgt daardoor een groter bereik. Bovendien heb je dan ook niet of nauwelijks te maken met de typisch Nederlandse ranzigheid op het internet, want de reactiecultuur hier is echt berucht.

Ik hoop trouwens dat de bijdragen van de lezers nog enkele maanden blijven staan voordat de stekker er definitief uitgaat. Iedereen heeft dan nog de gelegenheid zijn stukken op te slaan en eventueel later ergens anders te publiceren. Wat mij betreft is het dan welletjes geweest.
Naam:
J.de Groot
Datum:
21 september 2015
"De vraag rijst bij mij: heeft het zin zo door te gaan tot de laatste bezoeker verdwenen is?"

Dit is een zin uit je column van J. Mosterman.

Iedereen mag blijven schrijven en inzenden wat hij of zij wil totdat
J. Mosterman de brug op trekt. En dat hij dat overdenkt is zeer begrijpelijk.
Hij is ook een: MENS.

Gebleken is nu dat "nieuw inzenders"
maar mondjesmaat binnen komen.

Al staat de site propvol met inzendingen maar er komen geen bezoekers alleen maar reacties van een handjevol oudgediende en mede-inzenders die hier al jaren schrijven en dan alleen maar op elkaar reageren al dan niet aardig of onaardig doet niet ter zaken nu (alhoewel een beetje sparren met elkaar trekt meer aandacht dan: liefs/mooi/sterk/
gevoelig/prachtig of hahahahaha...
en meer van dat soort lieve bijval wat zeker de laatste tijd aan de orde is.
Daar waar vroeger alleen al: de groet/jes niet door de beugel kon dan was het: geen plaatsing.
Nu loop iedereen elkaar af te lebberen.

Nu is de vraag van J.Mosterman
moet en wil ik dit wel nog langer zo blijven doen.

Niet zo moeilijk toch?

Zijn vraag is: hoe gaan we nu verder hier?

"Heeft iemand wel een idee wat er voorkomt kijken om een site goed te blijven redigeren?"

J.Mostertman vraagt nu meedenken naar wat kunnen we vernieuwen. VERNIEUWEN dus.
Hijzelf schijnt er klaar mee te zijn nu.
En ik zeg: gelijk heeft hij.
Hij heeft het jaren gedaan waarschijnlijk ook met een winstoogmerk.(voor wat hoort wat)
Iedereen blij: beheerder, inzenders, lezers/bezoekers allemaal blij.
Maar nu, hoe blijft iedereen blij,
dat is het hele eieren eten.
Dus roep allemaal nog maar eens wat, wie het weet mag het zeggen!
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
20 september 2015
Er is al veel gezegd waar ik het mee eens ben.

Zo ondersteun ik het idee van Marcel om nog even alles op alles te zetten, en ik zou daaraan willen toevoegen: geef het dan wel even wat langer de tijd, want een paar weken is daarvoor echt te kort.

Ik ben het met An eens dat het een enorm gemis zou zijn voor veel mensen als deze site er niet meer zou zijn.

Ik sta achter het uitgangspunt van Joanan dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit, en dat is wat deze site onderscheidt van zoveel anderen.

Ik ben het er ook mee eens dat het goed zou zijn wat aan marketing te doen op de sociale media, wat door diverse mensen te berde wordt gebracht.

Ik ben het helemaal eens met Freds idee om de twee sites weer samen te voegen, zoals het ooit begon. Ik heb het eigenlijk al die tijd steeds wat raar gevonden dat er twee sites waren... ze horen gewoon bij elkaar!

Ook de verzwaarde inlogprocedures is een punt. In de goeie ouwe tijd werd er veel gestemd. Ik denk dat mensen weg zijn gebleven toen ze daar een account voor moesten maken. Alsof je als 'gewone bezoeker' opeens niet meer welkom was.

Kortom: veel zinnige commentaren zijn geleverd, en ik hoop van harte dat ze zullen leiden naar een doorstart van de site.

Wat mij niet helemaal duidelijk is: staat alleen nederlands.nl ter discussie of ook het gelinkte gedichten.nl?

Ik ga nog een uitgebreidere reactie schrijven in een mail, wellicht nog een hartenkreet ook op de site. Ik kan me er niet bij neerleggen dat het nu ophoudt. Daarvoor is deze site een te belangrijke baken geworden in de duisternis van het schrijvende volk. Hier is het dat we ons niveau omhoog halen, ons aan anderen optrekken, elkaar inspireren, onder het wakend oog van een kundige hoofdredacteur, die iets neer heeft gezet dat het waard is om voort te zetten.

