Inloggen
voeg je column toe

Columns

Gaan we verder? Zo ja: hoe dan?

De laatste jaren zijn de bezoekersaantallen van de site nederlands.nl drastisch gedaald.
Je kunt dit verifiëren door de bezoekersaantallen van de dagcolumns van nu (30, 40, 50) te vergelijken met die van 2007 (500, 600, 700).
Om wat voor redenen dan ook (die met de site te maken kunnen hebben of met de veranderende internetwereld om ons heen) komen er steeds minder bezoekers en steeds minder inzenders van stukjes.
De vraag rijst bij mij: heeft het zin zo door te gaan tot de laatste bezoeker verdwenen is?
Oude tabbladen (b.v. citaten) hebben we geschrapt, nieuwe (b.v. autobiografieën) geïntroduceerd. Maar dit heeft geen zoden aan de dijk gezet.
Wat mij betreft stop ik met ingang van de herfstvakantie met deze site. Tenzij er initiatieven komen – van bezoekers, inzenders, leraren Nederlands, studenten Nederlands, het Nederlands Letterkundig Museum of anderszins - die de site nieuw leven in blazen.
Je reactie kan je openbaar maken door onder aan deze pagina te reageren. Je kunt je reactie ook sturen naar mij persoonlijk: mostertman@nederlands.nl

Schrijver: Hoofdredacteur, 16 sep. 2015


Geplaatst in de categorie: internet

4,3 met 6 stemmen 745Er zijn 28 reacties op deze inzending:

Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
15 okt. 2015
Email:
klaassens38zonnet.nl
Dag Gabriëla, je schreef dat sommigen, die al een hele tijd niet meer op deze site hebben gepubliceerd - behalve dan om negatieve reacties te posten - nu opeens uit hun digitale schuilplaats te voorschijn komen om op het graf van nederlands.nl te gaan dansen.

Eerlijk gezegd kan ik in de reacties, die op dit topic zijn gegeven, geen leedvermaak o.i.d. ontdekken. Iedereen vindt het jammer dat de site off-line gaat. Dat geldt ook voor mezelf. Al meer dan een jaar lang heb ik trouwens alleen nog maar onder eigen naam van me laten horen.

Op zich is het niet vreemd dat mensen, die hier vroeger veel hebben gepubliceerd maar sindsdien ergens anders onderdak hebben gevonden, nu opeens reageren. Sommigen - zoals ook ik - waren hier jaren lang actief. Zelf heb ik hier zo'n 450 stukken staan. Dan wil je ook graag weten wat daarmee gebeurt. Toen ik de column van Johan las, heb ik via sociale media verschillende mensen ingelicht; vandaar dat nogal wat oudgedienden nu reageren.

Het lijkt me belangrijk om zonder wrok om te zien naar de geschiedenis van deze site. Ik wens iedereen dan ook veel succes en inspiratie bij het schrijven en publiceren van zijn verhalen of beschouwingen - of dat nu op nederlands.nl is in een nieuw jasje, of elders. Op het wereldwijde web is immers plaats voor iedereen.
Naam:
Mien
Datum:
7 okt. 2015
Heb hier ook wel eens wat bijdragen nagelaten. Vind iedere site die bijdraagt aan het bevorderen van Nederlandse letteren in welke vorm dan ook noemenswaardig en belangrijk. Handhaven dus.
Verder eens met:
- Meer bekendheid geven via FB en Twitter. Accounts koppelen is volgens mij niet zo moeilijk.
- Drempel verlagen om publicaties en reacties te kunnen plaatsen. Met name makkelijk reacties kunnen plaatsen is belangrijk. Dat is in mijn ogen de slagroom op de taart.
- Redactieteam uitbreiden. Eventueel met keywriters. U weet wel welke.
Tot slot. De toegang tot internet en tot sociale media is sinds het bestaan van Nederlands.nl explosief toegenomen voor veel mensen. Dat betekent ook dat de koek en energie verdeeld moet worden. Ik schrijf zelf ook op andere blog- en schrijfsites en merk daar hetzelfde. Steeds minder bijdragen en reacties na verloop van tijd. Makkelijke toegang en zichtbaarheid blijken dan belangrijke succesfactoren. Althans voor mij.
Veel succes en wijsheid met het verdere verloop van Nerderlands.nl
Naam:
Ankie van Rossum
Datum:
23 sep. 2015
Ik ben het eens met de opsommingen van Fred!
Vooral het samenvoegen van beide sites en het gebruik van Facebook en andere mogelijkheden van massamedia. Tegenwoordig moet men hier(helaas) wel zoveel mogelijk gebruik van maken wil men bekendheid houden of krijgen.
En jeugd is/heeft de toekomst! Misschien dat meer aandacht voor sms gedichten ook een idee is?
Maar ik begrijp ook de reactie van J.de Groot.
Alles kost geld! Op slecht nieuws zit men niet te wachten. En hoop doet leven! Ik hoop, met velen op goed nieuws. Geachte Johan, Succes/sterkte!
Naam:
An Terlouw
Datum:
23 sep. 2015
Hoi allemaal, naar mijn bescheiden mening is de gehele site gebaseerd op emotie. Al dan niet geventileerd, al dan niet geschreven en het valt me dan ook best tegen dat mensen nu met emotie spelen! Toe nou, doe gewoon en hou het leuk. We doen wat we pogen te doen, en dat is hulp bieden met eventuele ideetjes, maar ook met lezers aantallen...net zo goed als met aanwerven schrijvers of schrijfsters. Ik BLIJF het frappant vinden dat er nu qua aantal onder deze bom- column genoeg lezers zijn....heel apart wel...
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
23 sep. 2015
Het moet me even van het hart hoe ontluisterend het is om te zien dat sommige mensen, die hier al lange tijd niet meer schrijven en alleen af en toe nog komen om, al dan niet anoniem doch altijd duidelijk herkenbaar, negatief commentaar te leveren, nu opeens veelvuldig hier de pen ter hand nemen, blijkbaar helemaal in hun sas met de ontstane situatie, heimelijk en genoeglijk al staan te dansen op het graf dat nog niet eens gegraven is, maar geef ze een schop en ze gaan met plezier aan de slag, graven een kuil zó diep dat het te hopen is voor ze dat ze er niet spreekwoordelijk zelf in donderen, want dan komen ze er echt nooit meer uit.

