Inloggen
voeg je column toe

Columns

Gewoon

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik word af en toe doodziek van het te onpas gebruiken van stopwoorden of stopwoordjes.
Eén van die veel te veel gehoorde stopwoorden is al geruime tijd het woord "gewoon". Let er gewoon maar eens op. Want het is gewoon ongewoon hoe vaak gewoon gewoon gebruikt wordt. In de schrijftaal valt het gebruik van gewoon mee. Dat komt waarschijnlijk doordat het geschrevene voor het verzonden of gepresenteerd wordt, eerst nog op grammatica-, stijl- of schrijffouten kan worden gecontroleerd. Bij het debatteren, spreken of praten ligt dat echter anders. Daarbij floept wel eens iets naar buiten, dat beter binnen had kunnen blijven. In zulke gevallen probeert de spreker zijn fout meestal te camoufleren door met verdubbelde energie zijn betoog te vervolgen in de hoop, dat de aandacht van de gemaakte spreekfout wordt afgeleid. Dat zo'n vervolg niet altijd het meest zinvolle betoog tot gevolg heeft, mag geen wonder heten.

Voor de meeste sprekers is het gebruik van het woordje gewoon dan ook gewoon een trucje om de vaak al suf gelulde toehoorders nog verder te laten wegzakken in dat bedwelmende moeras van verbale diarree. Gewoon. Ik zie de letters van dit stopwoord nadat ik de toetsen van het toetsenbord heb ingedrukt een voor een op mijn Ipad-schermpje verschijnen en vraag mezelf af wat de reden is, dat dit woord met stip op één staat in de lijst van meest gebruikte stopwoorden. Eerlijk gezegd heb ik er geen idee van, maar misschien komt het, omdat gewoon gewoon zo goed bij ons Nederlanders past, want als je in dit landje aan de zee gewoon doet, dan doe je al gek genoeg.

Schrijver: hans uil, 23 augustus 2016


Geplaatst in de categorie: taal

3.8 met 5 stemmen 244Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)