Inloggen
voeg je column toe

Columns

Oktober borstkankermaand

Oktober, op de valreep vanwege de borstkanker-maand. Het gebeurt namelijk OVERAL.

Een persoonlijke column, nou is een column eigenlijk altijd persoonlijk maar de onderwerpen verschillen nog al, dat heeft alles te maken met het gekozen onderwerp en dat betreft ditmaal mezelf, want tja, nare dingen gebeuren niet alleen bij de buren, maar ook bij ons.

In 2011 kreeg ik borstkanker, zoals zoveel mensen, ik hoor de reacties al en inderdaad wanneer je maar begint over "ik heb borstkanker" dan komen de verhalen los zo van: mijn schoonzus, mijn moeder, mijn buurvrouw mij.....STOP, IK heb borstkanker, ik hoef niet zo nodig alle verhalen van anderen te horen! Om door te gaan op (eventjes maar hoor) op 2011 dat jaar stond geheel in het teken van behandelingen die ik verder niet zal benoemen, inclusief drie operaties, tja de dokter zag me graag op de snijtafel zal ik maar denken?

Dat je er niet bent met alleen operaties is dus wel duidelijk, maar er worden nu, vier jaar later nog steeds duidelijk en DAT zou eigenlijk niet mogen, maar daar gaat het in deze dus wel om, want in 2015 was ik opnieuw terug te vinden op de snijtafel van de chirurg, twee maal maar liefst met als uitkomst dat er nu sprake was van een complete amputatie. Weg dus! Verdwenen de helft van het vrouw-zijn. Een geheel ander scenario, want tja in 2011 hield ik de helft nog over, nu dus niet meer.

Eén van de nare bijkomstigheden is dat wanneer er lymfeklieren zijn verwijderd, je oedeem krijgt, vochtophoping omdat die klieren die verwijderd zijn ook niet de vochtafdrijving kunnen reguleren; daarvoor moet je twee maal per week naar een speciale therapeut die tracht de boel als het ware "om te leggen", zie het maar als een riolering die naar een andere straat wordt verlegd. Klieren in een ander deel van je lijf worden gemanipuleerd om de taak van de verwijderde klieren over te nemen. Tja en dat was toen gewoon de "andere kant" immers, de klieren aan de kant van de operatie waren verwijderd, maar: bij de laatste operatie zijn ook de klieren aan de andere kant weggehaald en dus: vocht en dikke armen.

Vervelend maar toch elke week twee maal naar de therapeut die me intapet, en masseert, ook heb je te maken met protheses want tja een lege kant is ook zo wat, en vanzelf prothese-bh's die de hoofdprijs kosten, de prothese wordt vergoed door het ziekenfonds maar ja, de lingerie natuurlijk niet en je kunt het mooi vergeten om iets leuks te kopen bij zeeman, wibra of zo, want dat is er niet meer bij, de bandjes zijn te smal en die belemmeren het vocht nog eens extra.

Maar dan, als de nood hoog is, is de redding nabij, namelijk puur toeval vindt plaats als mijn oog valt op een kaartje: elastische kousen en borstprotheses? Hè? Er staat een telefoonnummer bij en ik vraag om info, er wordt me verteld dat men "aan huis komt" wow, das prettig dus pluspunt 1, er wordt me verteld dat ik moet zorgen voor een verwijzing, oké, geen punt. Even de huisarts benaderen en dat is geregeld (wereld-huisarts) en dan komt er een dame van het bedrijf, die komt, ziet en overwint, protheses heeft ze bij zich, de lingerie eveneens maar als ze eens kijkt valt ook haar op dat er toch wel sprake is van veel vocht (oedeem hè?) en dat DRUKKLEDING een goede oplossing zou zijn?

Wat ter wereld is DRUKKLEDING? Nou een soort van BH maar dan lijkend op de vroegere borstrok, alleen niet gebreid dan. Zoiets moet besteld worden en om een nog langer verhaal korter te maken is de dame verschenen met een DRUKKLEDING BH alwaar de prothese in gaat en die reguleert nu dus de vocht-afvoer, de riolering wordt omgelegd zeg maar. De straat was opgebroken maar het water stroomt niet meer.

Wat een uitkomst, wat een idee, maar waar ik nou met mijn pet niet bij kan is: waarom laten ze mensen vier jaar (ik praat even uit mezelf) tobben met oedeem terwijl er opties zat zijn om de riolering om te leggen? Je hoeft nog steeds niet blij te zijn met de diagnose borstkanker maar het de vrouwen iets makkelijker maken zou de mensheid sieren en DAT hebben ze bij www.EMJE.nl wel begrepen?!

Chapeau

Deze column is live te beluisteren zaterdag 31-10 om 11u05 op www.lokaleomroepkrimpen.nl

Schrijver: An Terlouw, 30 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: ziekte

3.0 met 7 stemmen 160Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
30 oktober 2015
Heel goed dat je dit onder de aandacht brengt, An. Er zullen mensen zijn die dit niet willen lezen, die denken: weer kanker, laat maar. Maar die mensen hebben er geen idee van hoe dapper je dit hier beschreven hebt. Hoedje af voor jou. En hopelijk hebben andere vrouwen die dit lezen hier veel aan. Heel goed om deze info te delen!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)