Inloggen
voeg je column toe

Columns

Bijna December

Zo lopen we langzaam maar zeker tegen December aan, de maand van Sint, van Kerst van Oud en van Nieuw. Een volle maand, die NU dan nog beginnen moet maar die voor veel mensen een hele moeilijke maand wordt. De mensen die slachtoffer werden van de aanslagen, de achterblijvers die de hele maand december door moeten, zonder hun geliefde.

De mensen die dit jaar een geliefde weg moesten brengen omdat de partner is overleden en dat waren er afgelopen jaar heel wat. Ook voor die mensen geldt: dat december een hard gelag is, want hoe kun je feest vieren met een zwart hoofd, met zwarte gedachten, hoe kun je feest vieren met een gemis wat zo groot is dat de lege plek niet op te vullen is?

Dat is onmogelijk en toch: wordt het dan weer januari en toch wensen we elkaar het aller- allerbeste toe, maar voor het zover is: moet december nog worden genomen als zijnde een horde, een hoge horde. Een bijna onneembare horde, want er zijn huizen waar de stoelen leeg zijn- en blijven, er zijn plaatsen die niet meer worden ingevuld.

We lopen langzaam naar december, voetje voor voetje, en ik kan me heel goed voorstellen dat er mensen bij zijn, die maar wat graag de decembermaand als winterslaapmaand zouden willen instellen. Zou MIJ ook wel wat lijken, 1 december een klein prikje, de gehele maand knorren en spinnen als een poes om vervolgens wakker te worden gemaakt op 2 januari 2016.

Wauw dat zou best lekker zijn. Maar ach, over een paar dagen is het december en de tijd gaat al hard, zijn we oud voor we 't weten en kun je die tijd beter niet slapend doorbrengen, je bent namelijk langer NIET op deze aarde dan wel, dus laten we de tijd dat we er WEL zijn, maar zo goed mogelijk in trachten te vullen.

WIJ kunnen het tenslotte nog, de nabestaanden van de aanslagen fronsen kun wenkbrauwen als ze dit lezen. Dus OP naar 2016 met nog een maand december te gaan.

Schrijver: An Terlouw, 29 nov. 2015


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3,0 met 3 stemmen 271Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Christelrekko@ziggo.nl
Datum:
29 nov. 2015
waarheid
Naam:
Lucie
Datum:
29 nov. 2015
Mooi geschreven!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)