Inloggen
voeg je column toe

Columns

VR

Ik blijf het maar geen gezicht vinden, zo'n virtual bord voor je kop.
Het zal best een spectaculaire ervaring zijn om in al die dimensies
rond te struinen en allemaal bucketdingetjes van je lijstje te kunnen schrappen zonder echt gevaar te lopen. Hoewel je hersenen daar anders over schijnen te denken.
Achtbanen, parachutespringen, bungi jumpen, je zet zo'n VR bril op je knar en je doet het gewoon.
Het is de laatste ultieme stap in het individualiseren van mens en samenleving.
Alle zintuigen afgesloten van die nare werkelijkheid, ieder in zijn eigen droomwereld en alle communicatie eindelijk belemmerd.
Je hoeft geen levend mens meer tegen te komen. De swipende homo sapiens verdwijnt in een andere reality. Nu is het nog een knellend onding dat als bij een elektrische stoel met riemen om de schedel geklemd dient te worden, maar als we quantum gaan met de chips dan krijg je een paar VR contactlensjes in schakel je draadloos van de ene realiteit naar de andere. Is dat niet prachtig?

Nee, dat is niet prachtig. Ik zal wel weer een cultuurpessimist zijn maar dat hele entertainment gebeuren (waar moet je je huis nog voor uit) draagt bij aan een wereld waar niemand zich nog ene moer van een ander aantrekt.
En waar (uiterste consequentie, dat weet ik ook wel) de machthebbers vrij spel hebben zolang de massa maar beziggehouden wordt.
Alle onvrede gekanaliseerd in weer een nieuwe onvergetelijke digitale ervaring.
Ik heb ook al zo'n moeite met Netflix kijken als er nog echte televisie is. Het idee dat je met meerdere mensen een praatprogramma ziet, of Rundfunk of Ram Bam geeft toch een ander gevoel dan op prime time in je eentje seizoen 4 van House of Cards bingen.
Kan wel, maar na 12'en als er verder niks meer op is.

Jongeren kijken al nauwelijks live tv meer. Streep mij dus maar als consument van Brave New World gadgets.
Hoewel...als er iemand langskomt en die heeft er toevallig eentje bij zich, dan wil ik - als het echt moet - best wel een keertje...is 't leuk?

Schrijver: trawant, 14 mrt. 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4,2 met 12 stemmen 153Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
20 mrt. 2016
Nog meer 'realistische' illusie fnuikt onze behoeften aan echt contact met andere mensen. De beeldschermen overstelpen ons en doen ons qua emoties alsmaar verder afstompen. Ik gebruikte ooit een brainmachine in combinatie met hasj en alcohol, wat me wel spectaculaire beelden deed oproepen, maar in feite lag ik fysiek gezien onderkoeld te verkommeren. Al die machinale nepcommunicatieve apparaten verneuken onze basisbehoeften op gruwelijke wijze. Met name fysiek contact en oogcontact worden uitgebannen. De illusionaire apparaten storten ons massaal in de pijnlijke verstikkingen van onoplosbare eenzaamheid. De technische mogelijkheden zijn fataal doorgeslagen en de naar ware liefde en menselijkheid behoeftige mensen zijn de dupe. Dat is zo ongeveer de hele wereldbevolking. Kun je nagaan hoe we massaal bedrogen zijn!...
Naam:
Jetteke
Datum:
18 mrt. 2016
Stiekem is het ook wel leuk om dingen uit te proberen maar hebben we het nodig... Nee. Het stompt m.i. ook de zinnen af voor het echte leven.
Naam:
J.de Groot
Datum:
15 mrt. 2016
VR...aag,

behoeven we dan ook het leven niet meer te leven en te beleven, met al zijn sores en problemen?
Gewoon direct overschakelen naar die "hemelse"
sferen en het beloofde eeuwige licht en welzijn?

Waar koop ik zo'n ding?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)