Ik kom hier nog op terug. Eerst even bijkomen van een lange reis. En eerst even wat bijlezen hier. Maar dat de site nog steeds leeft, dat mag uit alle reacties duidelijk zijn!
Naam:
mohair
Datum:
20 september 2015
Ik zou dit heel jammer vinden! Zet er met plezier al een aantal jaren mijn stukjes op.Raak geinspireerd door lezen stukjes van anderen. Ben het eens met George: de verzwaring van de inlogprocedure om te mogen reageren en stemmen, is een van de oorzaken dat de bezoekersaantallen afnemen.
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
19 september 2015
Email:
klaassens38zonnet.nl
Terecht noemt George de inlogprocedure voor het inzenden en stemmen als een van de oorzaken van de dalende bezoekersaantallen. Ook dat heeft zeker een rol gespeeld.

Verder moet worden genoemd dat het hier af en toe wel een soort 'clan fight' leek tussen gelovigen en niet-gelovigen. Wie voor zijn geloof of spiritualiteit uitkwam - of dat nu gebeurde d.m.v. een bewering, een hartenkreet of een beschouwing - werd vaak bespot en persoonlijk aangevallen door een klein groepje. Dat leverde af en toe lange reactieslierten op en een bijna vijandige sfeer. Van verschillende mensen heb ik gehoord dat ze om die reden zijn vertrokken.

Dat is jammer. Ik vind dat voor intolerantie en treitercampagnes geen plaats mag zijn op deze site. Mensen die daar anders over denken, moeten wat mij betreft resoluut worden aangepakt.
Gelukkig komt dat laatste hier weinig meer voor, maar dit heeft zeker meegespeeld in de terugloop van de belangstelling voor deze site. Mocht de site blijven bestaan, dan moet worden voorkomen dat zulke conflicten opnieuw de kop opsteken.
Naam:
Jacob van Schaijk
Datum:
19 september 2015
Ik zou het jammer vinden als deze site stopte. Ik heb hier soms heel fijne en betrokken reacties gekregen op stukjes die onder mijn echte naam of onder pseudoniem zijn geplaatst. Maar het is waar: de aantallen schrijvers en bezoekers zijn enorm teruggelopen. Ook bij gedichten.nl is dat het geval. Daar ben ik medeschuldig aan, want ik plaatst zelf nog maar heel weinig en aan discussies neem ook niet meer deel. Ik heb gewoon nog maar weinig behoefte aan publiceren.
Maar ik begrijp het wel als de hoofdredacteur stopt. Spelen voor lege zalen is geen pretje. Anderzijds blijkt er toch veel waardering te zijn bij de overblijvenden. En het zou mij niet verbazen als de concurrentie van Facebook in de toekomst weer afnam. Hoe dan: veel wijsheid gewenst!
Naam:
George Knottnerus
Datum:
18 september 2015
Dat is wel even schrikken. Een wereld, een leven zonder Nederlands.nl! Jaren en jaren heb ik met veel plezier een beetje meegewerkt aan het vullen van deze hoogwaardige schrijvers- en lezerssite. Voor alles verdient de redactie en met name de hoofdredacteur een dikke pluim voor de durf, de vasthoudendheid en de creatieve energie om de site zo lang en trouw in de lucht te houden. Waarom de lezersaantallen afnemen? Ik kan me wel vinden in de redenen die Hendrik eerder aanvoert. Daar voeg ik nog aan toe dat het, denk ik, niet goed heeft uitgepakt om de inlog- en aanmeldprocedures voor reacties en cijfers te verzwaren. Een site moet zo laagdrempelig, openbaar mogelijk zijn en online interactief. Wat je ook moge besluiten, beste Johan, enorm bedankt voor al je werk, al het plezier dat je zo velen hebt gebracht!
Hartelijke groet,
George
Naam:
Monique Methorst
Datum:
18 september 2015
Email:
moi636yahoo.com
Dat zou ik erg jammer vinden. Heb met veel plezier een paar jaar columns geplaatst, Hendrik schudde me zojuist wakker; niet stoppen. Verder wat Fred heel goed aangeeft in zijn reactie, daar wat mee doen!
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
18 september 2015
Beste Johan, eerlijk gezegd verbaast het me niet dat je nu overweegt om er een punt achter te zetten, vooral vanwege de voortdurende daling van de bezoekersaantallen. Over de oorzaken daarvan is al het een ander geschreven. Ook zijn er veel voorstellen gedaan om de site voor lezers en schrijvers aantrekkelijker te maken.

