Inloggen
voeg je column toe

Columns

Turkse heerszucht

Sinds de geniale Duitse komiek Jan Böhmerman Recep Erdogan flink op zijn nummer heeft gezet, is het hard gaan rollen daar in het benauwde wespennest Turkije. Erdogan was in zijn kuiten en draaikont geschoten en hij eiste via de Duitse justitie rehabilitatie, wat natuurlijk hoe dan ook een aanfluiting is. Een Duitse rechter gaf het keffertje Erdogan gelijk, puur om hem tot stilte en tevredenheid te manen. Het was allemaal doorgestoken kaart en de koene ridder Böhmerman verliet het openbare toneelspel. 'Zum Kotzen!', zou Nina Hagen zingen.

Nu wonen er in Duitsland heel veel Turken en beschouwt de machtsstrateeg Erdogan al die mensen tot zijn bezit, waar hij macht en invloed over kan bezigen. Een denkfout van je welste. Het Ottomaanse Rijk is allang afgesloten en van geen betekenis meer, maar dolleman Recep bomt dat niets en hij voegt er gewoon zijn bizarre vervolg aan toe. De tiran is keurig getrouwd en hij heeft hoogopgeleide dochters, maar zijn hoogmoed komt hem eerdaags geheid ten val. Teveel eigendunk is een bron van spoedige escalatie en verval.

De klank van Erdogan's stem zegt veel, luister maar goed, het is een paniekerige schreeuwlelijk, die protserig defensieve snerttaal uitslaat, waarbij hij duizenden onschuldige Turken laat boeten voor zijn falende beleid. De coupplegers hadden groot gelijk om tegen zijn onderdrukkende, autoritaire strategie in verzet te komen! Hij aarzelt zelfs niet om 15- en 16-jarige dienstplichtigen in het gevang te gooien en te laten martelen, omdat ze gedwongen werden om tegen zijn dictatuur in te gaan.
Deze machtswellusteling gaat over lijken met zijn wrede schoonmaakwoede. Heel jammer dat die misselijke rotkerel die helaas te slappe coup heeft overwonnen. Tot nu toe hé!...

Oppositiestrijders volop de mond snoeren en zelfs uitschakelen, getuigt van een waar dictatorschap, waarbij hij Hitler, Mussolini, Stalin, Khadaffi, Saddam Hoessein en Idi Amin de hand kan schudden. Luister maar goed en scherp naar de leugenachtige toespraken van Erdogan, die net zo dwaas schreeuwt als Hitler destijds.

De meerderheid is echt niet altijd juist te prijzen met haar oordeel, integendeel, vaak niet. De domme meerderheid wordt vaak misleid door malse worsten, die ze voorgehangen krijgen. Vaak zitten ze al tot op het bot in die zinsbegoocheling en volksverlakkerij vast. De valse leiders bedriegen hen en stellen dat ze hun welvaart en kansen op nog meer weelde kunnen behouden, door op hen te blijven stemmen. Een soort loterijbedrog, waar de domme massa massaal intrapt.

De paranoïde Erdogan kweekt wereldwijd stupide paranoia bij miljoenen Turken, die hem nog steeds als een ideaal surrogaatpappie volgen en bewieroken. Die miljoenen Turken hebben nog steeds niet geleerd om zelf na te denken en om zelf conclusies te trekken!... Ze zijn gedwee, domweg en braaf aangepast de gedirigeerde poppenkastpoppen van de haatdragende Erdogan. Zijn qua natuurschoon koninklijke land ligt op politiek niveau aan alle kanten onder vuur en nog blijft die rasboef volhouden, dat hij de beste kapitein van het zinkende schip is. Waar journalistieke vrijheden aan alle kanten ondermijnd worden, beste lezers, daar zit er fundamenteel iets heel erg veel fout.

Onlangs ging er een moslima naast mij zitten op een openbare bank. Ik genoot van haar vredige en liefdevolle uitstraling en de goedkeuring, die zij mij leek te geven. Ik durfde haar nauwelijks aan te kijken, alsof zij een heilige was en misschien was zij dat ook wel. Diezelfde liefdesgloed had ik ooit eens gevoeld bij een arme jongedame in Zuid-Turkije, die mij maar even had aangekeken, maar dat was al genoeg warme spiritualiteit. Ware liefdevollen zijn zeldzaam. Geloofsrichtingen zijn daar absoluut geen garantie voor. Over heerszucht gesproken, dat is uit den boze en dat weten alle godsdienstrichtingen best wel. Want ware nederigheid, armoedebeleving, zelfweggave en deemoed zijn de deugden, die tot ware Godsvereniging leiden, niet het moordzuchtige, wraakzuchtige, heerszuchtige sadisme.

Schrijver: Joanan Rutgers, 24 juli 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.4 met 5 stemmen 86Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
25 juli 2016
Ik waardeer je hartventilaties i.h.a. ten zeerste, beste Joanan; ook nu lucht het mijn gemoed mede op je tirade te lezen. Het is onbegrijpelijk en onuitstaanbaar dat de wereld nog steeds wordt beheerst door de onnozelheid van mensen die willens en wetens dom worden opgekweekt, en overheerst door de sluwheid van even domme, maar doortrapte machtsgeilaards. Helemaal onverkropbaar is het dat ELK politiek systeem is dolgedraaid in machteloze rituelen als een cavia in een tredmolen. Kijk maar naar America's vrije keuze tussen Killary en Dagobert. En dat moet dan 'the home of the free' heten? Heb je de reportage gezien over de pensioenfondsen? Je hart slaat drie keer over van afschuw over wat hier in ons eigen land gebeurt..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)