Inloggen
voeg je column toe

Columns

OVERWONNEN DROEFHEID

Hij is er nog. De oudere mens met humor. Die met pretlichtjes in zijn ogen, ondanks of juist dankzij wat hij meemaakte tijdens zijn leven. Hij die leerde relativeren. Hij die zich niet klein liet krijgen, hij die misschien sterker was dan zijn leeftijdgenoten, krachtiger van geest en niet snel van zijn stuk te brengen was.

Ik geniet telkens weer wanneer blijkt dat hij nog niet is verdwenen. Meestal komt deze begenadigde nog voor in kleinere dorpen of op het platteland, maar ook in grotere steden kan hij zich nog schuilhouden. Dat ik, eenmaal hoogbejaard, zo mag zijn als deze mens, is mijn grootste wens. Humor en zelfspot zijn het die hem maken tot wat hij is.

Zijn gevoel voor humor kan genetisch bepaald zijn. De plek waar zijn wiegje stond en hoe hard of zacht dat werd geschommeld is ook van belang. Zo ook de in brandewijn gedoopte fopspeen waarop hij sabbelde misschien. Dat en de vaste gewoontes en de sfeer van het milieu waaruit hij stamde. Het hebben van vele broers en zusjes zou ook een voordeel kunnen zijn geweest; als ’t kindje lacht, lacht immers heel het huisgezin?

Ik trof twee exemplaren van deze uitstervende soort aan in de wachtkamer bij de huisarts. Glunderende ogen. Over de tachtig. Zij haar arm in het verband, hij voor de gezelligheid mee. Een spreekuur dat zoals gewoonlijk uitliep.
Om kwart over elf stond zij plotseling op. Op zijn vraag wat of ze ging doen, antwoordde ze dat ze alvast ging opstarten. Stijf als ze was, had ze dat nodig. Zeker ‘s ochtends. Voordat ze uit bed konden komen vertelde ze, gingen ze eerst fietsen in bed om alles net zo lang los te maken tot opstaan mogelijk was.

Hij ging ook maar vast staan. Anders kon hij haar straks niet bijhouden. Ze lachten samen en hadden oprecht plezier en dat sloeg over op mij en de enige andere patiënt die nog in de wachtkamer zat. Ik herkende in elk geval veel in hen, van die warme, hartelijke, humorvolle mensensoort waartussen ik zelf lange tijd vertoefde. Godfried Bomans zei het al: ‘Humor is in wezen overwonnen droefheid.’

Schrijver: Anneke Haasnoot, 1 oktober 2016


Geplaatst in de categorie: ouderen

3.7 met 6 stemmen 1.063Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)