De hoofdoorzaak van deze verminderde populariteit is voor mijn gevoel dat nederlands.nl niet is vertegenwoordigd op sociale media als facebook en twitter. Daarom heb ik er vaak op aangedrongen om ook daar accounts te openen.
Verder speelt mee dat bijna iedereen, die een pen kan vasthouden, tegenwoordig een eigen blog heeft.
Een derde reden is, dat andere sites met modernere programma's werken die meer functionaliteit bieden, zoals de mogelijkheid om meer foto's en evt. ook filmpjes te plaatsen. De meeste mensen zijn tegenwoordig enorm visueel ingesteld; ik denk dat je daar echt op in moet spelen.

Mocht je besluiten om toch te stoppen, dan zou ik je graag willen danken voor het feit dat ik hier jaren lang mijn bijdragen mocht posten. Via nederlands.nl kwam ik ook met veel andere (aspirant)schrijvers in contact. Je hebt enorm veel werk verzet om het werk van anderen te publiceren, en verdient daarvoor zeker een pluim. Ik wens jou alle goeds, hoe jouw uiteindelijke beslissing ook uitvalt!
Naam:
Dyenne
Datum:
17 september 2015
Email:
dyenne1972gmail.com
Beste hoofdredacteur,
Al jaren geleden is er een tijd geweest dat de site begon in te zakken omdat er mensen waren die het nodig vonden mensen de grond in te trappen.
Toen heeft u tips gekregen van enkele leden en daar heeft u niks mee gedaan. Nu kom ik hier niet zo vaak meer maar het lijkt me nu een nette site waar iedereen kan lezen en schrijven. Ook is het zo dat ik hier menig stuk op heb staan die voor zover ik weet nog steeds gelezen worden. Mijn facebookpagina 'waken bij het laatste uur' is aan Nederlands.nl gelinkt. Als de site weg is, kan ik mijn pagina ook weggooien. Er moet toch een manier zijn om lezers te trekken.
Naam:
Fred
Datum:
17 september 2015
Terug naar af, nederlands.nl en gedichten.nl weer samenvoegen, aantal tabbladen sterk beperken, categorieen afschaffen en in plaats daarvan een fotogalerij naast de mogelijkheid zelf een afbeelding te plaatsen. En, zoals eerder werd opgemerkt, op facebook gaan zitten om meer bekendheid te genereren.
Naam:
Günter Schulz
Datum:
17 september 2015
Email:
ag.schulztiscali.nl
Geachte hoofdredacteur.

Tien jaar geleden zond ik, toen 70 jaar oud, als debutant mijn eerste ongeoefende verhaal in. Voordien had ik nog nimmer ergens iets geschreven of een poging ertoe gedaan. Als geboren en getogen oosterbuur maakte ik pas in 1956 kennis met de mooie Nederlandse taal. Behalve middelbare school en jarenlang als machinezetter bij een Nederlands krantenconcern te hebben gewerkt, heb ik mij, als autodidact, het Nederlands aangeleerd, dat ik heden naar beste kunnen en vermogen spreek en schrijf. Mijn eerste inzending, “Casimir” leek niet meer dan een beetje goed gelukt opstel.

Het feit, dat nederlands.nl wél op kwaliteit lette en deze onder het schrijverspotentieel ruim ook ruim was vertegenwoordigd, heb ik het tot op heden zeer op prijs gesteld, dat men ook mij een lage drempel en de gelegenheid bood via zijn inzendingen mijn schrijftechniek aan te leren en te verbeteren. In de afgelopen tien jaar is nederlands.nl als het ware een beetje mijn thuis geworden, waar ik me op mijn gemak voelde, mede door het feit, dat ik nimmer ook maar enige negatieve bejegening heb ondervonden doordat ik als genaturaliseerde import-Nederlander onder mijn eigen naam mijn inzendingen deed. Er ging nauwelijks een dag voorbij, zonder even op deze mooie site mijn favoriete schrijvers en schrijfsters te hebben gelezen. Hier heb ik veel van geleerd.

