Inloggen
voeg je column toe

Columns

100 dagen tot de Giro

Nu mijn kinderen uithuizig zijn realiseer ik me pas hoe ik mentaal achter hun ontwikkeling heb aan gesukkeld. Mijn wijk - Alteveer - is met zijn (kleuter)gymzaal, basisschool, speelplekken en sportvelden een google streetview foto van jaren terug. Vol betekenis in een verleden dat steeds verder terug gaat. Historie.

Alteveer. Topwijk voor opgroeiende kinderen. Een wijk uit een kinderprentenboek. Maar daarna, wat dan? Jongeren hebben er niets meer te zoeken. En wij, ouders? Het huis lijkt in een opzicht op Syrië: te groot voor het aantal bewoners.
De wijk zelf blijft het vooruitgangsoptimisme van de opkomende, lagere burgerklasse uit het begin van de vorige eeuw uitstralen naar jonge gezinnen met kleine kinderen.
Tegelijk willen veel mensen met onze leeftijd en vooral ook veel ouderen er niet meer weg. Zo groen. Idyllisch. We hebben geen HALT-projecten, we hebben JOOP: Jongeren en Ouderen Ontmoetingsplekken.

Ik sla ons wijkkrantje - Craneveer - open en vraag me af wat ik eigenlijk in dit mortuarium nog te zoeken heb. De adverteerders prijzen zonder uitzondering of hulp aan bij het overlijden van dierbaren, of als het nog zo ver is, hulp bij alle pijntjes onderweg daar naar toe. Redactionele bijdragen verhalen - afgezien van activiteiten voor de allerkleinsten - over stokoude historie en oproepen om toch vooral mee te doen aan gymfit 60+, biljarten, Tai Chi 65+ en andere levensverlengende sport- en spelactiviteiten.

Het dramatisch dieptepunt vormt in de wintereditie een artikel over de komst van het Italiaanse wielerspektakel de Giro d’Italia door onze wijk op 8 mei. Dat is precies over 100 dagen. Je zou denken dat we zo’n verzetje in de wijk op zijn waarde weten te schatten. Zo niet buurtbewoner Henk. Ik citeer:

‘Ook al zijn we door de politiek voor een voldongen feit gesteld, misschien is er nog iets te redden. Graag roep ik de wijkraad op om in overleg met de gemeente alles, echt alles te doen om onze mooie wijk in het groen zo veel mogelijk voor deze verdwazing te behoeden, de rust en het normale leven zoveel mogelijk te bewaren en de overlast te beperken.’

Bij deze zou ik dit tegen Henk willen zeggen: ‘Kop op, Henk. In verzorgingshuis ’t Altevelt is een defibrillator aanwezig, ziekenhuis Rijnstate is om de hoek. Je gaat dit overleven!’

Misschien moet ik ondertussen maar eens op zoek naar een wijk waar ze van de giro echt een festa willen maken. Een wijk waar de rigor mortis nog niet is ingetreden.

Schrijver: de Thuistoerist, 28 januari 2016


Geplaatst in de categorie: verhuizen

3.2 met 4 stemmen 2.059Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)