Mocht de site nog een doorstart maken, willen die mensen hier dan voortaan wegblijven, en ergens anders hun *s*h*i*t en ongenoegen gaan dumpen, want dat leest zoveel leuker voor de bezoekers, als er geen gezeur en gezeik meer over de site gaat, en het ruikt ook gelijk een heel stuk frisser.

Verder wil ik zeggen tegen al diegenen die zich zorgen maken over de financiële situatie van deze site: ga eens even heel diep nadenken over hoe een site op internet kan overleven zonder de irritante google based advertenties die we nu steeds overal ongewild voor onze neus krijgen. Even héél diep nadenken, mensen! Tijdens een lekkere herfstwandeling, of onder een verfrissende douche, of lekker ontspannen op de wc. Daar krijg je vaak de beste ideeën! En als je dan een goed idee krijgt, meteen neerpennen en naar Johan sturen! Adres: mostertman@nederlands.nl
Naam:
J.de Groot
Datum:
22 sep. 2015
Geweldig al die reacties nu.
Reacties van een handjevol geweldige schrijvers die menen dat emotie hier een doorslag zou kunnen geven om de site(s) in leven te houden.

Mensen ga lekker zo door.
Emotie is prachtig maar schuift geen geld in het laatje.
Het kwartje is nog steeds niet gevallen dus.
Naam:
An Terlouw
Datum:
22 sep. 2015
Nou Johan, je kunt zeggen wat je wilt maar over de aantallen valt niks te zeggen. Er wordt dus best nog wel gelezen. Of dit direct of indirect komt doordat het bericht middels FB ( heb ik niet) gedeeld is ( weet ook al niet wat dat inhoudt) de knuppel in het hoenderhok gooien was een prima idee. Afgaande op de reacties kan ik me prima vinden in de opsomming van Gabrielle, het werd inderdaad lastiger om in te moeten loggen, sterker nog: er zijn mensen die NU zelfs willen reageren en MIJ benaderen dat ze " er niet opkomen". Dus e.e.a.bij elkaar genomen zijn er haakjes, maar er zijn ook ogen en die ogen zijn, ondanks dat er mensen zijn die zeggen dat " het niet uitmaakt" gericht op jou. Ze kunnen nog zo hard roepen, ga naar een ander, of zet zelf wat op, voor MIJ zijn beide sites een begrip. Ik wens je succes en ga je niet bedanken want ik heb zo maar het vermoeden dat al deze reacties je niet koud laten. Dat KAN gewoon niet!
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
21 sep. 2015
Email:
klaassens38zonnet.nl
Na het lezen van alle reacties op het bericht dat Johan ermee wil stoppen, verbaas ik me erover dat iedereen zich zo vreselijk afhankelijk opstelt: vol bange vermoedens wacht men nu in spanning af wat hij gaat doen.

Is dat nodig? Natuurlijk niet! Wie dat wil, kan toch ook zelf - al of niet met wat hulp - een site gaan bouwen, een groep oprichten of een forum openen? Johan heeft heel veel goed werk verricht, maar we kunnen zelf toch ook wel initiatieven nemen?

De afgelopen weken ben ik, samen met een paar vrienden, druk bezig geweest met het bouwen van een drietalige christelijke site. Daar zit een hoop werk in, maar het levert ook veel voldoening op. Veel mensen, die hier nog actief zijn, kunnen dat toch ook wel? Wat is daar mis mee?

