Inloggen
voeg je column toe

Columns

Het klassendenken van Gloria Wekker

In Buitenhof van 5 juni was Gloria Wekker te gast. In zijn column "Een valse wekker die op tijd klinkt" bespreekt Jan R. Lønsing haar tamelijk stupide en racistische opvatting als zou de blanke Nederlanders vierhonderd jaar slavernij tussen de oren zitten.

Maar iets anders trof mij in haar uitspraken. Zij gaf als voorbeeld van discriminatie hoe zij eens voor een garderobedame werd aan gezien. Een voor haar en voor degene die het deed een heel pijnlijke ervaring, aldus mevrouw Wekker. Maar was het wel racisme?

Ionica Smeets, wiskundige, wetenschapsjournaliste en een paar dagen per week hoogleraar, is iets soortgelijks overkomen, zo vertelde zij als vijfde zomergast. Zo'n vergissing heeft vermoedelijk niets te maken met racisme maar wel met seksisme. Ook zeer verwerpelijk, daar niet van. Maar Ionica kon er wel om lachen en vertelde smakelijk hoe zij de betrokkene even later voor joker zette.

Het onaangename van het het relaas van Gloria Wekker vind ik dat erin doorklinkt hoe zij denkt over het beroep van garderobedame. Met zeer weinig respect lijkt mij. En van zulk klassendenken word ik nou weer een beetje giftig...

Schrijver: Theo de Bruin, 12 juni 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 3 stemmen 11.736Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
12 juni 2016
Mooi hoe je die hautaine studietuthola lik op stuk weet te geven!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)