Inloggen
voeg je column toe

Columns

Voornemen

Het nieuwe jaar is aangebroken. Nieuwjaarsdag komt en gaat zonder de invloed van de mens op de tijd. De een maakt er een memorabele dag van door de Nieuwjaarsduik of een -wandeling en de ander ligt de hele dag in bed, bij te komen van het nachtelijke feestgedruis. Al dan niet begonnen met goede voornemens.

Ik was nergens heen omdat ik een pittige verkoudheid heb opgelopen van een of ander rondgaand virus. Vriend was even een paar uurtjes naar vrienden en kwam weer bij mij voor middernacht. Samen naar aftelling gekeken met gezwam van presentator en mijn commentaar om dom lachende meiden in beeld. En natuurlijk...vuurwerk.

Voornemens. Ik was voornemens om mij wat voor te nemen maar bij gebrek aan duidelijkheid rond het een en ander heb ik mij voorgenomen om maar te zien wat zich aandient in 2016. Zo een voornemen geeft ook weer rust. Hoef ik mij ook niet druk te maken als ik mij niet aan mijn voornemen houdt.

Op 30 december is de vriend die door euthanasie op kerstavond is overleden begraven. Het was een natuurlijke begrafenis. Een mooie samenkomst in een dorpskerkje waar tafels stonden met stoelen. Je kon thee, water, sap of alcohol krijgen, brood en verschillende lekkernijen.
Op de tafel stonden stenen met een gekleurd vlak hierop. Hierin mochten de aanwezigen een tekst schrijven of iets tekenen. Later zouden we deze stenen op zijn graf gaan leggen.

Na ongeveer een uur van samenzijn met muziek en woorden gingen we de begraafplaats achter de kerk op. Hier stond een kist met zand/aarde naast het open graf. Zijn partner en anderen hebben gezamenlijk met spaden zijn graf dichtgegooid onder toezicht van iemand van de begraafplaats. Natuurlijk begraven noemen ze dit; eigen regie en ook zelf de overledene zijn/haar graf dichtgooien. Ik had er nog niet van gehoord. Mooi! Ook waren er mannen met djembés die het geheel vol vuur begeleidden.

Zo werd hij ook ontvangen bij aankomst in de kerk, waar hij arriveerde op een kar achter een trekker. Bijzonder mens waarvan bijzonder afscheid werd genomen.
Op de overlijdenskaart stonden van hem de volgende woorden:

- En neem het leven niet te serieus, je overleeft het toch niet. -

Ik denk dat ik deze woorden maar ter harte ga nemen en zijn woord zal verspreiden. Dus enigszins toch een soort voornemen.

Schrijver: Jetteke, 2 januari 2016


Geplaatst in de categorie: algemeen

3.8 met 5 stemmen 140Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
5 januari 2016
Fysiek gezien overleven we het niet, maar spiritueel gezien ligt de eeuwigheid voor iedereen open. Dat heb je even overgeslagen.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
2 januari 2016
Dat zijn mooie relativerende woorden. Ik hoorde er nog zo een afgelopen week op tv, in een programma over Paul van Vliet, waarin zijn vrouw zei: "Relax, nothing is under control". Morgen kan een meteoriet de aarde raken. Daar kunnen we dan niks aan doen. Dus je kunt maar beter relaxen. Want inderdaad, we overleven uiteindelijk toch niet.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)