Inloggen
voeg je column toe

Columns

De burgemeestersrol uit Swiebertje is passé

In de jaren zeventig van de vorige eeuw zag ik in een schouwburg in Coevorden de avonturen van Swiebertje. De burgemeester werd door Bert Dijkstra gespeeld, een voorname, belezen man met een duidelijk overwicht. Deze burgemeester is nooit door boze burgers of onderwereldfiguren bedreigd, want dat soort zaken waren in die vermakelijke serie niet aan de orde. Destijds werden burgemeesters nog gerespecteerd en geëerd. Kandidaat-burgemeesters kunnen het geromantiseer over deze banen tegenwoordig beter achterwege laten. Dat zo'n post goedbetaald wordt, is extra meegenomen, maar daar staat tegenover dat je bestookt kunt worden met de meest verschrikkelijke aantijgingen en zelfs met doodsbedreigingen, die bijna altijd anoniem zijn. Dat die bedreigende schavuiten en als we hen serieus moeten nemen, potentiële moordenaars, geen oog-in-oog riddergevecht aandurven, zegt al genoeg. Ze uiten hun bedreigingen vaak sneaky en lafhartig. Meestal doen ze hun criminele handelingen 's nachts en onverwachts. Zo schieten ze op de woonhuizen van de burgemeesters, gooien ze hun ramen kapot en steken ze hun auto's in brand. Meer dan de helft van alle burgemeesters en wethouders worden geconfronteerd met valse intimidatie en buitensporige agressie, soms zelfs met grof geweld. De frustratie en onmacht van boze burgers wordt afgereageerd op het boegbeeld van de bestuurlijke macht, meneer de burgemeester. Vaak zijn deze furieuze schobbejakken het niet eens met hun beleid en gaan ze als drammende kleuters tekeer om hun gelijk te halen. Op niveau een dialoog aangaan, is voor hen vaak veel te hoog gegrepen. Zij handelen op primitieve wijze met de vuisten en de onderbuikgevoelens. Verstand op nul en hakken maar. Meestal gepaard gaande met alcohol en verdovende middelen. Om de moed op te voeren. Wat bij soldaten in oorlog ook vaak gedaan wordt. Zij volgen niet de weg van de rede, maar van de stompzinnige, afgestompte afreageermethoden. Voor hen is iedere burgemeester een nare hindernis, die hun losgeslagen en corrupte leefstijl in de weg zit.

De charmante burgemeester van Amstelveen, Mirjam van 't Veld, is met de dood bedreigd, omdat er 400 vluchtelingen in een leegstaand kantoorpand gaan wonen. Dat schijnt voor sommige oerdomme sujetten genoeg voer te zijn om de messen te slijpen. Natuurlijk mag je het niet eens zijn met de groteske opvang van ontheemde asielzoekers, maar als je vervolgens dan meent om een burgemeester de mond te snoeren en wel voorgoed, dan ben je als mens in en in slecht en zeker vele malen slechter dan die 400 asielzoekers, die burgemeester Van 't Veld tot diep in hun tenen dankbaar zijn. In dictatoriale systemen worden anders-denkenden botweg uit de weg geruimd. Bij voorbaat al vijandig gezind zijn tegen mensen, die je nog niet eens echt hebt ontmoet, duidt op raciale, culturele en godsdienstige vooroordelen. Iedere wereldburger heeft van nature het recht om in alle vrijheid te wonen en te werken waar hij en zij wil. Het gaat erom dat wij elkaar kansen om vrij te leven en vrij te groeien bieden. Ook al is het perspectief voor deze nieuwe Nederlanders in de media vrij negatief belicht, o.a. omdat het merendeel buiten de arbeidsmarkt zal blijven, ook als gevolg van een hoogstwaarschijnlijk mislukkende integratieprocedure. Burgemeester Van 't Veld is geboren op 5 april 1970 in Den Haag en ze groeide op in Amersfoort. Ze werkte tot 1996 als A-verpleegkundige in ziekenhuis 'De Lichtenberg' in Amersfoort. Ze studeerde informatiekunde in de gezondheidszorg aan de Hogeschool van Amsterdam en algemene letteren aan de Universiteit van Utrecht. In 2003 werd ze CDA-fractievoorzitster in Amersfoort en in 2004 werd ze wethouder. In 2008 werd ze burgemeester van Maarssen en in 2011 van Stichtse Vecht. De VVD-er Kees Noomen ziet haar nog wel eens minister worden.

Dan volgt er nu een incomplete lijst van burgemeesters, die met de dood of anderszins bedreigd zijn: Fons Jacobs, kreeg politiebewaking en hij moest 9 maanden onderduiken, Jos Som van Kerkrade, full-time bewaakt, Jan Boelhouwer van Gilze-Rijen, bedreigd door een beroepscrimineel, Milo Schoenmaker van Gouda, in een fietstunnel bij treinstation Goverwelle stond 'Dood aan Milo Schoenmaker', vanwege de komst van een asielzoekerscentrum, Ton Rombouts van Den Bosch, Yvonne van Mastrigt van Hoogezand, Jos Wienen van Katwijk, Adriaan Hoogendoorn van Oldebroek, Pieter Broertjes van Hilversum, Fons Naterop van Aalburg, Miranda de Vries van Geldermalsen, Aboutaleb van Rotterdam, Aleid Wolfsen van Utrecht, Peter Nebelo van Bocholt, Jürgen Opitz van Heidenau, Nijpels van Opmeer, René Roep van Vlissingen, Karel Loohuis van Hoogeveen, Marleen Van den Bussche van Maldegem, Bert Cremers van Waddinxveen, Bernt Schneiders van Haarlem, Kor Dijkstra van Grootegast, Albert van den Bosch van Zaltbommel, Wilke Dekker van Renswoude, Arco Hofland van Rijssen-Holten, ex-burgemeester Piet IJssels van Gorinchem, Henri de Wijkerslooth van Waalre, Jacques Niederer van Roosendaal, Roderick van de Mortel van Vught en Mervyn Stegers van Tubbergen. Velen zijn vanwege de opvang van asielzoekers bedreigd en dan heb ik het nog niet eens over de vele wethouders, die op eenzelfde brutale, inhumane, intolerante en achterlijke manier zijn bedreigd. Veel burgemeesters krijgen nu les in de Japanse zelfverdedigingskunst jiujitsi. Doekje voor het bloeden. Ik raad iedereen aan, die nu nog overweegt om ooit burgemeester te worden, om eerst een opleiding tot commando af te ronden.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 maart 2016


Geplaatst in de categorie: geweld

3.0 met 5 stemmen 167Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)