Inloggen
voeg je column toe

Columns

Lenen, de oplossing van de eeuw?

En dan kijk je naar buiten en zie je het verkeer voor je deur door razen. Ik hoor je denken, tja je had ook in een rustige buurt kunnen gaan wonen. Inderdaad, dat hád ik. Maar, als je in een gemeente geboren en getogen bent, wil je toch niet graag verder weg wonen. Dan kies je toch weer voor een huis in de buurt van je familie... De huizenprijzen doen je dan weer besluiten om toch maar niet voor het duurste of het nieuwste te gaan. Neen, neem er dan eentje aan een doorgaande weg van 50 jaar oud, die kosten minder.
En ach, met drie dubbele beglazing, isolatie en een nieuw dak erop kom je een heel eind om lawaai buiten te sluiten. En dat laatste, het dak, dat is waar het schoentje knelt.

Toen we hier kwamen wonen, namen we zoals iedereen een hypotheek. Tenzij je net de lotto gewonnen hebt, of een hoop geld op de bank hebt staan, ben je net als iedereen. En een hypotheek is dan zo een beetje de enige mogelijkheid om aan een huis te geraken. Fijn, huis gekocht. Klaar. Op een dag word je wakker en denkt bij jezelf 'zullen we nieuwe ramen nemen en isolatie, dan zijn we van het lawaai af'. Dus je neemt er nog een lening bij en zucht en steunt iedere maand, om het af te betalen. Maar, zo zijn er zovelen dus zuchten en steunen helpt niet.

Intussen krijg je lekkages aan het dak, en laat die maar wat repareren, want een volledig nieuw dak, is weer een hele investering.
Oplossing komt er aan in de vorm van de Belgische banken: de intresten op leningen staan héél erg laag. We stappen dus naar een hypotheker die alle leningen zou willen overnemen en dan herberekenen, om voor een lager bedrag per maand, ook nog dat bedrag voor dat dak erbij te kunnen lenen.
Je zou denken dat het makkelijk was. Niet dus. We zijn in februari dus naar de hypotheker gegaan. Hebben tig dakwerkers over de vloer gehad voor offertes, en die doorgestuurd naar de hypotheker. We kiezen er eentje uit, die het zal komen fixen, en dat wordt goedgekeurd...

En nú komt het. Bank 1 ziet het niet zitten, bank 2 vindt mijn man te oud voor een lening, bank 3 vindt ons loon te laag (ook al betalen we nu meer af, en zouden we voortaan minder moeten betalen)... te zot voor woorden.
Half oktober, jawel, 8 maanden later, hebben we bank 4 gevonden, die het dus wil wagen. Fijn zou je denken. Eindelijk. Joepie... Inderdaad, fijn, we moeten dus nu wachten op de notaris (zal wel half november worden) en dat die alles in goede banen leidt.
Je voelt hem al komen: de dakdekker zegt, tja dat wordt dan waarschijnlijk pas volgend jaar, want in de winter kruip ik geen dak op. Fantastisch!

Ach ja, in ieder geval hebben we waarschijnlijk een jaar na aanvang een nieuw dak en minder lawaai, betere isolatie en een huis dat er nog 50 jaar tegenaan kan.

Schrijver: Ditheke, 24 okt. 2015


Geplaatst in de categorie: geld

4,0 met 6 stemmen 412Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
24 okt. 2015
Ditheke, je begrijpt nu wat beter dat een appartement toch zijn voordelen heeft hè? Inderdaad al die papier ellende, die grote bonzen die besluiten of je wel- of niet in aanmerking komt en dat terwijl je het toch gewoon moet betalen. Je begrijpt me zeker wel als ik verbolgen uitroep: wel geld naar het buitenland maar NIET voor onze burgers. Ik weet dat je in België woont, maar daar geldt dus hetzelfde als hier...mocht je verzuipen, kom dan maar logeren, het dak is hier een aantal verdiepingen hoger!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)