Inloggen
voeg je column toe

Columns

De slimste mens zit voor de buis

Net als velen kijk ik al geruime tijd naar het kennisprogramma 'De slimste mens', gepresenteerd door Philip Freriks, die ooit het acht-uur-journaal op eigen wijze presenteerde, dat wil zeggen, te losjes en te frivool voor de NOS, waardoor hij is doorgesluisd naar het populaire kennisprogramma, dat ik zojuist noemde en waar velen voor door de knieën gaan, ook al ergeren ze zichzelf het apezuur aan die koning van het Sacherijn, de altijd in het somber zwart geklede professor in de Americanalogie en geschiedenis, de aardappelzak Maarten van Rossem, die op zijn erezetel zit als een druilerige kwal. De meestal vrolijke Philip staat in groot contrast met de altijd hypochondrische Maarten, die werkelijk nergens iets vrolijks in kan zien. Ik heb hem ooit een live-college zien geven, wat hij formidabel deed, maar zijn overheersende negativisme verpest zijn grote schat aan kennis. Deze walgelijke knorrepot mag blijkbaar ongestraft bijna iedere dag van de week onze huiskamers vervuilen met zijn besmettelijke somberheid, zonder dat hij daarvoor in het cachot beland. Dat hij met zijn voorspelbare, puisterige rotopmerkingen depressiviteit verspreidt, wordt allemaal maar gedoogd onder het schijnheilige mom van de zogenaamd sympathieke sombermans-clown.

Dan even mijn ergernis over de kandidaten, die altijd stuk voor stuk bekende Nederlanders blijken te zijn, terwijl er volgens mij bij niet bekende Nederlanders net zoveel of zelfs meer slimheid in voorraad is. Vaak blijkt dan ook dat die bekende snotapen er niets van brouwen, terwijl er thuis op de hangbanken betere resultaten worden geboekt. Waarom zit er niet eens een totaal onbekende Nederlander bij die drie kandidaten? Ik vind dat meeliften met roemrijke kandidaten behoorlijk laf en onkies. En die jolige Philip, die aan de coke lijkt te zijn, overschreeuwt zijn programma steeds meer met zijn lullige slogan van 'Komt dat zien!', alsof het een kermisattractie betreft en eerlijk gezegd is het inmiddels ook niet veel meer dan dat. Een wel leuke kandidate vond ik de schrijfster Stella Bergsma, die zonder blikken en blozen benoemde, dat vrouwen vaak hun schaamharen onder de publieke druk moeten scheren, terwijl mannen hun harige oerwouden mogen behouden. Het scheren van okselhaar idem dito. Verder zei ze ook, dat ze het normaal vindt dat mannen naar de borsten van vrouwen kijken en dat vrouwen, die zich daar aan ergeren, niet goed snik zijn of tenminste seksueel zwaar gefrustreerd.

De slimste mens zit nooit en te nimmer in het oppervlakkige tv-programma 'De slimste mens', laat dat duidelijk zijn. Alleen die titel staat al garant voor je reinste volksbeduvelarij. Het is een volksspelletje voor het plebs. Je ziet er nooit een universitaire hoogleraar als kandidaat, eerder losbollen als Gerard Jolink, Frans Bauer, Paul de Leeuw en Katja Schuurman. Stella Bergsma is natuurlijk een mindere godin in literatuurland, maar desalniettemin schitterend, edoch, iemand als Tommy Wieringa, Arnon Grünberg of A.F.Th. van der Heijden zul je daar nooit als kandidaat zien aantreffen. Die kijken wel uit. Hun reputatie gaat dan linea recta naar de kloten. 'De slimste mens' gaat bewust voor een beperkte slimheid om zoveel mogelijk kijkcijfers te behalen. Zij doelen op het grote gros, wat nu niet bepaald superslim is. Deze valse mediatruc zou strafbaar moeten zijn, maar zolang de vergetelheidschenkende joligheid botviert, slikt de massa alles en nog meer.

Bovendien is slimheid niet te meten door het weten van bepaalde vragen over willekeurige onderwerpen. Een goed geheugen zegt niets over ware slimheid, maar alles over braaf antwoorden op geleerde lesjes. Ware slimheid heeft met creativiteit te maken en het openen van nieuwe gezichtspunten, niet met het opdreunen van oudbakken kennis. Echte slimheid brengt vernieuwing teweeg en roest niet weg in oude, slaafse patronen. Al die vragen in 'De slimste mens' degraderen de kandidaten bij voorbaat tot domme losers, daar die vragen uit de koker van het gestagneerde, zinloze verleden komen. Het voegt allemaal niets toe aan wat wij allemaal al weten. Als onze landskampioen in negativisme Maarten
van Rossem echt eens een helder eureka-moment zou krijgen, dan zou hij dat flutprogramma, waarin hij als orakel figureert, onmiddellijk voorgoed afzeiken en demonstratief zijn koninklijke zitzakzetel omver werpen!...

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 augustus 2016


Geplaatst in de categorie: rampen

4.1 met 7 stemmen 1.674



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
mohair
Datum:
21 augustus 2016
Ik sluit me aan bij Gabriëla,inderdaad raak getypeerd maar tref me zelf ook iedere avond op de bank, voor De slimste mens.
Naam:
An Terlouw
Datum:
18 augustus 2016
Geen woord teveel, geen opmerking te weinig, geen idee TE overtrokken en v.w.b.de kandidaten: helemaal gelijk. De presentator laat je gelukkig heel, want dat vind ik dan weer een prima kerel maar die zoutzak van een Maarten kan ook mij gestolen worden. Graag gelezen en gegniffeld J.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
18 augustus 2016
Je hebt het programma raak getypeerd, Joanan. Toch kijk ik steeds weer met plezier, en ja, soms ook ergernis. Het is minder inspannend dan 'Het Nederlands Dictee', of de jaarlijkse IQ test programma's die steeds populairder worden. De vertrossing van de intelligentie. Typisch Nederlands volksvermaak met een perfect trieste antiheld in de jury.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)