Inloggen
voeg je column toe

Columns

Gedigitaliseerd

Ik zit in een creatieve fase. Schilderen, met klei werken, knippen en plakken maar ook weer gedichtjes maken. Zo heerlijk om je uit te leven. Inmiddels heb ik nadat mijn laptop de geest gegeven heeft, een andere in bruikleen. Als lid van een lokale politiek partij, waarvoor ik onder andere schrijfwerk verricht, vond men het wel handig als ik er een tot mijn beschikking zou hebben. Daar ben ik natuurlijk zeer blij mee gezien ik zelf niet in de positie ben om een nieuwe te kunnen aanschaffen.

Waar ben je nog tegenwoordig zonder een computer of laptop. Vele zaken kun je alleen nog maar digitaal afhandelen en ook post komt meer en meer in je digitale brievenbus. Op zich heb ik daar geen enkele moeite mee want het gaat snel en spaart tijd en papier. De andere kant is dat je soms zoveel tijd kwijt bent achter een computer, dat je vierkante ogen krijgt. Ja want laten we wel zijn, vroeger zeiden ze dat je niet te lang achter een tv moest zitten. Maar tegenwoordig wordt het wel heel normaal gevonden om uren achter een computer te werken of om steeds maar op je smartphone te zitten.

Soms voelen mijn ogen inderdaad vierkant. Of liever gezegd, moe. Overbelast met het licht van de computer en ook het vele turen naar een plek. Ik probeer zoveel mogelijk afwisseling te vinden in wat ik doe. Bewegen is hierbij een belangrijk onderdeel. Af en toe kunnen opstaan, lopen of even iets anders een tijdje doen voordat je het werk weer oppakt waar je mee bezig was. Dit kan iets huishoudelijk zijn, sporten of wat dan ook.

Waar ik moeite mee heb in de digitaliseringswereld is dat je meer je DigiD moet gebruiken en dat je dan ook nog weer een sms-code moet ontvangen. Je zal maar geen mobiel hebben. De belasting gaat ook digitaal. Het zal mij benieuwen of dit vlekkeloos gaat verlopen. Hopelijk stopt de belasting het geld van de burger in een goede ICT man, die de boel goed weet af te handelen. Want dat is toch wel het minste wat de belastingbetaler mag verwachten, dat dit niet ten nadele van hen uitpakt.

Ik heb net nog gelezen over een situatie waarin de belasting halsstarrig vasthoudt aan wat er in hun gegevens staan. Ondanks dat de gemeente bewijs aandraagt van dat het anders is dan de gegevens van de belasting aangeeft. De arme vrouw die hier mee van doen heeft is voorlopig nog niet klaar met hen.

Het mooie van digitalisering is dat je zoveel kennis er van af kunt halen. De ontwikkelingen gaan snel en ik ben benieuwd wat de toekomst gaat brengen. Albert Einstein zei het zo: Meer dan het verleden interesseert mij de toekomst, want daarin ben ik van plan te leven. Dat is ook het enigste waar we naar toe leven: de toekomst. Het heden is het enige reële en het verleden war einmal.

Schrijver: Jetteke, 15 december 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 4 stemmen 73Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
15 december 2015
Ja, dat zijn dingen die mij ook bezighouden. En waar ik me soms vreselijk over kan opwinden. De dictatuur en de arrogante onaantastbaarheid van het grootste diefstal-instituut dat ooit is uitgevonden: de Betalingsdienst...
Naam:
An Terlouw
Datum:
15 december 2015
Jetteke, inderdaad kom je nergens meer zonder dat soort dingen, jammer? Ja soms wel, want het is net alsof je een pasgeborene al een mobiel kunt geven...dat digid is ook al zoiets. Als je niet iedere dag een spoedcursus volgt ben je MORGEN al weer " achter", ben het wel met je eens dat het makkelijk is om kinderen aan een tv te zetten, heb je even rust, maar dat gold vroeger voor met name de beeldbuis die niet goed was voor de ogen. Dat is nu niet meer zo, maar ik ben wel met je eens dat: afwisseling heel belangrijk is, en is meer dan tv, pc, ipad, iphone ect. En toch is ook de virtuele wereld niet meer weg te denken. Maar alles met mate, dan komt het met de ogen ook wel goed, trouwens, als ik gewoon een boek lees ( jawel) heb ik dat oog- probleem ook...mooie directe column.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)