Inloggen
voeg je column toe

Columns

Sprookjes

Er was eens een wereld waarin mensen gelukkig waren en zich niet bezig hoefde te houden met zaken die niet van belang zijn voor het voortbestaan van de mensheid. Zoals bijvoorbeeld anderen rijk maken of onnodige dingen produceren. Doordat dit niet van belang was vervuilden mensen ook de aarde niet omdat men niet uit was op winstbejag of andere egoïstische redenen. Helaas, geen werkelijkheid.

Zolang de mens bestaat willen mensen al over anderen heersen. Vele grote denkers en doeners uit de geschiedenis zijn ons voorgegaan in de conclusie dat alleen een maatschappij die niet is gericht op competitie en het recht van de sterkste, maar in harmonie samenwerkt met de wereld en haar wezens, de enige duurzame oplossing is.

Money rules en stinkt. En dit bedoel ik dan ook letterlijk. Neem maar eens wat munten in je hand. Ruikt daarna niet echt fris. Hoe wordt muntgeld nu eigenlijk gemaakt?
Op een stukje metaal, zonder iets erop, word een stempel geslagen. Ze leggen de munt tussen twee hele grote stampers, met daarin de stempel die op de munt moet worden geslagen. Zo deden ze dat 2600 jaar geleden ook, toen de munten ontstonden. Tegenwoordig gaan de munten door een grote, elektrische muntpers.

De greep van het in stand houden van een economisch stelsel houdt velen van ons in de tang. In mijn geval begint het met een nabetaling van een landelijk bekende organisatie waarover geen heffingen zijn afgedragen. Behulpzame goedbedoelende medewerkers van een verhuurcoöperatie en organisatie die maatschappelijk hulp verlenen, wilden hiervoor een buitenbeschouwing aanvragen bij de schatbewaarders van de staatskas met als gevolg dat de chaos compleet kan worden. Uitbetaalde toeslagen die wellicht moeten worden terug betaald enzovoorts. Ik had aangegeven dat als het teveel toestand zou geven, dat het voor mij niet hoefde. Ik redde me wel. Als laatste heeft de Bijstand niet naar de nabetaling gekeken en daardoor wellicht te kort afgedragen. Nu moeten zij hun licht er nog over laten schijnen. Ik ben benieuwd of ik straks door de financiële bomen nog ruimte heb om een bos te zien.

Als je niet genoeg geld hebt, kan dit problemen geven. Gelukkig hebben we minister Jette Kleinsma die ons burgers een geweldig advies gegeven heeft, begin een moestuin. Maar wat als je in een wijk woont waar de grond vervuild is en waar afgeraden wordt om een moestuin te beginnen? Aan de ene kant zou ik best met minder geld toekunnen en een moestuin willen aanleggen. Maar gezien de grond vervuild is, is dit geen goede optie.
In een voormalige woning in deze zelfde wijk heb ik wel geëxperimenteerd met een moestuin. Ik blij met mijn 'onbespoten' groenten. Gelukkig betreft het maar een jaar en zal waarschijnlijk de schade wel meevallen die het zou hebben kunnen aanrichten in mijn lichaam.

Wat kunnen wij burgers toch in onze handen knijpen dat we van die knappe koppen hebben die van alles bedenken om ons van de wal in de sloot te helpen. De vele tegengestelde belangen. Het niet weten wat de andere hand doet. Hier ook niet mee zitten. Het systeem is zo complex geworden door bureaucratie, dat zelfs de gespecialiseerden onder ons ook vaak niet meer weten hoe het nu ook weer precies zit. Ik hoop op een happy ending in deze maakbare sprookjesmaatschappij.

Schrijver: jetteke, 20 februari 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 4 stemmen 106Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
27 februari 2016
de geestkracht van ons mensen is maar moeilijk in te tomen
en vrijheid is een schrikbeeld voor verzamelaars van macht
de overheid houdt met belasting onze ziel in pacht
ze dreigt, beboet en straft om onze dromen te voorkomen

ze heeft de macht ons te beheersen zelf tot wet verheven
en doet of zij aan ons de gunst van Leven heeft gegeven..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)