Inloggen
voeg je column toe

Columns

Voorjaars-opruimwoede in de herfst

Lang, heel lang geleden was er sprake van een zogenaamde "voorjaarsschoonmaak". Ik weet nog dat Oma daaraan deed, ach jeetje dat is me een tijd geleden. Kan het me amper heugen maar wat me wel bij bleef was, dat alle kleden naar buiten gingen en met een mattenklopper van ongerief moesten worden ontdaan.

Men stond te beuken op die kleden dat het een lieve lust was, nou ja, een lieve lust: die kwam pas NA dat alles klaar, netjes en proper was. Bedden (matrassen dus) moesten naar buiten, kregen er ook al van langs met diezelfde mattenklopper en even tussendoor, als je als kind iets had uitgevreten werd datzelfde ding dus OOK gebruikt voor je kont, wauw dat was heel, heel erg gevoelig, dat kan ik je wel vertellen en dat is dus ook nog uit ondervinding....maar terugkomend op de voorjaarsschoonmaak van Oma, de zaak werd werkelijk binnenstebuiten gekeerd, wat krom lag, kwam recht te liggen, kasten werden leeggemaakt, schoongemaakt en vervolgens weer gevuld met de zooi die eruit kwam.

Meubels werden in de boenwas gezet, speciaal voor oude houten massieve meubels. Tafels en stoelen, soms rieten zittingen werden dan vochtig gemaakt want dat was weer goed voor het riet, kortom het gehele huis stond op zijn kop. Werd omgekeerd, niet het dak naar de grond, maar het scheelde verdacht weinig.

Ach dat was de tijd dat men ook nog tekeer ging met bezem, stoffer en blik. Dat was de tijd, dat koperen roeden (aan de trap vanwege de traploper) nog gepoetst werden. Dat was een tijd die ik dan niet helemaal heb meegemaakt maar wel gezien heb en gelukkig was ik te klein om eraan mee te hoeven doen maar: je kon wel beter uit de buurt blijven als die schoonmaak aan de gang was, want als kind liep je steevast in de weg.

Het intens gelukkige gezicht van Oma, als de schoonmaak klaar was, als alles naar boenwas rook, als alles blonk en schitterde, dat gezicht van Oma die er weer voor een jaar vanaf was, maar ZO blij was dat alles weer schoon was, DAT gezicht staat me nog helder voor de geest. Een gelukkige oma met een proper huis.

En weet je: ik betrap me deels op hetzelfde want: zodra (met hulp van mijn hulp) mijn huis weer onder handen is genomen, mijn bed buiten is geweest en lekker gelucht (oké, behalve vandaag want het hoost buiten) zodra ze weg is, zit ik net als oma te genieten van ons huisje, heerlijk schoon, opgeruimd en wel.

Niet alles is hetzelfde als toen, maar het gevoel is dat zeer zeker wel.

En nou maken we geen troep meer, dat gelukkig niet maar het is altijd goed te zien als er weer een wind in de vorm van mijn hulp door het huis getrokken is...en zo zit ik net als oma, te genieten.

Schrijver: An Terlouw, 25 nov. 2015


Geplaatst in de categorie: familie

2,2 met 4 stemmen 85Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)