Ik zou het bijzonder betreuren, wanneer U, met alle respect, binnenkort de stekker eruit zou trekken. Gaarne schaar ik me achter de vele hieronder reeds genoemde positieve opmerkingen en superlatieven. Wat moeten we beginnen zonder nederlands.nl? Deze ontboezeming doe ik U uit de grond van mijn hart, ook al beheers ik niet de techniek en de vaardigheid een column of een goede beschouwing te kunnen schrijven. Toe, beste hoofdredacteur, weeg alles nog eens goed tegen elkaar af. Mocht U nochtans stoppen, dan wil ik U hiermede, onder betuiging van mijn respect, van harte dank zeggen voor tien mooie jaren van gastvrijheid, waarbij ik, in woord en geschrift, iets meer mocht zijn dan alleen maar echtgenoot, vader, groot- en overgrootvader.
Naam:
ebba
Datum:
17 september 2015
Ik heb deze site pas sinds kort ontdekt en ben dus een nieuwe lezer. Het zou zeer jammer zijn als deze site ophoud te bestaan. Ik zie het als een van de weinige sites waar echte schrijvers creativiteit nog tot bloei kan komen.
Naam:
An Terlouw
Datum:
17 september 2015
Johan: je kunt zeggen wat je wilt, maar je ziet dat er echt wel gelezen wordt....het zou zo'n enorm gemis zijn....en weet je ik snap best wel dat er 10 jaar terug meer mensen inlogden, meer gelezen werd, niet voor niets worden boeken gepromoot want de kinderen van NU lezen amper meer, alleen als het echt moet. Zestien jaar zit ik bij je clubje, in goede, minder goede en zeer slechte tijden, WIJ als schrijvers hebben je nooit laten zitten, dat mag en kun je ons nu ook niet aandoen. Hulp wordt geboden, geld heb ik niet maar wil best op zoek gaan naar mensen die goed thuis zijn in de taal...dus deze smeekbede moest er nog even achteraan. Ik begrijp dat de column uit je hart komt en normaal verdient dat een dikke tien. Maar weet je, het is net als met drugs daar sta ik ook niet achter en dus, geef ik geen cijfer. Wel krijg je een twintig opgespeld wanneer je besluit om door te gaan! Voor ONS maar ook voor jou. We blijven komen, we blijven schrijven dus alsjeblieft....voor ons...liefs an
Naam:
Christel
Datum:
17 september 2015
Ik zou het heel heel jammer vinden. Er worden zo een leuke dingen gepost waar ik dan weer over na denk en inspiratie vandaan haal. Ik zou het ontzettend missen en ook ik lees niet iedere dag een column en ik zoek echt de schrijvers uit die mij raken. Maar missen zal ik het zeker. Veel sterkte met de beslissing, maar misschien is het iets om op Facebook af en toe iets te plaatsen daar zitten heel veel mensen op en de meesten hebben nog nooit van Nederlands.nl gehoord. Groetjes Christel
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
17 september 2015
Beste hoofdredacteur Johan Mostertman, als de kijkcijfers bij een televisieprogramma dramatisch kelderen, dan stopt men vaak ook, dus is je besluit begrijpelijk, maar ik zou al je inspanningen tot wat mij betreft de beste Nederlandstalige taalsite niet zomaar bij het grof vuil zetten. Er kan weer een 2007-piek in aantocht zijn, dat weet je nooit. Je geeft ons nog een maand, dan zal ik mijn beste plannen maar uitvoeren en extra kloekmoedig ten strijde trekken. Misschien moeten we meer reclame maken, want ik mis vaak nieuwe aanwas. Is het schrijversvak uit de tijd? Wat jou vooral kwelt, zijn die lage bezoekersaantallen, maar dat ligt volgens mij aan de mentaliteit van de moderne mens, die al snel ergens op uitgekeken is en zich passieloos nergens echt meer in wil vastbijten, op tilt geslagen door de hypnotiserende massa-informatie. Misschien zou het acht uur journaal aandacht aan je dreigende voornemen moeten geven. De universiteitsstudenten Nederlands zouden ook eens wat van hun bevindingen hier moeten plaatsen, ze zouden voor meer diepgang kunnen zorgen. Het Nederlands Letterkundig Museum is niet zo geschikt, lijkt mij, al hebben ze dan een schat aan materiaal, die zitten op een geheel ander level, dan kun je ze beter de erfenis van Nederlands.nl aanbieden. Op voorgekauwde preken van leraren Nederlands zit ook niemand te wachten, want dat zou een herhaling van de saaie schooltijd betekenen en dan haakt echt iedereen af. Misschien zouden we een Tommy Wieringa of een veelschrijver als Herman Brusselmans kunnen strikken om de boel wat op te pimpen en extra aandacht te trekken. Bijvoorbeeld de rubriek 'Brusselmans bijt van zich af' en dan zonder censuur. Toch vind ik de rubriek 'autobiografieën' prachtig als uitgangspunt, maar veel schrijvers lijken wel bang te zijn om echt persoonlijk te worden. Angst is nooit een goede voedingsbodem voor vernieuwende literatuur. Het is herfstig, misschien zit je een beetje in een nazomerblues, doe niet te voorbarig, want juist de donkere maanden leveren vaak de beste schrijfwerken op. Ik kan me mijn leven zonder Nederlands.nl bijna niet meer voorstellen. Ik zou wel naar alternatieven gaan zoeken, maar ik weet dat die maar mondjesmaat bestaan. Nederlands.nl zit gewoonweg heel knap in elkaar en heeft een diepgeworteld en pittig karakter. Je zult je vaste medewerkers zeker veel pijn en verdriet doen. Jawel, ook dat moet je meewegen. Je best wel onverwachtse en schokkende aankondiging doet me denken aan de zin 'Wil de laatste monnik het licht uitdoen!'. Of je kunt nog wat meer monnikengeduld gaan opbrengen. Wat je ook besluit, mijn respect behoud je en ik bedank je alvast bij voorbaat voor de ruimte, die je mij hebt geboden om te publiceren wat ik van belang achtte. Man Bijt Hond stopt ook al, het hangt zeker in de lucht. Of is dit nu juist het beste moment voor mij om je baan over te nemen!? Bad idea. Kapitein, blijf op je post en weet dat je pas als laatste het zinkende schip mag verlaten! Denk aan de kwaliteit, niet aan de kwantiteit. Je trouwe bemanning is nog niet van plan om in de reddingssloepen weg te varen!...
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
16 september 2015
Nederlans.nl moet blijven!

