Inloggen
voeg je column toe

Columns

Correspondents

Mijn hemel, daar zat het verzamelde journaille en media aanhang in een fabriekshal te luisteren naar het dichtgescripte verhaal van een minister president die zijn best deed een polder imitatie van het Amerikaanse Correspondents Dinner te geven.
Initiatief van Twan Huys, de man die Willem Holleeder zo’n deemoedig kontje gaf. En toegegeven: Rutte had de ontspanning, de timing en de zelfspot op een paar momenten mooi te pakken. ‘I show you my Little Tower’, was leuk gevonden. Maar bij de inside grapjes over de zaal werd het al snel eng en klef. Pers en politiek mogen elkaar niet te aardig vinden.
Mark bleek opnieuw van teflon en kent plaatsvervangende schaamte noch plankenkoorts.

Daarna werd hij van repliek gediend door een opgevoerd Duracell konijn dat zichzelf in zouteloosheid overtrof. Nu is Dolf Janssen toch al een net niet cabaretier die het moet hebben van verbale sprintjes die meestal vlak voor de finishlijn dood neervallen. Als je denkt daar komt de punch, klinkt er een zacht scheetje en dendert hij door naar de volgende mislukte grap. Maar deze keer was de afwezigheid van applaus en gulle lach in de goedmoedig opgewarmde zaal zo pijnlijk dat hij zijn tempo tot onheilspellende hoogte opvoerde, en daarna (het is een beginnersfout) onvermijdelijk in het ravijn van de pijnlijke stiltes viel.

Erger was de glunderende goegemeente die het perfecte ons-kent-ons-gevoel uitstraalde en bereid was om elke opmerking waar een dubbele bodem in vermoed werd met een schaterlach te belonen.
We zitten hier tenslotte niets voor niks.
De enkeling die met name genoemd werd glom op z’n Wim Kan’s en werd beschouderklopt als ware hij de Prof. Dr. Akkermans (ik word genoemd!) van de avond.

Holland probeert het en het is goedbedoeld en iedereen doet wanhopig z’n best om er een grotemensen gebeurtenis van te maken. Maar een paar aardige grappen en een blaasorkest…hopelijk was het eten beter, hoewel er al afgeruimd was toen wij binnenkwamen.

Het beeld blijft hangen van een zichzelf feliciterende club waarbij de scheidslijn tussen pers, media en politiek maar heel dunnetjes is. Ik vermoed dat bij een aantal gasten de teennagels tegen de schoenzolen drukten van ongemak over hun eigen aanwezigheid.

Maar ach als aardigheidje… en het is pas de eerste keer…toch?
Volgend jaar is Youp hopelijk weer beter…

Schrijver: trawant, 11 feb. 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4,5 met 10 stemmen 141Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
16 feb. 2016
Humor is het enige houvast om te overleven in moeilijke situaties,
sterker nog, het is (soms) van levensbelang.

De tijd zal het dus leren in deze, mislukkingen kun je herstellen.
Om met andere woorden te spreken nu hier,
Wim Kan zou zeggen: Je kan toch nieuwe bakken...
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
12 feb. 2016
Het rijkeluisfeestje had iets van een studentenbal, waarbij prins Carnaval Duitse Mark deed alsof hij Angela Merkel aan de lijn had en eindigde met 'Ich schaffe das!'. O, wat gevat, o, wat een lol!
Je visie over de graatmagere steltenloper en gladde aal Dolfje Weerwolfje is zeer raak getypeerd.
Het sprookje van de Naakte Keizer indachtig, wil ik best stellen dat Nederland een cabaretier rijker is en dat Mark Rutte het als grappenmaker veel beter doet dan als weglachpremier met narcistische trekken.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
11 feb. 2016
Humor is een aalglad pad. Dat zag je aan de enigszins Houten Klaas presentatie met maar weinig echt goede grappen van onze leider. De nerveuze uptempo conference van Dolf vond ik vele malen sterker. Anders dan Trawant waardeer ik de gemeende betrokkenheid van Dolf wel. En met zijn verbale uithalen was niet zoveel mis. Maar de graatmagere en rap sprekende Dolf heeft uiteraard niet alleen fans. Hetgeen allemaal niet wegneemt, dat ook deze column van Trawant weer goed in elkaar steekt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)