Inloggen
voeg je column toe

Columns

Grensoverschrijdend gedrag

Ondanks de vele waarschuwingen voor drugs, blijven mensen dit uitproberen. En niet alleen jonge tieners maar ook volwassenen beginnen er soms nog mee. Drugs is iets wat aantrekkelijk is omdat het je grenzen verlegt. Als je timide bent, kan het je openen. Als je gauw moe bent, kun je langer doorgaan. Dat zijn de voordelen maar de nadelen zijn onder meer grensoverschrijdend gedrag, karakterverandering en schade aan de gezondheid.

Je denkt dat het geen invloed op je heeft, je denkt dat je het de baas bent, je denkt dat je de wereld aan kunt. Wat je niet weet is dat het je langzaam afbreekt, dat je talenten versloffen, dat je niet meer leuk bent voor anderen omdat je gedrag verandert. Je denkt dat je meer toegankelijk bent maar het is slechts oppervlakte, een masker. Je bent jezelf aan het uitputten. Op www.drugsinfo.nl staat het volgende: Door drugsgebruik merken mensen vermoeidheid, pijn en honger vaak minder snel op. Dit kan het lichaam uitputten. Mogelijke gevolgen: gewichtsverlies, oververmoeidheid, toegenomen vatbaarheid voor (infectie)ziekten. De risico's per middel kun je vinden in het Drugs ABC op de site. Verder staan hier ook verdere psychische gevolgen en de problemen die het geeft op sociaal- en geldgebied.

Een jonge tiener die voor de volwassen leeftijd al drugs gebruikt heeft, ging dingen zien en werd daar angstig van. Door de schrik werden waarschuwingen weer ter harte genomen en werden drugs gemeden. Later was de drang toch sterker dan de angst en werd het middelengebruik weer opgepakt. Dus vaak is het zo dat er geen lering uit ervaringen getrokken wordt. Zeer verslavingsgevoelig. Dit ook vanuit achtergrond van ouders. Hier is ook steeds voor gewaarschuwd.

Onder tieners is het zo dat er velen zijn die het uitproberen, dit een aantal jaren doen en er dan weer mee stoppen. Er zijn er ook die er in blijven hangen en er nooit los van komen. Het is trouwens niet per se leeftijd gerelateerd, het gebruik van middelen die verslavend zijn. Succesvolle mensen die de druk niet meer aankonden zijn ook ten prooi gevallen aan drugs of meervoudige verslaving. Velen komen wel weer op hun pootjes terecht maar ook velen niet. Het vereist discipline, doorzettingsvermogen en de wil om hulp te aanvaarden indien dit nodig is. Maar bovenal, inzien dat je een verslaving hebt.

Schrijver: jetteke, 1 mei 2016


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.8 met 5 stemmen 113Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)