Volgende week zal ik uitgebreider in een mail reageren (ik zit nu even zonder computer me scheel te typen op een klein mobieltje).

Er moet een oplossing zijn!
Naam:
Lucie
Datum:
16 september 2015
Verdomme! Ik heb net deze prachtige site ontdekt! Dit kan toch niet waar zijn?
Naam:
An Terlouw
Datum:
16 september 2015
De eerste schrik is een beetje gezakt...en ik las wat Marcel schreef. Mijn vorige reactie was best een tikje egoïstisch besef ik nu. Ook ik wil net als Marcel best lobbyen om te zien wat ik bereiken kan. Wat ik wel weet is dat veel mensen de site enorm zouden missen...dus als het echt herfst is bij je Johan, dan zou ik het begrijpen, maar als je nog een sprankje hoop hebt, wil ik je best bijstaan...
Naam:
An Terlouw
Datum:
16 september 2015
Neeeee, dat ga je toch niet menen, Johan, het is inderdaad opgevallen dat er minder geplaatst cq gelezen en geplaatst wordt. Maar dat mag toch niet ten koste gaan van die mensen die toch wel blijven komen? Wat moet er gebeuren dan volgens jou? Ik wil mijn hulp best ter beschikking stellen ( niet van de regering) maar NEE, niet stoppen, dat KAN niet dat MAG niet en dat MOET niet!
Naam:
Marcel Harmsen
Datum:
16 september 2015
Geachte hoofdredacteur, beste Johan. Als iedereen roept: We moeten linksom, dan ben ik iemand die meteen even naar rechts wil. Als iemand tegen mij zegt: Dat kun jij niet, dan ben ik des te gemotiveerder om het tegendeel te laten zien. Als een site in bezoekersaantallen daalt, dan wil ik graag meewerken aan het toekomstige succes. Ik kan echter het werk van een hoofdredacteur niet inschatten. Het zou best wel eens zwaar frustrerend kunnen zijn om je tomeloze energie in rap tempo te zien verdampen. Als iets niet werkt moet je ook kunnen zeggen: Tijd voor iets anders. Ik kan niet voor je beslissen maar ik zal je wel steunen in je keuze. Wellicht nog even alles op alles en dan eventueel alsnog de handdoek in de ring? Met hartelijke groet, Marcel Harmsen

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)