Inloggen
voeg je column toe

Columns

Sinterklaas

Elk jaar is er weer de discussie of Zwarte Piet nog wel zwart mag zijn. We noemen ze ook al niet meer Zwarte Piet, maar Hoofdpiet, Rommelpiet, Huispiet en Opapiet alsof het om een soort smurfen gaat. De kleur blauw wordt ook al overwogen.

Maar voor wie echt de Nederlandse traditie wil handhaven en toch wil ophouden met de nepnegers, heb ik een nieuw voorstel: Sinterklaas en Eppo Zanik. Wie het Sinterklaasjournaal volgt, weet wie dat is, Eppo Zanik. Het is een oude man, gespeeld door Freek de Jonge, die elk jaar ontevreden is over zijn cadeaus. Eppo is het symbool voor de Nederlander en de Nederlandse cultuur bij uitstek. De Nederlander die wel snelwegen wil, maar niet langs zijn huis, wel windmolens, maar niet voor het strand en wel jongerenhuisvesting, maar wel ergens anders.

Als ergens in Nederland een initiatief wordt genomen is er altijd een Eppo Zanik die heel goede redenen heeft dat dit initiatief, waar hij op zich niet tegen is, niet op die plek kan worden gehouden. Geen strooiveld van as langs de tuintjes in Hoogezand, geen snelweg langs een zwembad en als er een spoorweg naar de Eemshaven wordt gelegd zodat er in die open ruimte wat vaker een klein treintje langs komt, zijn er wel twee boeren die menen dat hun belangen ernstig worden geschaad.

Sinterklaas en Eppo Zanik. Nederlandser kan je het niet krijgen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 5 december 2015


Geplaatst in de categorie: feest

3.8 met 4 stemmen 339



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
5 december 2015
Graag gelezen Jan, maar doe mij maar gewoon ZWARTE Piet, zanik of niet
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
5 december 2015
Bovendien is het nogal vreemd dat een overwegend protestants land een roomse heilige kinderen laat beduvelen!...
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
5 december 2015
Sylvana Simons zat bij Pauw, met haar prachtige borsten halfbloot en mede in de strijd tegen Zwarte Piet, die zij als zeer kwetsend ervaart. Gek genoeg is de huidskleur van Sylvana mooi lichtbruin getint te noemen, wat overeen komt met zogenaamde blanken, die een weekje op Ibiza hebben liggen bakken. De pijn zit dan ook niet in de huidskleur, maar in de ziel van de afstammelingen van waarlijk misbruikte slaven, een genenkwestie. Zwarte Piet is slechts een verwijzing naar meezeulende trauma's. Donkergetinte mensen, die last van die gast hebben, kunnen beter in psychoanalyse gaan. Maar om van die nietszeggende discussie af te zijn, lijkt het mij het beste om het Sinterklaasfeest helemaal af te schaffen, ook omdat het een opgedrongen, bijna verplicht feest is, waar de minima zwaar onder gebukt gaan en die minima zijn toch in feite de huidige, zwarte slaven, maar hen hoor je niet klagen. Het Sintfeest is slechts aangenaam voor de winkeliers en wordt dan ook door hen absurd uitgebuit en misbruikt. Weg ermee en dan gaat Eppo Zanik meteen mee!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)