Inloggen
voeg je column toe

tabblad: columns

< vorige | alles | volgende >

column (nr. 1275):

Grensoverschrijdende verschuivingen

Tussen Macedonië en Griekenland staat al een monsterhek, wat onlangs door de ophopende vluchtelingen is geramd met palen, waarna ze door de Macedonische politie met traangas werden bestookt. Advocaat Spong beweert zojuist bij Pauw, dat we de oorzaak niet willen oplossen, namelijk de westerse en Russische wapenleveranties aan de regimes in het Midden-Oosten. Dat is een duidelijk inkoppertje, maar je kunt de oorlogszuchtige stammen in het Midden-Oosten daarmee nog niet van gedachten veranderen. In een tv-reportage zag ik hoe er in een Hongaarse fabriek speciaal, extra sterk prikkeldraad wordt gemaakt om de vluchtelingen tegen te houden. Enkele buurlanden zijn al flinke afnemers. De premier van Hongarije staat lijnrecht tegenover muurbloempje Angela Merkel, die in een tv-interview nog eens onderstreepte, dat ze nog steeds helemaal achter zichzelf staat inzake haar visie op de enorme stroom vluchtelingen. Denemarken en Zweden hebben inmiddels strenge grenscontroles ingeschakeld en Oostenrijk is de massale toestroom van niet-Syrische Europa-bestormers ook spuugzat. Turkije wil veel meer dan die drie miljard euro en doet vervolgens nauwelijks iets aan de opvang van de vluchtelingen in eigen land. Mooie beloften met een glimlach maken, verder gaat het niet. Lekker makkelijk geld innen zonder verder een poot uit te steken. Bovendien zijn ze te druk bezig met het op wrede wijze uitroeien van de Koerdische bevolking en het onderdrukken van de eigen bevolking. De zwemvesten, die in feite zinken als een baksteen, worden nog steeds aan de vluchtende waaghalzen verkocht. Lesbos raakt overspoeld door ellende. Het eiland van de lesbische dichteres Sappho straalt geen enkele lyriek meer uit.

In Calais is de vluchtelingenjungle grotendeels ontruimd door de Franse politie en bulldozers met Bob de Bouwers erop. Al die zielenpieten mogen asiel in Frankrijk aanvragen, maar niemand wil dat, omdat ze Engeland als het Beloofde Land hebben ingeprent. Ik vindt dat behoorlijk stupide en arrogant van die statusloze boeven, want Frankrijk is niet voor niets een zeer populair vakantieland en sommige steden, met name in het zuiden, zijn werkelijk sprookjessteden in een adembenemende natuur. Wat weten die lui überhaupt van Engeland? Londen is een hectische werkstad met peperdure huurhuizen, waar alle banen reeds bezet zijn en waar je met een minima-uitkering amper rond kunt komen. Echt niemand zit op hen te wachten. Ze verzinnen hun eigen paradijs, dat helaas niet het eiland Engeland is. De onderklassen daar verdringen elkaar al op beestachtige wijze. Je maakt er geen schijn van kans tussen al die bierzuipende, agressieve hooligans en tv-bankklevers. Als dollemannen hebben ze geprobeerd een veerboot op te komen, als openlijke verstekelingen en slecht georganiseerde piraten. Bij de Belgische grens staat de gendarmerie met een bungelende stengun op de bierbuiken. Iedere ex-Calaiskampbewoner wordt zonder pardon naar Frankrijk terug gestuurd. Toch schijnt er al heel wat gespuis in en rond Zeebrugge te schuifelen. De schuldbewuste capuchons ver over hun boosaardige tronies. De Belgen willen niet dat ze in Zeebrugge gaan kamperen. Op een keurige, legale camping mag dat natuurlijk wel, maar zomaar een eigen camping creëren, dat gaat niet, daar zijn vergunningen, met name verblijfsvergunningen voor nodig. De tijd van Swiebertje is zelfs in België inmiddels passé. Het staat hen overigens wel vrij om al zwemmend naar Engeland te geraken, maar dat vergt natuurlijk een goede conditie en een weldoorvoed lijf. Ze mogen trouwens ook in België asiel aanvragen, maar dat ze dat weigeren, valt te begrijpen. Grapje, Brugge is fantastisch en in Brussel is zelfs een speciale opvangwijk voor anarchisten/nihilisten/terroristen. Ze zullen zich daar heel senang voelen, maar nee, ze willen met alle geweld naar dat elitaire Engeland. Aan Oxford of Cambridge studeren, een landhuis in Wales realiseren en 'My home is my castle' op de voordeur krassen. Ze gaan er voor, de enorme desillusies.