Aan de oorzaken voor de verminderde belangstelling kan ik nog één ding toevoegen: steeds meer mensen stappen voor een deel of zelfs helemaal over op het Engels. Je krijgt daardoor een groter bereik. Bovendien heb je dan ook niet of nauwelijks te maken met de typisch Nederlandse ranzigheid op het internet, want de reactiecultuur hier is echt berucht.

Ik hoop trouwens dat de bijdragen van de lezers nog enkele maanden blijven staan voordat de stekker er definitief uitgaat. Iedereen heeft dan nog de gelegenheid zijn stukken op te slaan en eventueel later ergens anders te publiceren. Wat mij betreft is het dan welletjes geweest.
Naam:
J.de Groot
Datum:
21 sep. 2015
"De vraag rijst bij mij: heeft het zin zo door te gaan tot de laatste bezoeker verdwenen is?"

Dit is een zin uit je column van J. Mosterman.

Iedereen mag blijven schrijven en inzenden wat hij of zij wil totdat
J. Mosterman de brug op trekt. En dat hij dat overdenkt is zeer begrijpelijk.
Hij is ook een: MENS.

Gebleken is nu dat "nieuw inzenders"
maar mondjesmaat binnen komen.

Al staat de site propvol met inzendingen maar er komen geen bezoekers alleen maar reacties van een handjevol oudgediende en mede-inzenders die hier al jaren schrijven en dan alleen maar op elkaar reageren al dan niet aardig of onaardig doet niet ter zaken nu (alhoewel een beetje sparren met elkaar trekt meer aandacht dan: liefs/mooi/sterk/
gevoelig/prachtig of hahahahaha...
en meer van dat soort lieve bijval wat zeker de laatste tijd aan de orde is.
Daar waar vroeger alleen al: de groet/jes niet door de beugel kon dan was het: geen plaatsing.
Nu loop iedereen elkaar af te lebberen.

Nu is de vraag van J.Mosterman
moet en wil ik dit wel nog langer zo blijven doen.

Niet zo moeilijk toch?

Zijn vraag is: hoe gaan we nu verder hier?

"Heeft iemand wel een idee wat er voorkomt kijken om een site goed te blijven redigeren?"

J.Mostertman vraagt nu meedenken naar wat kunnen we vernieuwen. VERNIEUWEN dus.
Hijzelf schijnt er klaar mee te zijn nu.
En ik zeg: gelijk heeft hij.
Hij heeft het jaren gedaan waarschijnlijk ook met een winstoogmerk.(voor wat hoort wat)
Iedereen blij: beheerder, inzenders, lezers/bezoekers allemaal blij.
Maar nu, hoe blijft iedereen blij,
dat is het hele eieren eten.
Dus roep allemaal nog maar eens wat, wie het weet mag het zeggen!
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
20 sep. 2015
Er is al veel gezegd waar ik het mee eens ben.

Zo ondersteun ik het idee van Marcel om nog even alles op alles te zetten, en ik zou daaraan willen toevoegen: geef het dan wel even wat langer de tijd, want een paar weken is daarvoor echt te kort.

Ik ben het met An eens dat het een enorm gemis zou zijn voor veel mensen als deze site er niet meer zou zijn.

Ik sta achter het uitgangspunt van Joanan dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit, en dat is wat deze site onderscheidt van zoveel anderen.

Ik ben het er ook mee eens dat het goed zou zijn wat aan marketing te doen op de sociale media, wat door diverse mensen te berde wordt gebracht.

Ik ben het helemaal eens met Freds idee om de twee sites weer samen te voegen, zoals het ooit begon. Ik heb het eigenlijk al die tijd steeds wat raar gevonden dat er twee sites waren... ze horen gewoon bij elkaar!

Ook de verzwaarde inlogprocedures is een punt. In de goeie ouwe tijd werd er veel gestemd. Ik denk dat mensen weg zijn gebleven toen ze daar een account voor moesten maken. Alsof je als 'gewone bezoeker' opeens niet meer welkom was.

Kortom: veel zinnige commentaren zijn geleverd, en ik hoop van harte dat ze zullen leiden naar een doorstart van de site.

Wat mij niet helemaal duidelijk is: staat alleen nederlands.nl ter discussie of ook het gelinkte gedichten.nl?

Ik ga nog een uitgebreidere reactie schrijven in een mail, wellicht nog een hartenkreet ook op de site. Ik kan me er niet bij neerleggen dat het nu ophoudt. Daarvoor is deze site een te belangrijke baken geworden in de duisternis van het schrijvende volk. Hier is het dat we ons niveau omhoog halen, ons aan anderen optrekken, elkaar inspireren, onder het wakend oog van een kundige hoofdredacteur, die iets neer heeft gezet dat het waard is om voort te zetten.

Ik kom hier nog op terug. Eerst even bijkomen van een lange reis. En eerst even wat bijlezen hier. Maar dat de site nog steeds leeft, dat mag uit alle reacties duidelijk zijn!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)