Inloggen
voeg je column toe

Columns

De liefde kwetst niemand's gevoel

De bekeerde heiden Paulus heeft de mooiste zinnen over de liefde geschreven, zelfs eeuwen nadien doet niemand hem dat nog na, laat staan dat die het kan overtreffen. Paulus was zelfs een christenhater en christenvervolger, voordat hij het licht zag en mensenliefde ervoer en uitoefende.
'Geloof, hoop en liefde, maar de meeste van dezen is de liefde, want zonder de liefde is niets van waarde, effectief of geloofwaardig', zegt Paulus terecht. Paulus raakte door een bliksemflits verlicht en hij ontdekte meteen dat het dualisme, de oudbakken wetten van goed en kwaad, geen vreedzame oplossing bieden en dat de Christusgeestliefde alle tegenstrijdigheden weet te doorbreken, overstijgen.

In Het Parool van 30 september 2016 staat op pagina 8 een artikel over de mening van de integere journaliste Fidan Ekiz. Boven de letters staat net zo groot een charmante mediafoto van Fidan, waarin ze ons liefdevol glimlachend aankijkt. Prachtig witte tanden en een weelderige haardos.

Het meeste in het artikel was ons al bekend, de nuance is een keelgrijper, want voortbordurend op de titel 'Ik wil me kwetsbaar opstellen'. Ze keert zich steevast tegen de hautaine schreeuwlelijkerds, die alle media-aandacht claimen en vaak negatief zijn over de reeds aanwezige en de nu instromende 'allochtonen' (foeilelijk woord!). Voor de Maand van de Geschiedenis schreef de integere Fidan het essay 'Hoe lang nog zwijgen'.

De innemende Fidan gelooft ook niet in een sprookjessamenleving en ze pleit nota bene voor een verstandshuwelijk. Pardon? Als er iets is, wat verfoeilijk is, dan is het wel een verstandshuwelijk! Dat druist tegen waarden van humane vrijheid in. Rationeel samenklikken is volksverlakkerij en al na dag één onhoudbaar. Het gaat juist om de emoties, die onderling in de war zijn en niet tot verzoening in staat willen zijn. Heel bizar dat Fidan juist op de ratio inhaakt, terwijl haar algemene visie volop van emotionaliteit druipt. Wellicht toont ze daarmee haar onvermogen en ons onvermogen om op emotioneel vlak de handen ineen te slaan. Er heerst teveel ruis en bevooroordelende kritiek. De meerderheid van de mensheid is nog steeds niet verlicht en dát is het echte euvel! Het dualisme van de oudtestamentische bijbel viert nog steeds hoogtij, ondanks de heilzame, aangenaam prikkelende moderniteit.

De liefdevolle Fidan speelde al met het idee om naar IJsland te verhuizen, omdat het hier in dit benauwde, al te druk bevolkte Nederland te heet onder de zachtaardige voeten wordt. Over haar essay zegt ze grofeerlijk: 'Ik heb iets gedaan, pap. Dit is wat ik kon doen.'

Ik wens dat de mensen meer zoals Fidan durven te zijn, zachtaardig en liefdevol, ondanks alle bikkelharde stromingen van de huidige culturen vandaag de dag. Want uiteindelijk is de ware liefde voor elkaar het eindoordeel. Ik ken Fidan helaas niet persoonlijk, maar via via wil ik haar graag laten weten, dat ik haar als een zuster beschouw en liefheb!...

Schrijver: Joanan Rutgers, 3 okt. 2016


Geplaatst in de categorie: liefde

4,0 met 4 stemmen 863Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Anneke Haasnoot
Datum:
4 okt. 2016
Touching!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)