En dan Oekraïne. Iene miene mutte, tien pond grutte, tien pond kaas, de corruptie is de baas! In Nieuwsuur zag ik een reportage over hoe een handjevol slap gedrilde watjes de corruptie gaan bestrijden. Waardeloze propaganda vlak voor het referendum van lik mijn vestje, waar geen hond op af komt. Zelfs de filmkwaliteit was van ver voor de Tweede Wereldoorlog. Onscherp, schimmig en met bestofte kledij zonder enig modeniveau. Het moraal perfect weerspiegelend. Een ex-minister, die was opgestapt vanwege de corruptie, deed een schamele poging om ons te overtuigen toch maar voor het referendum te stemmen. Met al die lastige vluchtelingen ook nog een heel armlastig land erbij willen nemen, lijkt mij niet erg voor de hand liggend. Dat Oekraïne een overschot aan mooie vrouwen heeft, kan ons ook niet echt verleiden, want die komen niet uit liefde, maar uit gewetenloos winstbejag en hebberige geldzucht. De Oekraïense zangeres Anna Sedokova toont haar verleidingskunsten in de videoclip bij haar nummer 'Drama'. Na de vroege scheiding van haar ouders verhuisde ze naar het Russische Tomsk. Ze heeft dan ook vele Russische prijzen in de wacht gesleept, wat de Oekraïeners weer als landverraad zien. Om tureluurs van te worden. Nu woont ze met haar twee dochters van twee ex-mannen in Los Angeles. De rechters in Oekraïne wonen in oliesjeikpaleizen en ze hebben geldtelmachines nodig om hun gestolen geld in kaart te brengen. Je bent wel heel naïef om te denken, dat enkele bij voorbaat al uit het veld geslagen hervormers daar een einde aan kunnen maken. Heel veel lieve mensen daar in Oekraïne, maar ze kunnen beter hun eigen boontjes leren doppen. Volgens de T.A.-psychologie maken redders slachtoffers en daar geloof ik heilig in. Daarom verdient de uitdagend rondborstige Angela Merkel op zijn minst een flink pak voor haar broek!...

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 mrt. 2016


Geplaatst in de categorie: maatschappij

2,0 met 9 stemmen 159Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:Joanan Rutgers
Datum: 5 mrt. 2016
Bericht:Gelukkig zijn de Odin-krijgers in Finland en Noorwegen paraat om in te grijpen!...

Naam:Gabriëla Mommers
Datum: 2 mrt. 2016
Bericht:Je gaat nogal tekeer in je verhaal, trapt als een wilde om je heen om maar te raken wat je raken kunt. De nuance is nergens te lezen. Ik ben juist blij met Angela Merkel. 'Voice of reason' in een tijd dat Europa aan onderbuikgevoel dreigt onder te gaan. Vluchtelingen boeven en zielepieten noemen, daar kan ik niet veel mee. Het is gemakkelijk oordelen als je niet in hun schoenen hebt gestaan, niet hun angsten hebt doorstaan. Mensen verlaten niet zomaar huis en haard en vaderland. Het is te hopen dat andere landen ons straks gastvrij willen opvangen als wij, van de lage landen met dijken die echt zullen gaan bezwijken, als eerste in Europa klimaatvluchteling zullen zijn.

Naam:Joanan Rutgers
Datum: 2 mrt. 2016
Bericht:Alleen al de bijgeplaatste cartoon vind ik een geweldige beloning voor mijn aantippende tijdsbespiegeling. Ik kan niet goed lezen wie die cartoon heeft gemaakt, maar ik vind hem fantastisch!...


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)